FC Salzburg – Club Brugge: de Club Facts

Na de wederopstanding in de heenmatch, kijkt Club nu Salzburg in de ogen in Oostenrijk. Aan een gelijkspel heeft Blauw-Zwart genoeg om door te stoten, maar het belooft opnieuw een spannende wedstrijd te worden. Lees hier de Club Facts.

DE SCHEIDSRECHTER

De Duitser Daniel Siebert werd aangeduid als ref voor deze terugmatch in de Ronde van 32 van de UEFA Europa League. Hij wordt bijgestaan door zijn landgenoten Jan Seidel en Markus Häcker (lijnrechters), Stefan Lupp (vierde official), Marco Fritz en Harm Osmers (doelgebied-refs).

 

De 34-jarige ref komt uit Berlijn en is sportwetenschapper van beroep. Sinds 2015 fluit hij internationale matchen. Eerder floot hij het Europa League-groepsfaseduel tussen Standard en Sevilla dit seizoen (1-0).

 

Het is de 26ste Europese wedstrijd van Blauw-Zwart die door een Duitse ref geleid wordt.

 

UEFA Referee Observer is de Ier Patrick Kelly. UEFA Delegate is de Deen Diana Andersen.

DE SPELERS

Marvelous Nakamba kan zijn 10de Europese match voor Club spelen. 

 

Stefano Denswil kan de 30ste Europese wedstrijd uit zijn carrière spelen. Hij kwam 9 keer uit voor Ajax en 20 keer voor Club. 

 

Zowel Stefano Denswil als Wesley scoorden vorige week hun derde Europese goal bij Club. Voor Wesley kwamen de andere 2 goals in de 2 wedstrijden tegen AS Monaco. Stefano Denswil scoorde eerder al eens een Europese brace voor Club tegen het Turkse Istanbul Başakşehir FK. Beide spelers zijn de Europese topschutters van de huidige selectie van Club Brugge. 

 

Stefano Denwil en Wesley moeten een gele kaart vermijden. Bij een volgende gele kaart missen zouden zij de eventuele 1/8e finales missen. 

DE WEDSTRIJD

Vorige week kon Club Brugge de Oostenrijkse kampioen FC Salzburg hun eerste nederlaag van het seizoen toedienen. 

 

Voor de 4de keer in 5 wedstrijden in 2019 kwam Club binnen de eerste 20 minuten op achterstand: een lobbal van Zlatko Junuzović liet Ethan Horvath kansloos. Na de pauze had Emmanuel Dennis pech toen een knappe volley op de paal strandde. Maar het was slechts uitstel van executie: even later kopte Stefano Denswil een hoekschop van landgenoot Ruud Vormer via de paal binnen. Club drukte door en het was Wesley die de winnende treffer op aangeven van Emmanuel Dennis binnen kopte (2-1). 

 

Club is nu al 5 Europese matchen op rij ongeslagen. 

 

Negen keer haalde Club in het verleden in een Europese confrontatie met rechtstreekse uitschakeling een 2-1 thuiszege in de heenmatch. Het kon zich nadien 5 keer plaatsen voor de volgende ronde, in wedstrijden die tot het collectief geheugen behoren: de penaltyreeks in Dortmund uit 2003 en de 1-3 zege in de hel van Besiktas in 2015 zijn onderdeel van de blauw-zwarte geschiedenis.

 

Vijf keer moest FC Salzburg in het Europese verleden in een duel met rechtstreekse uitschakeling een 2-1 nederlaag uit de heenmatch proberen goed te maken. 4 keer slaagde het hierin. Enkel tegen Villarreal in 2015 kon het de zaken niet rechtzetten.

 

 

Indien de stand na 90 minuten 2-1 is, volgen er verlengingen en eventueel strafschoppen. In het verleden kwam het voor Blauw-Zwart 4 keer tot een penalty-shootout. Telkens kon Club zich plaatsen. Salzburg kende Europees nog maar 1 penalty-shootout en werd toen uitgeschakeld.

 

Club speelt voor de 11e keer in de geschiedenis een Europese match tegen een Oostenrijks team. Op verplaatsing behaalde Club in 5 confrontaties op Oostenrijkse bodem 1 zege, 1 draw en 3 nederlagen. 

DE TEGENSTANDER

FC Salzburg speelt zijn thuiswedstrijden in de Red Bull Arena in Wals-Siezenheim, een plaats tussen Salzburg en de grens met Duitsland. Het stadion telt 31.895 plaatsen. Het werd officieel geopend in maart 2003 en was één van de stadiums voor UEFA Euro 2008 in Oostenrijk & Zwitserland. 

 

FC Salzburg/Austria Salzburg/Wüstenrot Salzburg/Casino Salzburg speelde 11 keer tegen Belgische clubs. In eigen stadion verloor het nog niet in 5 wedstrijden (3 overwinningen en 2 draws).

 

Bij FC Salzburg moet de Braziliaanse verdediger André Ramalho de terugmatch missen. Hij incasseerde op Jan Breydel zijn 3de gele kaart van het Europese seizoen. 

 

FC Salzburg tankte afgelopen weekend wat vertrouwen door in de kwartfinale van de beker met 1-2 te winnen op het veld van Wiener Neustadt. Vlak na de rust opende Salzburg de score via de Hongaarse middenvelder Dominik Szoboszlai. Niet veel later verdubbelde Munas Dabbur de score vanop de stip. De eerredder van de thuisploeg kwam pas in de 89ste minuut. Het was hun eerste duel met inzet in eigen land sinds de winterstop half december. 

Related articles