Foundation stapt mee in Brugs stedenverband met Ebolowa uit Kameroen

Stad Brugge heeft een sinds maart 2020 een stedelijk mondiaal partnerschap met Ebolowa in Kameroen. Stad Brugge, Club Brugge Foundation en Cercle Brugge slaan nu ook de handen in elkaar om de voetbalbeleving in Ebolowa te versterken en legt hier een extra focus op het meisjesvoetbal.

Van chocolade tot voetbal

Text: 

Ebolowa is een stad in het zuiden van Kameroen en staat bekend voor zijn cacaoplantages. De link met Brugge - de chocoladestad bij uitstek - was dan ook niet ver te zoeken. Zo wordt de Brugse stadschocolade gemaakt met cacaobonen uit Ebolowa. Het is net als Brugge ook een voetbalminnende stad. Het hele jaar door zijn er toernooien voor amateurvoetbalploegen, scholen, gemeenschappen en bedrijven, voornamelijk georganiseerd en bekostigd door de lokale gemeenschappen zelf. Toen de vraag vanuit het stadsbestuur kwam of Club Brugge Foundation mee zijn schouders kon zetten onder dit stedenpartnership was de keuze rap gemaakt.

 

"Op vlak van infrastructuur en logistiek zijn er heel wat noden, maar samen met de collega’s van Ebolowa willen we in de eerste plaats inzetten op de maatschappelijke impact van voetbal. Daarom hebben we ook aangeklopt bij de community werking van onze stadsploegen", zegt Burgemeester De fauw.

 

"Zowel Cercle Brugge KSV als Club Brugge Foundation vzw hebben inderdaad hun strepen al verdiend als het aankomt op het betrekken van maatschappelijk kwetsbare groepen bij het voetbal. Tal van sociale projecten werden al gerealiseerd en structureel in de werking ingebed. Een ideale bron van inspiratie en knowhow dus", vult Schepen Franky Demon aan.

Focus op meisjesvoetbal

Text: 

De beide stadsploegen engageren zich om  de komende jaren stapsgewijs in te zetten op een aantal initiatieven die de voetbalbeleving in Ebolowa versterken. In eerste instantie worden - vanop afstand – kleinschalige projecten in Ebolowa ondersteund zoals het voorzien van spelersuitrusting voor de stadsvoetbalploeg ter promotie van de sport. Op termijn staat ook uitwisseling in het kader van jeugdvoetbal op het programma. Een concreet project dat momenteel in de pipeline zit, is de promotie van het meisjesvoetbal in Ebolowa.

 

 

Peter Gheysen, Head of Foundation van Club Brugge geeft uitleg: “Met onze verschillende communityprojecten van Club Brugge Foundation maken we gebruik van de kracht en impact van het voetbal - en meer bepaald Club Brugge - om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. We doen dit op lokaal niveau met projecten in verschillende Brugse wijken en scholen. Sommige initiatieven lopen over gans Vlaanderen en we maken deel uit van een Europees CSR-kennisnetwerk samen met meer dan 130 Europese voetbalclubs. Met dit mondiaal partnerschap tussen Stad Brugge en het Kameroense Ebolowa willen we ook hier onze bijdrage leveren.

 

Dat er in dit partnership ook een extra focus wordt gelegd op het meisjesvoetbal, is geen toeval. Met onze eigen vrouwenvoetbalwerking Club YLA zetten we maximaal in op talentontwikkeling voor meisjes die graag willen voetballen. Onze 1ste ploeg verdedigt de blauw-zwarte kleuren in de Super League, de hoogste afdeling van het vrouwenvoetbal. Vele jonge meisjes kijken op naar onze speelsters. Met het partnership willen we de impact die het voetbal ook in Kameroen heeft, inzetten om meisjes in Ebolowa te inspireren.”

 

Ontdek alles over het mondiaal partnership tussen Stad Brugge en Ebolowa via deze website: www.brugge.be/mondiaal-partnerschap-brugge-ebolowa 

Related articles