Onder de loep: Antwerp FC

De enige ploeg buiten de ‘G5’ die een plaats wist te veroveren in Play-Off 1 doet het meer dan aardig. Antwerp staat mee voorin en heeft uitzicht op Europees voetbal. Ze verloren in deze Play-Offs enkel op Standard en toonden zich telkens trefzeker. We bekijken de statistieken achter de goede vorm van het Stamnummer 1.

Ervaren Koningskoppel

Text: 

Deze zomer haalde Luciano D’Onofrio Lior Refaelov en Dieumerci Mbokani naar De Bosuil. Het duo dat naam maakte in respectievelijk Brugge en Luik, moest Antwerp een kwaliteitsinjectie geven voorin, wat hen heel goed gelukt is. Terwijl ‘Rafa’ met 10 goals de topschutter is, nestelt Mbokani zich ietwat verrassend in de rol van aangever. Met 7 assists doet niemand bij Antwerp beter. De Congolees heeft ook al 9 doelpunten op zijn naam staan, op 53 schoten. 17% van z’n schoten gaat tegen de netten. Lior Refaelov lijkt dus meer de afwerker van dienst te zijn, maar staat na Hairemans op de tweede plaats bij Antwerp als het op ‘Shot Assists’ aankomt (passes die tot een schot leiden). Hadden zijn collega’s wat meer geluk bij de afwerking, dan zat de Israëliër misschien al in de dubbele cijfers.

Onder de loep: Antwerp FC
Onder de loep: Antwerp FC

Dodelijk efficiënte Play-Offs

Onder de loep: Antwerp FC
Onder de loep: Antwerp FC
Text: 

Begon Antwerp nog ietwat twijfelend aan hun eerste Play-Offs ooit met een 3-1 nederlaag tegen Standard, dan is het de laatste weken uitstekend op dreef. 9 op 12 na 3 uitmatchen en overwinningen tegen Genk, Anderlecht en Gent; Antwerp heeft zijn start niet gemist. Dat zie je ook in de statistieken. Terwijl het aantal schoten per match gedaald is van 12,5 tot 11,7, is het aantal doelpunten gestegen van 1 naar 1,67 per match. Antwerp zag zo 14,3% van zijn schoten tegen de netten gaan.

Alles op de flanken

Het Koningskoppel staat misschien centraal op het veld gepositioneerd, de aanvallen starten op de flanken. 84,3% van de aanvallen komen via de linker- (39,5%) of rechterflank (44,8%), waar Juklerod, Opare of Buta vaak voorzetten versturen na een uitbraak van flankspelers als Lamkel Zé of de infiltrerende Hairemans. Die laatste verstuurt liefst 5,3 voorzetten per wedstrijd, waarvan er 1 op de 4 hun doel bereiken.

Related articles