Ivan Leko en Mats Rits blikken vooruit op Club – Salzburg

Morgen begint Blauw-Zwart aan zijn Europese lente. Mats Rits en coach Ivan Leko bespraken de Brugse kansen en toonden ambitie om het imago van Club in Europa hoog te houden na een reeds mooie campagne.

Mats Rits: “Enkel focus op donderdag”

Rits, die de laatste weken vaak de basiself haalt, mocht Ivan Leko vergezellen op de persconferentie. De middenvelder maakte direct duidelijk dat de focus niet op zondag, maar op donderdag ligt. “We bekijken de zaken altijd wedstrijd per wedstrijd. Onze focus ligt altijd op de volgende match, je kan gewoon niet op 2 zaken tegelijk focussen.” Salzburg dient zich wel aan als een serieuze uitdaging. “We weten dat het een goed team is, dat al van heel wat topploegen kon winnen, maar de bedoeling is echt wel een vervolg te schrijven en wat we voor Nieuwjaar in de Champions League toonden. We spelen thuis en moeten dus proberen de 0 te houden en hopelijk ook te winnen. Of het veld daarin een rol zal spelen? Het veld is altijd gelijk voor beide teams. Het is geen ideale grasmat, maar we zullen toch proberen ons voetbal te spelen.”

Ivan Leko: “Verplicht om beste versie van onszelf te tonen”

De Brugse coach kent qua resultaten niet de beste periode in Brugse loondienst, maar wil een volledig verhaal schetsen. “Met wat ik op training zie, kan ik niet ontevreden zijn. Iedereen zet zich elke dag opnieuw ten volle in. Natuurlijk zijn de resultaten belangrijk en willen we dat zo snel mogelijk in orde krijgen, maar op basis van inzet en de kwaliteit denk ik dat we in de eerste matchen van 2019 meer verdienden dan we gekregen hebben. Zeker in onze laatste 2 wedstrijden – en ik spreek liever niet over randzaken – kosten beslissingen van buitenaf ons 4 punten. Je mag daar niet bij blijven stilstaan, maar die punten zijn wel weg.” In Europa legt Club wel een knap parcours af, maar Salzburg wordt geen hapklare brok. “We zijn het aan onszelf verplicht de beste versie van onszelf te tonen. Salzburg doet het al 2 jaar op rij fantastisch in Europa. We konden hen niet live scouten, maar je weet hoe die ploegen spelen; offensief, aantrekkelijk, met lef en energie. De Europa League is vandaag en morgen het belangrijkste wat er is. Na de Champions League zijn we verplicht om ons image én dat van het Belgische voetbal te verdedigen in Europa. Het is nu, in een moeilijke periode, aan mezelf, de staf, de speler en de fans om te tonen wie Club is, om te tonen dat we in onszelf geloven.”

 

Eén speler die nog steeds niet terug bij de groep is, is Arnaut Danjuma. “Zijn afwezigheid is jammer, maar tegelijk een kans voor andere jongens. Hij was enorm bepalend voor ons en dat missen we, maar we gaan er niet over wenen. Ik hoopte hem begin februari te recupereren, maar we zullen hem nog enkele weken moeten missen.”

Related articles