Ex-Clubkok Liévin Monballieu op 89-jarige leeftijd overleden

Op zaterdag 16 mei overleed Liévin Monballieu op 89-jarige leeftijd in De Haan. De geboren Oostendenaar baatte decennia lang, samen met zijn echtgenote Monique Herreweghe, het toenmalige befaamde restaurant Criterium op ’t Zand in Brugge uit.

In de jaren zeventiger vroeg trainer Ernst Happel hem tijdens de Europese uitwedstrijd van Club tegen Real Madrid in Malaga – de Koninklijke was door de UEFA geschorst omwille van voorafgaandelijke baldadigheden van de fans – kok te worden van zijn selectie. Liévin verbleef op hetzelfde ogenblik in het hotel waar Club Brugge logeerde en liep er toevallig de Oostenrijkse coach tegen het lijf. Het was een hartige kennismaking en het resulteerde in een hechte vriendschapsrelatie.

 

Monballieu werd zodoende de daaropvolgende 15 jaar de kok van blauw-zwart en kreeg de selectie in de aanloop van iedere thuiswedstrijd in zijn restaurant over de vloer. Kort daarop sloot ook de Belgische Voetbalbond via toenmalig voorzitter Michel D’Hooghe Liévin in de armen als kok van de Rode Duivels. Hij maakte in deze hoedanigheid onder meer het WK in Mexico mee.

 

Club Brugge biedt aan zijn echtgenote en familie de innige blijken van deelneming aan. De begrafenisplechtigheid gebeurt in intieme kring.

 

Op onderstaande foto staat Liévin Monballieu samen met Ernst Happel.