Philippe Clement: “Tegen Galatasaray reken ik op steun van het publiek”

Philippe Clement zag zijn team een verdiende 0-2 overwinning pakken tegen Cercle. Voor de rust kon Club niet overtuigen, maar na de pauze speelde Blauw-Zwart wel heel dominant en pakte het een vlotte zege.

Text: 

“Ik ben heel blij om deze derby te winnen. Ik heb veel ervaring met dit soort wedstrijden en weet dat zo’n matchen altijd heel geladen zijn. Vorig jaar heeft Club hier nog punten verloren, dus we wisten dat we scherp moesten starten. Dat is ook gelukt, maar daarna verwaterde het. Bovendien kregen we enkele counters tegen die niet nodig waren. Dat was de verdienste van Cercle, maar ook doordat een aantal verdedigers bij ons niet in positie stonden.”

Philippe Clement
Philippe Clement

Er was uiteindelijk een knappe combinatie via Vormer en Vanaken nodig om de wedstrijd open te breken. “Ik was blij met dat mooie doelpunt. Daarna hebben we nog een aantal knappe combinaties op de mat gelegd, maar net niet afgewerkt. Ik vond ons in de eerste helft niet stabiel genoeg en dus hebben we bij de rust bijgestuurd. Met Openda in de ploeg en enkele jongens op andere posities slaagden we er wel in om heel dominant te zijn. Dat resulteerde in veel kansen, een knap doelpunt en een derde goal die afgekeurd werd na erg nipt buitenspel. Het is gewoon belangrijk om deze punten te pakken. We waren dominant en creëerden veel kansen, dus ik heb veel positieve dingen gezien. We blijven bovenin staan en als we onze inhaalmatch winnen, staan we aan de leiding.”

 

Na de pauze schakelde Club over van 4-3-3 naar 3-5-2 en dus greep het terug naar het systeem van vorig jaar. “Het systeem met drie achterin was na de rust de oplossing omdat de backs niet goed stonden. Het positieve is dat we met twee of drie systemen kunnen spelen. We kunnen dus in de loop van een wedstrijd van systeem veranderen als dat nodig is. Bovendien is er op dit moment niemand gekwetst, waardoor er een luxeprobleem is en ik knopen moet doorhakken. Die keuzes maken, is het moeilijkste aan mijn job. De kern is dik bezet, dus het is elke dag een strijd om te tonen dat je het verdient om te spelen. Zo heeft ook Ignace Van der Brempt getoond dat hij het verdiende. Bovendien is hij erg goed ingevallen. Ook Balanta debuteerde heel sterk, zonder vooraf een minuut te spelen.”

 

Komende woensdag opent Club Brugge de Champions League-groepsfase met een thuiswedstrijd tegen Galatasaray. “Het zal woensdag beter moeten, want Galatasaray is een ploeg met meer intrinsieke kwaliteiten dan de onze. Ze hebben veel ervaring en met Falcao erbij hebben ze een grote stap vooruit gezet. Het is een ploeg waar wij onze typische kwaliteiten tegenover moeten zetten: qua mentaliteit, fysieke conditie en looplijnen. Ik reken bovendien ook heel hard op het publiek om ons extra steun te geven. (SF)

Related articles