Club wint Supercup dankzij 2-1 zege tegen Standard

Club Brugge heeft zijn eerst prijs van het seizoen al beet: Blauw-Zwart versloeg bekerwinnaar Standard met 2-1 en won zo voor de vijftiende keer de Supercup. Vanaken en Wesley scoorden kort voor de rust, terwijl de Rouches niet verder kwamen dan de aansluitingstreffer van Edmilson.

Text: 

Ivan Leko bracht drie nieuwkomers aan de aftrap: Karlo Letica begon in doel, Mats Rits nam op het middenveld de plaats in van de geblesseerde Nakamba, terwijl Arnaut Danjuma de linkerflank voor zijn rekening nam. Bovendien mocht Matej Mitrović – pas enkele dagen geleden definitief overgenomen van Besiktas – ook meteen starten. Voorin vormde Jelle Vossen samen met Wesley Moraes het aanvalsduo.

Arnaut Danjuma debuteerde erg sterk
Arnaut Danjuma debuteerde erg sterk

De Bruggelingen moesten tijdens de aanvangsfase nog even zoeken naar automatismen, waardoor het Standard was dat het beste uit de startblokken schoot. De eerste dreiging kwam ook van de Rouches, maar Letica kende geen problemen met een schot van Mpoku. Club nam daarna het commando over en dat resulteerde na verloop van tijd ook in kansen: twee gevaarlijke voorzetten van Danjuma en Diatta leverden eerst geen gevaar op, maar na een dik kwartier kon Danjuma een fraaie actie net niet verzilveren.

Wesley zorgde net voor rust voor de 2-0
Wesley zorgde net voor rust voor de 2-0
Text: 

Blauw-Zwart trok het laken steeds meer naar zich toe en kwam ook steeds dichter bij een doelpunt: Denswil kopte een vrije trap van Vormer een metertje naast en Gillet ging goed plat op een kopbal van Decarli. Vijf minuten voor de rust viel dan toch de verdiende 1-0: Danjuma pakte uit met een knappe actie, Vossen liet zijn voorzet lopen en Hans Vanaken schoot het leer met links knap in doel. De Bruggelingen kregen uiteraard vleugels en zorgden enkele minuten later al voor de 2-0: Vanaken lanceerde Wesley en die schoot de 2-0 overhoeks binnen. De bezoekers reageerden nog met een schot van Marin, maar dat zoefde over de deklat.

Arnaut Danjuma debuteerde erg sterk en kon bij het begin van de tweede helft bijna de 3-0 scoren. Het schot van de Nederlander werd echter net voor de doellijn weggewerkt. Club verzuimde de match definitief te beslissen en daar kon Standard van profiteren: Letica kon eerst nog een poging van de doorgebroken Cop redden, maar was daarna kansloos op de rebound van Edmilson. Blauw-Zwart wou meteen orde op zaken stellen, maar Gillet voorkwam met een beenveeg een doelpunt van Wesley.

Text: 

Het bleef daarna erg spannend, met kansen aan beide zijden: Letica pakte een harde knal van Luyindama, een knal van Diatta strandde in het zijnet en een schot van Mpoku ging ruim naast. Twintig minuten voor tijd liet Leko nog twee spelers debuteren: belofte Brandon Baiye en Siebe Schrijvers kwamen in de plaats van Rits en Wesley. Het was echter Standard dat meer kwam opzetten, maar Letica had een knappe redding in huis op een schot van Mpoku.

Brandon Baiye in de achtervolging op Mpoku
Brandon Baiye in de achtervolging op Mpoku

De Luikenaars probeerden steeds meer druk te ontwikkelen, maar Club hield de wedstrijd onder controle. Tien minuten voor tijd leek Danjuma op weg naar de 3-1, maar Laifis bracht de Nederlander uit evenwicht. Vertenten liet evenwel doorspelen, waardoor uiteindelijk Standard aan de overkant nog een goede kans kreeg: de ingevallen Djenepo mikte het leer net naast. In de slotminuten liet Blauw-Zwart nog enkele keren de kans liggen om de match te beslissen, maar de overwinning kwam niet meer in het gedrang. Club Brugge pakte zo zijn vijftiende Supercup en bewees klaar te zijn voor de competitiestart.

Supercup

Toeschouwers: 16.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Bart Vertenten

Club Brugge: Karlo Letica – Saulo Decarli, Matej Mitrović, Stefano Denswil – Krépin Diatta (80’ Dion Cools), Ruud Vormer, Mats Rits (70’ Brandon Baiye), Hans Vanaken, Arnaut Danjuma – Jelle Vossen, Wesley Moraes (71’ Siebe Schijvers). Bank: Ethan Horvath, Alexander Scholz, Luan Peres, Benoît Poulain, Ivan Tomečak en Loïs Openda. Coach: Ivan Leko.

Standard: Jean-François Gillet – Luis Pedro Cavanda, Christian Luyindama, Konstantinos Laifis, Sébastien Pocognoli (30’ Collins Fai) – Uche Agbo, Razvan Marin, Samuel Bastien (68’ Moussa Djenepo) - Paul José Mpoku, Duje Cop (83’ Renaud Emond), Junior Edmilson. Coach: Michel Preud’homme.

Gele kaarten: Cavanda, Fai, Laifis, Vormer.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 39’ Vanaken, (1-0), 43’ Wesley (2-0), 49’ Edmilson (2-1).

 

Tekst: Steven Floin

Club Brugge - Standard 22-07-2018

Related articles