Club stoot door na 3-3 gelijkspel tegen Dynamo Kiev

Club Brugge heeft zich na een bloedstollende wedstrijd tegen Dynamo Kiev geplaatst voor de play-offs van de Champions League. Blauw-Zwart kwam al vroeg op achterstand, maar Simon Deli maakte nog voor de rust gelijk. Bij het begin van de tweede helft moest Club opnieuw achtervolgen, maar Ruud Vormer maakte in de slotfase gelijk. Door een owngoal van Mechele werd het opnieuw spannend, maar Loïs Openda zorgde voor de definitieve beslissing.

Text: 

In vergelijking met de wedstrijd van vorige week thuis tegen Dynamo Kiev trad Club Brugge op één speler na met dezelfde elf aan. Alleen centraal achterin kreeg Brandon Mechele de voorkeur op Matej Mitrović. Sobol, Rits, Tau, Dennis en Okereke – die zaterdag tegen KV Oostende niet aan de aftrap verschenen – kwamen dus allemaal terug in de ploeg.

Brandon Mechele in duel met Gerson Rodrigues
Brandon Mechele in duel met Gerson Rodrigues

Na de 9 op 9 in de competitie was Blauw-Zwart met vertrouwen afgezakt naar Oekraïne. Club leek echter last te hebben met de broeierige hitte in Kiev en kwam al vroeg op achterstand. Al in de vijfde minuut bediende Mykolenko de vrijstaande Buyalskyi en die trapte de 1-0 voorbij Mignolet. De Bruggelingen zagen sterretjes en mochten blij zijn dat ze geen verdere averij opliepen: een schot van Verbič zoefde naast en Gerson Rodrigues kon net niet bij een voorzet van Mykolenko.Het enige wat Club daar tegenover kon stellen, waren twee schuchtere pogingen van Dennis en een afgeblokt schot van Vanaken.

Simon Deli scoorde een levensbelangrijk uitdoelpunt
Simon Deli scoorde een levensbelangrijk uitdoelpunt
Text: 

Na een half uur kregen de Bruggelingen meer grip op de wedstrijd en dat resulteerde even later ook in de gelijkmaker. Na een hoekschop van Vormer zorgde Simon Deli met een buffelstoot voor de 1-1. Dat doelpunt gaf Club plots vleugels: eerst kon Tau net niet Okereke bereiken aan de tweede paal en kort daarop moest doelman Boyko alles uit de kast halen om een heerlijk schot van Tau uit zijn doelvlak te ranselen. De thuisploeg leek van slag en kon alleen nog dreigen via Andriyevskiy.

Na de pauze schakelde Dynamo Kiev meteen een versnelling hoger. Zo moest Simon Mignolet al vroeg redding brengen op een harde knal van Shepeliev. Club kwam met de schrik vrij, maar moest even later toch opnieuw achtervolgen. Een schot van Verbič vloog tegen de paal, maar Shepeliev kon de rebound binnentikken.

Text: 

Coach Clement greep onmiddellijk in en verving Dennis door Diatta. Blauw-Zwart herstelde na verloop van tijd het evenwicht en kreeg ook enkele kansen op de gelijkmaker: een schot van Okereke ging via een verdediger over doel en ook Mechele en Vanaken konden hun pogingen niet kadreren. Aan de overkant gingen ook schoten van Burda en Gerson Rodrigues over doel. De spanning was te snijden en scheidsrechter Bebek eiste zelf ook de hoofdrol op: de Kroaat stuurde eerst Burda van het veld en gaf daarna ook Percy Tau zijn tweede gele kaart.

Ruud Vormer scoorde de 2-2
Ruud Vormer scoorde de 2-2

Club hield stand en leek twee minuten voor tijd de kwalificatie af te dwingen: de ingevallen Openda bediende Ruud Vormer en die knalde de gelijkmaker in doel. Openda en Diatta lieten daarna nog twee doelrijpe kansen liggen en dat leek Blauw-Zwart nog duur te staan te komen. Na een ongelukkige owngoal van Mechele werd het immers opnieuw spannend. Lang duurde het evenwel niet: Openda kon alleen doorgaan en schoof de 3-3 voorbij Boyko. Dankzij dit gelijkspel plaatst Club zich voor de play-offs van de Champions League. Daarin neemt Blauw-Zwart het volgende week op tegen het Oostenrijkse LASK Linz.

UEFA Champions League – Derde voorronde (terug)

Toeschouwers: 35.000 – NSK Olimpiyskyi

Scheidsrechter: Ivan Bebek (Kro)

Dynamo Kiev: Denys Boyko – Tomasz Kędziora, Mykyta Burda, Tamas Kádár, Vitaliy Mykolenko – Vitaliy Buyalskyi, Volodymyr Shepeliev (83’ Fran Sol), Oleksandr Andriyevskiy (46’ Carlos De Pena) – Benjamin Verbič (69’ Artem Besedin), Gerson Rodrigues, Viktor Tsygankov. Coach: Aleksandr Khatskevich.

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Brandon Mechele, Simon Deli, Eduard Sobol – Mats Rits, Ruud Vormer, Hans Vanaken – Percy Tau, David Okereke (82’ Loïs Openda), Emmanuel Dennis (52’ Krépin Diatta). Bank: Ethan Horvath, Matej Mitrović, Siebe Schrijvers, Thibault Vlietinck en Dion Cools. Coach: Philippe Clement.

Gele kaarten: Mata, Mykolenko, Kádár, Okereke, Vanaken, Openda.

Rode kaarten: 82’ Burda (2x geel), 84’ Tau (2x geel).

Doelpunten: 5’ Buyalskyi (1-0), 38’ Deli (1-1), 50’ Shepeliev (2-1), 88’ Vormer (2-2), 93’ Mechele (owngoal, 3-2), 95’ Openda (3-3).

 

Tekst: Steven Floin

Related articles