Het boerenjaar van Blauw-Zwart!

Zowel in binnen- als buitenland toonde Club zich van zijn beste kant dit jaar. De 16de landstitel in 128-jaar Blauw-Zwart was dan ook volkomen verdiend. Niet in het minst als we de duizelingwekkende kampioenschapsstatistieken onder de loep nemen.

Het parcours dat Club de afgelopen maanden in de Jupiler Pro League aflegde is zondermeer indrukwekkend te noemen. Dat gevoel overheerste in de Belgische voetbalwereld maar komt ook in de statistieken ruimschoots tot uiting. De niet-aflatende inzet van de selectie, technische en medische staf resulteerde in enkele opmerkelijke statistieken.

 

Sinds de invoering van Play-Off 1 is Club de enige ploeg die nooit op het appel ontbrak. Als we alle seizoensuitslagen van de voorbije 11 Play-Offs prijkt Club met ruime voorsprong op de eerste plaats.

 

Club won afgelopen seizoen 72,4 % van zijn wedstrijden. Amper 3,4 % van de wedstrijden werden verloren. Vooral dat laatste getal spreekt tot de verbeelding. Het gebeurde nooit eerder in 102 jaar competitievoetbal in ons land.

 

Om het overwicht nog duidelijker te maken : van de 87 te verdienen punten rijfden Vormer en Co er 70 binnen of goed voor 21 zeges, 7 gelijke spelen en 1 nederlaag. Er werden hierbij 58 doelpunten gescoord en nauwelijks 14 geïncasseerd. Het resulteert in een positief saldo van 44 doelpunten en een globaal prestatiepercentage van 80,5 %.

 

Van de in totaal 20 verschillende parameters was Club bij 18 ervan de absolute primus dit seizoen (zie tabel hieronder): Club had ondermeer het meeste balbezit, het op één na meeste aantal doelpunten en het minste aantal tegendoelpunten.

 

In het derde aanvallende compartiment van de ploeg kwamen gemiddeld liefst 154 passes ter bestemming. Daartegenover werden er slechts 76 in het eigen verdedigend compartiment toegestaan. Dat de Brugse defensie van wanten wist, wordt tevens geïllustreerd door het feit dat de tegenstanders in totaal slechts 2,8 % schoten tussen de palen van achtereenvolgens Horvath en Mignolet konden laten optekenen. Het aantal clean-sheets (17) spreekt in dit verband boekdelen, terwijl men na 29 speeldagen een reeks van 15 opeenvolgende wedstrijden zonder nederlaag liet optekenen.

 

Om het totaalplaatje te vervolledigen voegen we er nog aan toe dat er na afgelopen seizoen 9 Clubspelers in de top-20 van de JPL-performance ranking terug te vinden zijn.

 

Positie JPL

Parameter

Waarde

1

Passes in aanvallende derde

154/90min

1

Balbezit

58.9%

1

Toegestane shots op doel

2.8/90min

1

Toegestane passes in eigen derde

76/90min

3

Shots op doel

5.6/90min

1

Aantal punten

70

1

Aantal punten thuis

39

1

Aantal punten uit

31

2

Aantal doelpunten gemaakt

58

1

Aantal assists (individueel)

15

1

Aantal doelpunten tegen

14

1

Aantal doelpunten tegen THUIS

5

1

Aantal doelpunten gemaakt UIT

25

1

Aantal doelpunten tegen UIT

9

1

Aantal gewonnen matchen

21

1

Aantal verloren matchen

1

1

Reeks gewonnen matchen

5

1

Reeks niet-verloren matchen

15+

1

Aantal keer verloren met meer dan 1 goal verschil

0

1

Aantal clean sheets

17