FC Steaua Boekarest – Club Brugge: de Club Facts

Na de mooie 0-6 in Torhout gaat Club verder met zijn voorbereidingen tijdens de stageweek in Garderen. Eerste tegenstander daar is FCSB, beter bekend als FC Steaua Boekarest.

PRAKTISCH

De wedstrijd gaat door in Sportpark De Westeneng te Garderen. Tickets worden verkocht aan €5 en kinderen t.e.m. 12 jaar betalen slechts €2,5.

 

Voor de veiligheid vragen beide teams geen handtassen en rugzakken mee te nemen naar het stadion. Ook Bengaals vuurwerk, rookbommen zijn verboden.

WEDSTRIJD

De eerste vrienschappelijke tegenstander op het oefenkamp van Club in het Gelderse Garderen is de Roemeense vice-kampioen FCSB.  Steaua Boekarest en Club Brugge kwamen al 2 keer eerder in Europees verband tegen mekaar uit. In 1976 versloeg Club de Roemenen in de 1e ronde van de Europabeker voor Landskampioenen, waarna Club het tot in de kwartfinale schopte. 20 jaar later nam de club uit de Roemeense hoofdstad wraak door Club in de voorronde van de UEFA Champions League te elimineren.

 

Steaua was ook al 2 keer te gast op Jan Breydel ter gelegenheid van de Brugse Metten. Zowel in 1987 als in 1988 kwamen de Roemenen naar de Brugse Metten, dat toen nog in een mini-toernooi werd gespeeld met 4 clubs. Maar Club Brugge en Steaua Boekarest kwamen in beide edities toen niet tegen elkaar uit. In 1987 wonnen de Roemenen zelfs de Metten. 

 

Afgelopen weekend kon Club zijn 2e oefenmatch op bezoek bij Torhout 1992 KM winnend afsluiten. Club klopte de Derde Amateurklasser met 0-6. Arnaut Danjuma kwam voor het eerst in de voorbereiding in actie bij Club. Hij liet zich met enkele leuke acties opmerken en één ervan leverde een assist op voor Mats Rits. Ook de topschutters na de 1e oefenmatch Siebe Schrijvers en Loïs Openda pakten een doelpuntje mee Jelle Vossen, Dion Cools en Jordi Vanlerberghe tekenden voor de overige doelpunten. 

TEGENSTANDER

FCSB is de recordkampioen van Roemenië. Liefst 26 keer veroverden ze de titel. De laatste keer was dat in 2015. Ook qua gewonnen bekers is Steaua de recordhouder. Steaua kon 1 keer de Europacup voor Landskampioenen veroveren. In het seizoen 1985-86 schakelde het in de halve finales Anderlecht uit om in Sevilla in de finale FC Barcelona (Esp) te ontmoeten. De wedstrijd eindigde op een 0-0 gelijkspel, met o.a. huidig Antwerp-coach Laszlo Bölöni op het middenveld. De Roemenen waren sterker vanop de stip en haalden zo de Cup met de grote oren binnen

 

Wegens een rechtzaak van het Roemeense Ministerie van Defensie, die claimden dat het Roemeense leger de rechtmatige eigenaars van o.a. de naam en het logo van Steaua Boekarest is, veranderde de club in maart 2017 zijn naam naar FCSB en ook het logo werd aangepast. Club-eigenaar George Becali hoopt echter dat ze in de toekomst de originele naam kunnen terugkrijgen. 

 

Related articles