Club verslaat Anderlecht met kleinste verschil

Club Brugge heeft op eigen veld de topper tegen Anderlecht met 1-0 gewonnen. De Bruggelingen beten zich lange tijd de tanden stuk op de Brusselse defensie, maar een kwartier voor tijd kon Wesley Blauw-Zwart verdiend op voorsprong koppen.

Text: 

Ivan Leko wijzigde het team dat gelijk speelde tegen Antwerp op twee plaatsen: Krépin Diatta kreeg op de rechterflank de voorkeur op Emmanuel Dennis, terwijl Siebe Schrijvers voorin opnieuw de plaats innam van Loïs Openda. Blauw-Zwart ging meteen hoog druk zetten, maar de eerste kans was wel voor de bezoekers. Horvath kende evenwel geen problemen met een schot van Saelemaekers. De reactie van Club liet niet lang op zich wachten: een knal van Wesley zoefde naast en Mechele schoot het leer – weliswaar vanuit buitenspel – recht op Didillon.

Arnaut Danjuma verscheen opnieuw aan de aftrap
Arnaut Danjuma verscheen opnieuw aan de aftrap

De Bruggelingen bleven volop druk zetten, maar slaagden er niet in om echt uitgespeelde kansen bij elkaar te voetballen. Na twintig minuten viel de bal na een scrimmage voor de voeten van Danjuma, maar de Nederlander was te verrast om te besluiten. Na een halfuur kreeg Mata de bal in de zestien meter ongelukkig tegen de steunarm. Scheidsrechter Lambrechts liet na overleg met de VAR uiteindelijk gewoon doorspelen. Direct daarna kreeg Schrijvers aan de overkant plots een schietkans, maar de Limburger mikte het leer net naast.

Wesley scoorde het enige doelpunt van de partij
Wesley scoorde het enige doelpunt van de partij
Text: 

Met de rust stilaan in zicht kwam Club steeds dichter bij het openingsdoelpunt: Didillon bracht redding op een schot van Vanaken en een kopbal van Schrijvers, terwijl Wesley net niet bij een voorzet van Diatta kon. Even later ging een plaatsbal van Vanaken centimeters naast. Op slag van rust leek het dan toch te lukken: na een pass van Vormer schoot Wesley de 1-0 knap overhoeks binnen. Dat was echter buiten de videoref gerekend: volgens de VAR stond de Braziliaan een fractie buitenspel en dus keurde ref Lambrechts het doelpunt af.

Ook na de pauze bleven de Bruggelingen duidelijk baas, maar het tempo lag te laag waardoor ze Anderlecht niet uit verband konden spelen. Mats Rits probeerde het tot twee keer toe met een afstandsschot, maar beide pogingen vlogen over doel. Na een klein uur spelen kwam Dennis in de plaats van Danjuma, waardoor Diatta op links ging spelen. Die wissel bracht meteen meer schwung in het Brugse spel: Dennis kon eerst net niet bij een doorsteekpass van Vanaken en direct daarna kopte Appiah een voorzet van Dennis net voor de aanstormende Diatta weg.

Text: 

Paars-Wit verdedigde met man en macht, maar kon twintig minuten voor tijd plots toch dreigen: Horvath moest een harde knal van Trebel uit de hoek duiken. Dat was het sein voor Club om een versnelling hoger te schakelen. Didillon kon eerst nog een schot van Vormer pareren, maar een kwartier voor tijd was de verdiende 1-0 uiteindelijk toch een feit: Didillon kon een pegel van Rits uit zijn doelvlak ranselen, maar Wesley was goed gevolgd en kon het leer van dichtbij binnenkoppen.

Vanaken wordt op de huid gezeten door Kums
Vanaken wordt op de huid gezeten door Kums

Blauw-Zwart nam geen genoegen met dat ene doelpunt en ging volop op zoek naar de 2-0. Vooral de flankspelers bleven voor gevaar zorgen: tot twee keer toe werd een voorzet van Dennis net voor Diatta weggewerkt, terwijl Diatta zelf na een knappe dribbel net niet kon besluiten. Het bleef daardoor spannend tot de slotseconden, maar de overwinning van Club kwam niet meer in gevaar. Dankzij deze zege blijft de achterstand van Blauw-Zwart op leider Genk zes punten.

Jupiler Pro League – Play-Off I, speeldag 6

Toeschouwers: 28.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Erik Lambrechts

Club Brugge: Ethan Horvath – Clinton Mata, Brandon Mechele, Stefano Denswil – Krépin Diatta, Ruud Vormer, Mats Rits, Hans Vanaken, Arnaut Danjuma (57’ Emmanuel Dennis) – Siebe Schrijvers (83’ Marvelous Nakamba), Wesley Moraes (92’ Jelle Vossen). Bank: Karlo Letica, Luan Peres, Benoît Poulain, Dion Cools, Saulo Decarli en Loïs Openda. Coach: Ivan Leko.

RSC Anderlecht: Thomas Didillon – Sebastiaan Bornauw, Mbodji Kara, Antonio Milic – Andy Najar (46’ Dennis Appiah), Edo Kayembe, Sven Kums, Adrien Trebel, Alexis Saelemaekers (76’ Francis Amuzu) - Yari Verschaeren (79’ Ivan Santini), Yannick Bolasie. Coach: Karim Belhocine.

Gele kaarten: Milic, Diatta, Mata.

Rode kaarten: geen

Doelpunt: 74’ Wesley (1-0).

 

Tekst: Steven Floin

Club Brugge - Anderlecht 28-04-2019

Related articles