Club wint topper tegen Genk met 3-1

Club Brugge heeft tegen Genk een erg belangrijke 3-1 zege geboekt. Mata en Schrijvers zorgden voor een oververdiende 2-0 ruststand tegen hun ex-ploeg, en na de pauze maakte Vormer de aansluitingstreffer van Samatta meteen ongedaan. Dankzij deze overwinning nadert Blauw-Zwart tot op acht punten van Genk.

Text: 

Ivan Leko voerde drie wijzigingen door aan het team dat donderdag Salzburg versloeg. Benoît Poulain en Krépin Diatta zagen hun sterke invalbeurt beloond worden met een basisplaats. Amrabat en Cools moesten daardoor vrede nemen met een plaatsje op de bank. Aangezien Emmanuel Dennis zijn tweede schorsingsdag uitzat, mocht Clinton Mata starten op de rechterflank.

Clinton Mata scoorde zijn eerste goal voor Blauw-Zwart
Clinton Mata scoorde zijn eerste goal voor Blauw-Zwart

Blauw-Zwart had tegen Salzburg vertrouwen getankt en dat was ook te merken tijdens de aanvangsfase. De Bruggelingen grepen Genk meteen bij de keel en dwongen zo al vroeg enkele kansen af: Wesley kon een knappe actie van Diatta net niet verzilveren, twee pogingen van Schrijvers gingen naast en ook een vrije trap van Vanaken ging via de muur naast. Club bleef Genk volledig wegdrukken en scoorde na twintig minuten de verdiende 1-0: Schrijvers lepelde de bal over de verdediging tot bij Mata en die kon het leer knap in doel deviëren.

Siebe Schrijvers trof raak tegen zijn ex-ploeg
Siebe Schrijvers trof raak tegen zijn ex-ploeg
Text: 

De doelpuntenmaker moest even later geblesseerd naar de kant, maar ook met Amrabat op de rechterflank wijzigde het spelbeeld niet. Blauw-Zwart was duidelijk baas, al liet het de Limburgers wel meer in de wedstrijd komen. Horvath kende evenwel geen problemen met vrije trappen van Trossard en Malinovskyi. Aan de overkant had Vukovic meer moeite met een pegel van Vanaken. Club bleef enorm gretig voetballen en kon zelfs de voorsprong verdubbelen: Aidoo verlengde een voorzet van Wesley in de loop van Schrijvers en die knalde de 2-0 heerlijk binnen. Kort daarop bediende Vanaken opnieuw Schrijvers, maar deze keer ging zijn poging over doel.

De beste kans voor Genk viel op slag van rust, maar Horvath kon het schot van Samatta makkelijk redden. De Limburgers zaten niet in de match en dus greep Philippe Clement in: na de rust kwamen Pozuelo en Gano in de plaats van Paintsil en Ingvartsen. Veel leverde die dubbele wissel niet op, want Club bleef de match domineren. De 3-0 hing in de lucht, maar Vukovic pareerde eerst een schot van Diatta en redde daarna ook pogingen van Vormer en Wesley.

Text: 

Het enige wat Genk daar tegenover kon stellen, was een schot van Trossard dat makkelijk gepakt werd door Horvath. Blauw-Zwart bleef doorduwen, maar verzuimde de match te beslissen. Na een voorzet van Amrabat miste Wesley zijn schot en even later kon Dewaest nog net de bal wegwerken na een knappe solo van Diatta. Dertien minuten voor tijd viel zowaar plots de 2-1 uit de lucht. Topschutter Samatta kopte een hoekschop binnen en zorgde zo opnieuw voor Genkse hoop.

Ruud Vormer besliste de partij
Ruud Vormer besliste de partij

De Bruggelingen panikeerden echter niet en zetten binnen de minuut orde op zaken. Diatta gooide de bal laag voor doel en daar kon Vormer de 3-1 van dichtbij binnentikken. Dat doelpunt betekende meteen het genadeschot voor Genk, dat niet verder kwam dan een afgeblokt schot van Malinovskyi. In de slotminuut werd het nog bijna 4-1, maar Openda kon een voorzet van Amrabat net niet binnentikken. Club Brugge pakte dus een enorm belangrijke driepunter en verkleint zo de achterstand op Genk tot acht punten.

Jupiler Pro League – Speeldag 26

Toeschouwers: 28.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Erik Lambrechts

Club Brugge: Ethan Horvath – Benoît Poulain, Brandon Mechele, Stefano Denswil – Clinton Mata (27’ Sofyan Amrabat), Ruud Vormer, Mats Rits, Hans Vanaken, Krépin Diatta – Siebe Schrijvers (83’ Marvelous Nakamba), Wesley Moraes (87’ Loïs Openda). Bank: Karlo Letica, Kaveh Rezaei, Dion Cools en Cyril Ngonge. Coach: Ivan Leko.

KRC Genk: Danny Vukovic – Joseph Aidoo, Sébastien Dewaest, Jere Uronen – Joakim Maehle, Bryan Heynen (94’ Casper De Norre), Leandro Trossard, Ruslan Malinovskyi, Joseph Paintsil (46’ Alejandro Pozuelo) – Marcus Ingvartsen (46’ Zinho Gano), Ally Samatta. Coach: Philippe Clement.

Gele kaarten: Ingvartsen, Poulain, Denswil, Uronen, Vanaken, Malinovskyi, Pozuelo.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 21’ Mata (1-0), 37’ Schrijvers (2-0), 77’ Samatta (2-1), 78’ Vormer (3-1).

 

Tekst: Steven Floin

Club Brugge - Genk 17-02-2019

Related articles