Club uitgeschakeld na 4-0 nederlaag in Salzburg

Het Europese avontuur van Club Brugge zit erop. Blauw-Zwart ging in de Europa League met 4-0 onderuit bij FC Salzburg en is dus uitgeschakeld. Door goals van Schlager en tweemaal Daka stond Club bij de rust al 3-0 in het krijt. De Bruggelingen kregen wel nog enkele prima kansen, maar scoren lukte niet. Diep in de blessuretijd mepte Dabbur Club helemaal knock-out.

Text: 

In vergelijking met de match van zondag tegen Genk wisselde Ivan Leko zijn beide flankspelers. Op rechts verving Sofyan Amrabat de geblesseerde Mata, terwijl op links Emmanuel Dennis in de plaats kwam van Diatta. Door de 2-1 zege van Club vorige week moest Salzburg sowieso scoren. De Oostenrijkers trokken dan ook meteen ten aanval: een schot van Wolf vloog hoog over doel en ook een poging van Daka ging via een Brugse verdediger over de deklat.

Club kreeg al vroeg een penalty tegen na een fout van Horvath op Daka
Club kreeg al vroeg een penalty tegen na een fout van Horvath op Daka

De thuisploeg aasde op een vroeg doelpunt en kreeg daar na tien minuten al een uitstekende kans toe. Daka dook in de rug van de Clubdefensie en werd door Horvath onderuit gehaald. De Duitse scheidsrechter Siebert wees naar de stip, maar de Amerikaan maakte zijn foutje goed door de penalty van Dabbur te redden. Blauw-Zwart reageerde meteen met een prima kans: na een pass van Wesley kapte Dennis zich goed vrij, maar zijn schot werd afgeblokt. Kort daarop ging een poging van Vanaken hoog over. In plaats van 0-1 werd het echter 1-0. Amrabat ontzette de bal slecht, waardoor Schlager kon uithalen en zijn schot via Mechele in doel zag verdwijnen.

Schrijvers in duel met Onguéné
Schrijvers in duel met Onguéné
Text: 

De Bruggelingen probeerden zich daarna te herpakken, maar hadden alle moeite met de erg gretige thuisploeg. Na een halfuur kwam Club bovendien nog meer in de problemen. De mee opgerukte Pongračić bediende Patson Daka en die kon de 2-0 binnenschieten. Blauw-Zwart had opnieuw een reactie in huis, maar alweer zonder succes. Wesley devieerde een schot van Dennis richting doel, maar doelman Walke bracht redding. Salzburg was niet onder de indruk en kon kort voor de rust zelfs een derde keer scoren: Schlager gaf de bal mee met Daka en die schoof – weliswaar centimeters buitenspel - de 3-0 binnen.

Club stond nu met de rug tegen de muur en moest na de rust wel volop ten aanval trekken. Een schot van Vanaken ging eerst nog ruim naast, maar even later kwamen de Bruggelingen erg dicht bij de 3-1. Wesley mikte het leer vanuit de draai echter net naast de kruising. Ook Schrijvers kon daarna zijn poging niet kadreren. Aan de overkant moest Horvath redding brengen op een vrije trap van Ulmer, terwijl een schot van Wolf naast ging.

Text: 

Leko gooide op het uur Krépin Diatta in de strijd en die bracht meteen meer schwung in het Brugse spel. Kort daarop dwong Blauw-Zwart ook een prima kans af, maar Vormer kon geen ploegmaat bereiken waardoor de bal via Minamino bij doelman Walke terechtkwam. Kort daarop kon Vormer ook een voorzet van Dennis niet verzilveren. De thuisploeg loerde intussen op de counter en scoorde zo bijna een vierde keer: een schot van Daka zoefde centimeters naast en Horvath redde een poging van Minamino.

Jelle Vossen kon net niet scoren
Jelle Vossen kon net niet scoren

Leko bracht in de slotfase met Openda en Vossen nog twee extra aanvallers in. Club bleef volop op zoek gaan naar een doelpunt, maar het zat niet mee in de afwerking. Walke pareerde een vrije trap van Vormer en ook in de rebound konden Vossen en Vanaken niet scoren. Kort daarop werd ook een kopbal van Vossen op de lijn gered. Blauw-Zwart moest uiteindelijk nog de kelk tot op de bodem ledigen: Poulain verspeelde de bal aan Minamino, die op zijn beurt Dabbur lanceerde. De Israëliër kapte Mechele uit en schoof de 4-0 voorbij Horvath.

UEFA Europa League – 1/16de finale

Toeschouwers: 24.000 – Red Bull Arena

Scheidsrechter: Daniel Siebert (Dui)

FC Salzburg: Alexander Walke – Stefan Lainer, Marin Pongračić (77’ Albert Vallci), Jérôme Onguéné, Andreas Ulmer – Xaver Schlager, Diadié Samassékou, Hannes Wolf (63’ Takumi Minamino), Zlatko Junuzović (71’ Enock Mwepu)– Patson Daka, Munas Dabbur. Coach: Marco Rose.

Club Brugge: Ethan Horvath – Benoît Poulain, Brandon Mechele, Stefano Denswil – Sofyan Amrabat (63’ Krépin Diatta), Ruud Vormer, Mats Rits, Hans Vanaken, Emmanuel Dennis – Siebe Schrijvers (69’ Loïs Openda), Wesley Moraes (84’ Jelle Vossen). Bank: Karlo Letica, Kaveh Rezaei, Marvelous Nakamba en Dion Cools. Coach: Ivan Leko.

Gele kaarten: Horvath, Denswil, Vanaken, Onguéné, Dennis, Vallci.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 17’ Schlager (1-0), 29’ Daka (2-0), 43’ Daka (3-0), 94’ Dabbur (4-0).

 

Tekst: Steven Floin

FC Salzburg-Club Brugge 21-02-2019

Related articles