Club verslaat Salzburg met 2-1

Club Brugge heeft de heenwedstrijd in de 1/16de finales van de Europa League met 2-1 gewonnen van FC Salzburg. De Oostenrijkers kwamen op voorsprong via Junuzović, maar dankzij goals van Denswil en Wesley smeerde Club Salzburg hun eerste nederlaag van het seizoen aan.

Text: 

Ivan Leko voerde twee wijzigingen door aan het team dat zondag gelijk speelde tegen Cercle. Met Dion Cools en Emmanuel Dennis bracht hij twee nieuwe flankspelers aan de aftrap. Clinton Mata en Krépin Diatta moesten daardoor vrede nemen met een plaatsje op de bank. Voor het overige hield de Kroaat vast aan zijn basiself, dus met Amrabat opnieuw in de verdediging en Rits op het middenveld.

Dion Cools verscheen aan de aftrap
Dion Cools verscheen aan de aftrap

Club kreeg al in de openingsminuut een prima kans, maar Vormer kon zijn schot niet kadreren. De Oostenrijkers reageerden met een poging van Wolf, waarop Horvath makkelijk redding kon brengen. Ondanks het slecht bespeelbare veld konden de Bruggelingen op het kwartier toch een knappe aanval in elkaar boksen. Wesley kon net niet bij een voorzet van Vormer en in de rebound knalde Dennis het leer recht op doelman Walke. In plaats van 1-0 werd het direct daarna echter 0-1. Na een diepe bal op Junuzović gleed Horvath uit, waardoor de middenvelder het leer makkelijk in doel kon lobben.

Krépin Diatta viel in na de rust
Krépin Diatta viel in na de rust
Text: 

Een zware dobber voor Club, dat daarna wel volop op zoek ging naar de gelijkmaker: schoten van Dennis en Vormer werden afgeblokt, terwijl doelman Walke redding bracht op pogingen van Vanaken en Mechele. Salzburg was evenwel niet onder de indruk en kwam in het slotkwartier van de eerste helft enkele keren dicht bij de 0-2: Ramalho kon een voorzet van Samassékou niet verzilveren, terwijl Junuzović de rebound over doel mikte. Even later moest Horvath redding brengen op schoten van Gulbrandsen en opnieuw Ramalho.

Club leek weg te zakken en dus greep Leko in bij de rust: Poulain en Diatta kwamen in de plaats van Amrabat en Cools. Dat duo leek Blauw-Zwart een boost te bezorgen, want de Bruggelingen drukten Salzburg nu volledig weg. Zo moest Dabbur al meteen een kopbal van Poulain van de lijn vegen, terwijl een schot van Rits gered werd door Walke. De beste kans viel op het uur, toen een pegel van Dennis uiteen spatte op de kruising.

Text: 

Kort daarop was de verdiende gelijkmaker uiteindelijk toch een feit: Vormer schilderde een hoekschop op het hoofd van Stefano Denswil en die kopte de 1-1 via de binnenkant van de paal in doel. De Oostenrijkers probeerden meteen te reageren, maar Dabbur kopte recht op Horvath en een schot van Wolf werd afgeblokt. Aan de overkant knalde Wesley het leer recht op doelman Walke.

Wesley bezorgde Club een 2-1 zege
Wesley bezorgde Club een 2-1 zege

De Bruggelingen bleven druk zetten en dwongen zo tien minuten voor tijd de 2-1 af. Een afgeweken voorzet van Dennis dwarrelde op het hoofd van Wesley en die kopte het leer overhoeks binnen. In de slotminuten moest Horvath nog redding brengen op een schot van Daka, terwijl Wesley een teenlengte te kort kwam om een voorzet van Dennis binnen te duwen. Het bleef dus 2-1, waardoor Club Salzburg de eerste nederlaag van het seizoen aansmeerde. Volgende week volgt al de return in Oostenrijk.

UEFA Europa League – 1/16de finale

Toeschouwers: 17.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Georgi Kabakov (Bul)

Club Brugge: Ethan Horvath – Sofyan Amrabat (46’ Benoît Poulain), Brandon Mechele, Stefano Denswil – Dion Cools (46’ Krépin Diatta), Ruud Vormer, Mats Rits, Hans Vanaken, Emmanuel Dennis – Siebe Schrijvers (79’ Loïs Openda), Wesley Moraes. Bank: Karlo Letica, Kaveh Rezaei, Marvelous Nakamba en Clinton Mata. Coach: Ivan Leko.

FC Salzburg: Alexander Walke – Stefan Lainer, André Ramalho, Marin Pongračić, Andreas Ulmer – Xaver Schlager (76’ Enock Mwepu), Diadié Samassékou, Hannes Wolf (89’ Patson Daka), Zlatko Junuzović – Fredrik Gulbrandsen (84’ Takumi Minamino), Munas Dabbur. Coach: Marco Rose.

Gele kaarten: Schlager, Vormer, Vanaken, Ulmer, Wesley, Lainer.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 17’ Junuzović (0-1), 64’ Denswil (1-1), 81’ Wesley (2-1).

 

Tekst: Steven Floin

Club Brugge - FC Salzburg 14-02-2019

Related articles