Hans Vanaken wint zijn tweede Gouden Schoen!

Historisch! Hans Vanaken is de eerste speler sinds Jan Ceulemans in 1986 die zichzelf opvolgt als laureaat van de Gouden Schoen. Club is ook de eerste ploeg die vier jaar op rij met de hoofdvogel huiswaarts keert. Vanaken bevestigde als Gouden Schoen met uitstekende prestaties in de competitie en in Europa en mag opnieuw plaats maken in zijn trofeeënkast.

Text: 

Vanaken haalde het woensdagavond in Puurs met 19 punten voorsprong op dichtste belager Dieumerci Mbokani. Ook Clubspelers Simon Mignolet (6) en Ruud Vormer (9) werden in de top 10 van 2019 opgenomen. 

 

Hans Vanaken scoorde in 2019 20 keer en leverde 7 assists af. De Limburger ontwikkelde zich opnieuw als een aanvallende middenvelder die doet wat zijn ploeg nodig heeft. In 2018 strooide hij met assists, dit seizoen kwam hij nog prominenter voor doel om de kansen af te maken. Vanaken kroonde zich ook tot profvoetballer van het jaar en kreeg zijn eerste basisplaats bij de Rode Duivels.

 

Proficiat, Hans!

 

De uitslag:

1) Hans Vanaken - 322 punten
2) Dieumerci Mbokani - 303 punten
3) Ruslan Malinovskyi - 220 punten

Hans Vanaken
Hans Vanaken

“Dit betekent niet dat ik zal veranderen”

Text: 

Hans Vanaken bleef zoals steeds nuchter onder alle lofbetuigingen. “Ik had op voorhand het gevoel dat het veel spannender zou zijn dan vorig seizoen. Maar de Gouden Schoen opnieuw winnen geeft me een gelukzalig gevoel. Het is één van de hoogst haalbare trofeeën. Je prestaties bevestigen na het winnen van de Gouden Schoen is niet evident, aangezien de verwachtingen daarna hoger liggen. Maar ik ben blij dat ik mijn niveau heb kunnen aanhouden. Met Club Brugge hebben we in 2019 geen prijzen gepakt, maar we hebben wel veel mooie momenten meegemaakt. De kwalificatie voor de groepsfase van de Champions League was wellicht onze grootste prestatie en ook de 2-2 op Real Madrid is onvergetelijk. Het is duidelijk dat we met Club grote stappen gezet hebben. Het feit dat er nu ook een nieuw stadion komt, duidt erop dat Club blijft groeien.”

Hans Vanaken won zijn tweede Gouden Schoen
Hans Vanaken won zijn tweede Gouden Schoen

De Limburger is pas de vierde speler in de Belgische voetbalgeschiedenis die erin slaagt om twee keer op rij de Gouden Schoen te winnen. Wilfried Van Moer, Paul Van Himst en Jan Ceulemans gingen hem voor. “Jammer genoeg heb ik ze niet allemaal kunnen zien spelen”, aldus Vanaken. “Ik ben in elk geval trots dat ik nu tot een select clubje behoor van grote namen in het Belgische voetbal, maar dat betekent niet dat ik zal veranderen. Ik ga gewoon mijn prestaties proberen volhouden. Het stopt hier immers niet. Ik zal mijn uiterste best doen om hier volgend jaar opnieuw te staan.”

 

Naast twee Gouden Schoenen werd Vanaken de voorbije twee jaar ook telkens verkozen tot Profvoetballer van het Jaar, maar dat betekent niet dat zijn honger daarmee gestild is. “We willen met Club Brugge uiteraard kampioen worden en liefst ook de Beker winnen en ver geraken in de Europa League. Daarnaast hoop ik ook mee te kunnen gaan naar het EK.”

 

Wilde feesttaferelen blijven sowieso achterwege. “Vanavond zal ik nog een paar interviews geven en daarna gewoon genieten, samen met mijn vrouw en de familie. De training is verzet naar de namiddag, dus we kunnen morgen ook nog even genieten. Maar daarna zullen we ons volop voorbereiden op de match van zondag tegen Anderlecht.”

 

De kersverse Gouden Schoen maakte van de gelegenheid gebruik om nog enkele mensen te bedanken. “Eerst en vooral mijn vrouw Lauren die elke dag voor mij klaar staat. Ik wil ook mijn ouders bedanken. Zij hebben van kinds af aan alles gedaan voor mij, waardoor ik beter kon worden. En uiteraard ook mijn Club en mijn ploegmaats, want zonder hen zou ik hier niet staan.” (SF)

Related articles