Hans Vanaken bezorgt Club 1-2 zege op Anderlecht

Club Brugge heeft 2020 ingezet met een knappe 1-2 zege op Anderlecht. Blauw-Zwart kwam na twintig minuten op achterstand na een doelpunt van Colassin, maar kort voor de rust zorgde Hans Vanaken met een absolute wereldgoal voor de gelijkmaker. Na de pauze liet Dennis verschillende kansen onbenut, maar tien minuten voor tijd bezorgde de Gouden Schoen Club alsnog de drie punten.

Text: 

Club Brugge vatte de eerste officiële wedstrijd van 2020 aan met drie wijzigingen in vergelijking met het team dat aantrad tegen Zulte Waregem eind december. Achterin verving Odilon Kossounou de geschorste Clinton Mata, terwijl op het middenveld Éder Balanta de voorkeur kreeg op Mats Rits. Krépin Diatta bleek uiteindelijk niet fit genoeg en moest afhaken. Daardoor kwam David Okereke in de ploeg als diepe spits en schoof Emmanuel Dennis op naar de rechterflank.

Éder Balanta se metió en el once inicial
Éder Balanta se metió en el once inicial

Bij Anderlecht verscheen de jonge Antoine Colassin voor het eerst aan de aftrap en die liet zich al meteen twee keer opmerken: na amper tien seconden kopte hij het leer op de lat en amper een minuut later redde Mignolet zijn schot. Club was verrast door die blitzstart van de thuisploeg, maar kon al vlug het evenwicht herstellen. Na tien minuten resulteerde dat ook in twee prima kansen: eerst pareerde Van Crombrugge een schot van Dennis en in de rebound veegde Kompany een schot van Okereke van de doellijn. Even later dribbelde Dennis zich vast in de zestien meter en ging een schot van Okereke net naast.

Hans Vanaken marcó un gol de nivel mundial
Hans Vanaken marcó un gol de nivel mundial
Text: 

Net op het moment dat Club de bovenhand leek te nemen, sloeg Anderlecht toe: Colassin hield Mechele af en schoot de 1-0 overhoeks binnen. De Bruggelingen waren niet van slag en gingen geduldig op zoek naar de gelijkmaker. Eerst vlamde Okereke het leer vanuit een schuine hoek over doel en even later redde Van Crombrugge een halve omhaal van Vanaken. De verdiende gelijkmaker viel vijf minuten voor de rust, en hoe! Vormer schoot een vrije trap op de muur, maar Hans Vanaken scoorde daarna een absolute wereldgoal. De Gouden Schoen nam de rebound in één tijd op de linker en schoot het leer heerlijk binnen. 

Op slag van rust was het opnieuw Anderlecht dat kwam dreigen, maar Saelemaekers kon zijn poging niet kadreren. Na de pauze verving Dion Cools Kossounou en zorgde Club ook voor het eerste gevaar: Van Crombrugge redde echter een schot van Vanaken. Aan de overkant moest ook Mignolet in actie komen op een schot van Zulj, maar de doelman redde makkelijk.

Text: 

Op het uur verving Openda Okereke en die zorgde meteen voor meer diepgang. De belofteninternational rolde de rechterflank op en bediende Dennis, maar die mikte van dichtbij op Van Crombrugge. Kort daarop kon Dennis net niet bij een doorsteekpass van Vormer, terwijl de Nigeriaan ook een verre pass van Cools net naast kopte. Een kwartier voor tijd kon Dennis alweer dreigen: de ingevallen De Ketelaere lepelde de bal over de Anderlechtdefensie, maar Dennis werd nog net gehinderd door Luckassen en kon daardoor niet scoren.

Eduard Sobol en duelo con Doku
Eduard Sobol en duelo con Doku

Blauw-Zwart was wel duidelijk baas en kreeg tien minuten voor tijd uiteindelijk toch loon naar werken. De Ketelaere bracht de bal voor doel en daar kon opnieuw Hans Vanaken met links de 1-2 perfect in de hoek binnenduwen. Paars-Wit zette in de slotfase nog alles op alles, maar Mignolet hield stand: eerst stopte hij de doorgebroken Saelemaekers af en daarna zag hij de rebound van Amuzu naast hobbelen. Het bleef dus 1-2, waardoor Club het nieuwe jaar meteen inzet met een knappe zege.

 

Jupiler Pro League – Speeldag 22

Toeschouwers: 20.000 – Lotto Park

Scheidsrechter: Lawrence Visser

RSC Anderlecht: Hendrik Van Crombrugge – Amir Murillo, Derrick Luckassen, Vincent Kompany, Elias Cobbaut – Albert Sambi Lokonga, Peter Zulj, Nacer Chadli (84’ Michel Vlap) – Jeremy Doku (67’ Francis Amuzu), Antoine Colassin (91’ Edo Kayembe), Alexis Saelemaekers. Coach: Frank Vercauteren.

Club Brugge: Simon Mignolet – Odilon Kossounou (46’ Dion Cools), Brandon Mechele, Simon Deli – Emmanuel Dennis, Ruud Vormer, Éder Balanta, Hans Vanaken, Eduard Sobol – David Okereke (61’ Loïs Openda), Siebe Schrijvers (74’ Charles De Ketelaere). Bank: Ethan Horvath, Federico Ricca, Matej Mitrović, Mats Rits, Thibault Vlietinck en Percy Tau. Coach: Philippe Clement.

Gele kaarten: Mechele, Sobol.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 21’ Colassin (1-0), 40’ Vanaken (1-1), 80’ Vanaken (1-2).

 

Tekst: Steven Floin

Anderlecht - Club Brugge 19-01-2020

Related articles