zondag 26 december 2021 15:30

Club verliest de stadsderby tegen Cercle met 2-0

Op de laatste speeldag van 2021 stond de Brugse stadsderby op het programma. De eerste helft werd er niet gescoord, maar in het begin van de tweede helft kwam Cercle op voorsprong via Miangue. Club kon zijn kansen niet omzetten in goals en op het eind verdubbelde Sousa de score. Club verliest zo de stadsderby met 2-0.

Blauw-Zwart zit de laatste weken in een goede flow en dat werd donderdag in de beker ook nog eens duidelijk met een vlotte zege tegen OH Leuven. Bijgevolg was er geen reden voor coach Philippe Clement om wijzigingen door te voeren in zijn basiself. Dezelfde elf starters als tegen OHL stonden dus opnieuw aan de aftrap tegen stadsbuur Cercle. Bij de tegenpartij vielen er wel verschillende aanpassingen te noteren en dan vooral in de defensie. Sousa, Popovic en Miangue kwamen meer bepaald in de ploeg.

Philippe Clement hield vast aan zijn basiselftal.
Philippe Clement hield vast aan zijn basiselftal.

Het was Club dat meteen het heft in handen trachtte te nemen door de bal op te eisen. Op een volley van Vanaken (hoog over doel) na, resulteerde dit echter niet meteen in doelrijpe kansen. Net voor het kwartier was de grootste mogelijkheid voor Cercle Brugge. Matondo passeerde Mechele op snelheid en speelde op het juiste moment Deman aan. Die laatste twijfelde te lang alleen voor Mignolet en trapte dan uiteindelijk te zwak richting doel, waardoor Mechele nog kon ontzetten. Club leek hierdoor wat wakker geschud, want ze probeerden het commando weer over te nemen. Vormer krulde het leer vanaf de tweede lijn mooi naar de hoek, maar Didillon zweefde de poging in hoekschop.

Didillon tikte de poging van Vanaken van onder de lat.
Didillon tikte de poging van Vanaken van onder de lat.

Na deze openingsfase verwaterde het spel van beide ploegen ietwat. Gevolg: veel bitsige duels en behoorlijk wat overtredingen. Dit kwam het spel en tempo uiteraard niet ten goede. Iets na het halfuur zagen we toch aan beide kanten een goede mogelijkheid. De Ketelaere zette zich door na een knappe dribbel en legde de bal op het juiste moment achteruit voor Vanaken. Die laatste kraakte zijn schot wat, maar Didillon moest de bal wel onder de lat wegtikken. Enkele minuten later was het dan de beurt aan Cercle: Vanhoutte probeerde het vanop afstand, maar zijn knal ging naast het doel zonder dat Mignolet moest ingrijpen. Kort voor de rust kwam de goalie van Club wel in actie wanneer hij goed plat ging op een poging van Somers. We kregen aldus geen goals te zien in een evenwichtige eerste helft.

De tweede helft werd aangevangen met dezelfde 22 tenoren en ook het spelbeeld bleef aanvankelijk ongewijzigd, nl. veel duels en weinig kansen. Een doelpunt moest de match dus openbreken en dat viel ook in minuut 53 voor Cercle. De bal werd in de zestien gepompt en daar kon Club niet ontzetten. Het was Miangue die alert reageerde door het leer tegen de netten te trappen. Cercle aldus op voorsprong en Blauw-Zwart moest reageren. Dat deden de Bruggelingen ook kort daarna via een vrije trap van Vormer, maar Didillon stopte de poging. Vijf minuten later was Club daar alweer via De Ketelaere. Die vond zijn maatje Lang aan de tweede paal, maar zijn schot met links werd in extremis nog afgeblokt. De aanvallen bleven komen, maar Didillon liet zich niet verschalken. Een voorzet van Mata werd aan de tweede paal gedevieerd door Sobol en zo kwam het leer bij Rits. Die kopte van dichtbij goed naar de hoek, maar Didillon pakte uit met een knappe reflex. In de hoekschop die erop volgde, kopte Mechele over doel.

Nu waren de mogelijkheden er wel voor Club, maar er kon dus geen doelpunt gepuurd worden uit de verschillende kansen. Coach Clement besloot dan om nog meer alles op de aanval te zetten door Dost erin te brengen. Dat zorgde echter niet meteen voor extra gevaar. Rond minuut 80 toonde Blauw-Zwart zich nog eens via een trap overhoeks van Lang, maar Didillon ging weer goed plat. In de daaropvolgende hoekschop bleef de bal hangen voor het doel van Didillon, maar Vanaken kreeg ook nu weer het leer niet voorbij de goalie van Cercle. Even later probeerde Lang het nog eens vanaf de tweede lijn, maar zijn afzwaaier ging naast het doel. Dit bleek het dan ook wat kansen betreft voor Club, want het was Cercle dat nog het laatste woord had. Matondo zette zich nogmaals door op snelheid en dwong Mignolet tot een goede redding en enkele minuten daarna trof hij de lat met een harde knal.

Club kon zijn kansen niet afmaken en verliest de derby.
Club kon zijn kansen niet afmaken en verliest de derby.

In minuut 90 werd het finale oordeel geveld: Sousa zette zich goed door en speelde de bal naar Matondo. Die ging voorbij twee tegenstanders en bediende op het juiste moment de doorgelopen Sousa. Die laatste had maar binnen te leggen en zorgde zo voor de 2-0 eindscore. Club verliest dus de Brugse stadsderby en sluit 2021 af met een vervelend gevoel. Even herbronnen en op naar 2022...

 

Jupiler Pro League – Speeldag 21
Toeschouwers:
 geen toeschouwers toegelaten – Jan Breydelstadion
Scheidsrechter: Nicolas Laforge
Cercle Brugge: Thomas Didillon – Robbe Decostere, Sousa, Boris Popovic, Senna Miangue – Hannes Van der Bruggen (c), Charles Vanhoutte, Dino Hotic – Olivier Deman (76’ Vitinho), Thibo Somers, Rabbi Matondo.
Bank: Lisboa Warleson, Vitinho, Dimitar Velkovski, Alejandro Millan, Arne Cassaert, Aske Sampers, Elimane Franck Kanouté.
Coach: Dominik Thalhammer.

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Jack Hendry, Brandon Mechele, Eduard Sobol – Éder Balanta (62’ Noah Mbamba), Mats Rits (76’ Bas Dost), Hans Vanaken – Noa Lang, Ruud Vormer (c), Charles De Ketelaere. 
Bank: Senne Lammens, Nick Shinton, Federico Ricca, Faitout Maouassa, Stanley Nsoki, Ignace Van der Brempt, Noah Mbamba, Cisse Sandra, Kamal Sowah, Bas Dost.
Coach: Philippe Clement.

Gele kaarten: Lang, Deman, Mata, Decostere, Miangue
Rode kaarten: Lang (2x geel)
Doelpunten: 53’ Miangue (1-0), 90’ Sousa (2-0)

Tekst: Tom Mannens

Related articles

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in