Philippe Clement: “Dit was een legendarische avond”

Philippe Clement loodste na Racing Genk nu ook Club Brugge naar de groepsfase van de Champions League. De Brugse coach was dan ook erg trots op zijn team.

Text: 

“Het is nog nooit gebeurd in het Belgische voetbal dat een ploeg zich via het niet-kampioenenspoor kon kwalificeren, dus je kan gerust van een stunt spreken. Bij het begin van het seizoen zei een bestuurslid dat we maar vijf procent kans hadden en dus is het des te mooier dat we ons toch konden kwalificeren. Ik heb hier als speler en assistent legendarische avonden meegemaakt, en nu ook als trainer. Het gaat echter niet om mij. Het belangrijkste is om dingen met mensen samen te kunnen doen. Vorig jaar met Genk en nu hier met Club Brugge. Daar geniet ik van, om mensen gelukkig te zien en het beste uit zichzelf te doen halen. Dit is een job waarbij je katalysator bent en mensen aanstuurt, maar die mensen moeten het wel zelf doen.”

Philippe Clement
Philippe Clement

Clement verving bij de rust Loïs Openda, die vorige week nog de grote uitblinker was. “Loïs had het moeilijker dan in Linz om duels te winnen. Ik ben heel tevreden over hem. Hij heeft al veel stappen gezet, maar tegen zo’n geroutineerde verdedigers is het niet makkelijk. Vandaar mijn keuze om Okereke terug centraal te zetten en Percy Tau op links. Of ik tevreden was over Federico Ricca? Ik hou er niet van om spelers er individueel uit te pikken, maar ik ben zeker tevreden over zijn prestatie. Hij pikt de dingen snel op. Hij is nog jong, maar heeft toch al veer ervaring op hoog niveau.”

 

Blauw-Zwart leek op rozen te zitten na het doelpunt van Hans Vanaken, maar kort daarop slikte het al meteen de gelijkmaker. “Dat was één van de weinige momenten tijdens de match dat ik niet tevreden was. Het was een moment van concentratieverlies. Dit zijn echter heel nuttige ervaringen. Er zullen nog dingen fout lopen de komende maanden, maar het is nu kwestie van hier de nodige lessen uit te trekken.”

 

Komende zondag volgt er met de thuismatch tegen KRC Genk alweer een topper. “Dat zal heel speciaal zijn. De voorbije jaren kwam ik met Genk tegen Club telkens veel bekenden tegen en dat zal nu ook weer het geval zijn. Die spelers zijn als mijn kinderen, dus ik heb er sowieso een speciale band mee. Maar dat is alleen maar voor en na de match. Tijdens de match zullen we er alles aan doen om te winnen.” (SF)

Related articles