Philippe Clement: “Match om fier op te zijn”

Blauw-Zwart zette een sterke prestatie neer en speelde 1-1 gelijk tegen Manchester United. Philippe Clement had met Maxim De Cuyper voor een verrassing gezorgd in de basis, maar de jonge flankspeler ontgoochelde allerminst.

Text: 

“Ik ben fier op mijn spelers, mijn groep en mijn jonkies voor wat ze vandaag hebben laten zien. Je hoopt uiteraard op een goede prestatie, maar het blijft toch altijd een gok. Het is immers altijd afwachten hoe iemand reageert als hij in zo’n stadion speelt. Maar Maxim (De Cuyper, nvdr) heeft dat heel goed gedaan, net zoals Charles (De Ketelaere, nvdr) toen hij zijn debuut maakte in de Champions League. Het is een match om fier op te zijn. Om Man United te verslaan, moet alles top zijn en moet alles meezitten. Die fase na twee minuten is voor mij altijd penalty. De keeper ging met twee voeten vooruit op Dennis, dus dat kon zelfs een rode kaart zijn. Jammer dat die fase niet meezat voor ons. Daarna scoorden we dan toch en dat was uiteraard belangrijk voor het vertrouwen. We kregen echter een vermijdbaar doelpunt tegen. We zijn daarna blijven voetballen en op het einde van de rit hebben we meer kansen afgedwongen dan Manchester United. We kunnen dus heel, heel fier zijn.”

Philippe Clement
Philippe Clement

Ruud Vormer begon verrassend op de bank, maar dat kwam omdat de Nederlander niet fit genoeg was. “We zijn heel hard bezig met al onze spelers op te volgen. We kijken dus telkens hoe fris iedereen zit en beslissen op basis daarvan wie er speelt. De spelers komen uit een periode van 8 wedstrijden in 28 dagen, dus dat is heel wat. Bovendien is Ruud samen met Hans de speler die de meeste minuten gemaakt heeft. Het was belangrijk om hem niet te overbelasten, maar ik ben overtuigd dat Ruud zondag gerecupereerd zal zijn. Of het niet jammer is voor hem om een galamatch tegen Manchester United te missen? Ik heb een fantastische relatie met mijn spelers en ook met mijn kapitein. Ik heb hem de situatie uitgelegd en hij had daar alle begrip voor.”

 

Net als tegen Real Madrid maakte Emmanuel Dennis opnieuw indruk in Europa. De Nigeriaan scoorde met een knappe lob en maakte het Man U-kapitein Harry Maguire knap lastig. “Dennis deed wat ik verwacht had. Hij heeft al eerder in de Champions League getoond dat hij iemand is met een groot potentieel. Hij is iemand met veel kwaliteiten, maar ook nog met veel werkpunten. En daar proberen we elke dag aan te werken. Hij kan iedere defensie pijn doen, vooral als er ruimte in hun rug ligt.”

 

Door het gelijkspel blijft Club in de running om zich volgende week op Old Trafford te plaatsen voor de volgende ronde. “Onze kansen op kwalificatie zijn dezelfde als voor de wedstrijd. Ik schat ze op dertig procent. Net als vandaag zal ook volgende week alles moeten meezitten. Maar Man United zal nu wel serieus verwittigd zijn. Ik ben niet zoveel met die kwalificatie bezig. Ik ben er vooral mee bezig om in de terugmatch opnieuw lef te tonen. Voor zo’n jonge groep is dit een uitgelezen kans om opnieuw ervaring op te doen.” (SF)

Related articles