Philippe Clement: "Moeten mentaliteit hebben om alles te winnen"

Philippe Clement kon tevreden terugblikken op de eerste wedstrijd van zijn team voor het thuispubliek. Blauw-Zwart zette een sterke prestatie neer, de debutanten maakten een goede indruk en Club versloeg Sporting na het nemen van strafschoppen.

Text: 

“Winnen is altijd belangrijk. Of het nu de Brugse Metten zijn of een oefenwedstrijd. We moeten de mentaliteit hebben om alles te winnen. En dat heb ik vandaag gezien. We zagen al bepaalde automatismen en looplijnen in de ploeg, ondanks dat we nog maar vier weken bezig zijn. Sommige jongens zijn hier zelfs nog maar twee weken. Ik zag mentaliteit in de groep en ze voerden de taken uit die we vroegen. Sporting Lissabon is een goede ploeg en ze hebben kwaliteit. Door hoge pressing te zetten, lieten we hen niet voetballen en dat is positief. Er zijn natuurlijk zaken die nog beter moeten, maar dat is werk voor morgen met de groep. Dat is logisch met een nieuw verhaal en bovendien zijn we nog maar vier weken bezig.”

Philippe Clement
Philippe Clement

“Of het op rechts beter loopt dan op links? Clinton (Mata, nvdr) is hier ook al langer en heeft de automatismen met de mensen voor hem. Maar ook Sobol speelde een goede match. Ik ben alvast tevreden met zijn prestatie. Okereke wist zijn eerste doelpunt te scoren, dat is belangrijk voor het vertrouwen en om het vertrouwen te winnen van het publiek. Maar ik ben niet gefocust op zijn doelpunten. We moeten namelijk uit alle linies scoren. De spitsen moeten mee hun werk doen voor de ploeg. En dat doet David. Hij knapt mee verdedigend werk op."

 

Clement was blij met de prestatie van zijn team, maar beseft dat er nog heel wat werk is. "Natuurlijk sta ik nog niet waar ik wil staan. Maar ik ben lang niet de enige coach in die situatie. Je weet immers nooit hoe transfers uitdraaien. Als er ploegen met gekke bedragen komen, dan is het moeilijk om spelers tegen te houden. Maar het moeten wel gekke bedragen zijn, dat is het voordeel van Club Brugge te zijn. We staan sterk in onze schoenen. Ter vervanging moeten er sowieso spelers komen die een meerwaarde geven qua kwaliteit. We zien wel wie er nog komt.”

 

Terwijl Club Brugge het opnam tegen Sporting, speelde Krépin Diatta met Senegal de finale van de Africa Cup. “Krépin krijgt nog twee weken vakantie. Dat is logisch na dat lange seizoen. Ik spreek ook uit eigen ervaring. Ik ben ooit eens herbegonnen zes dagen na een WK en na drie maanden was het vat af. Je moet de speler rust geven, zowel fysiek als mentaal en daarna moet hij aanpikken met de rest van de groep. Dit hadden we ook met Dennis. Hij heeft nog maar twee dagen getraind en speelde nu zijn eerste match. Je moet spelers brengen wanneer ze er klaar voor zijn. Daarom is een individuele aanpak belangrijk. Zij missen nu de voorbereiding. Misschien moet die Africa Cup wat vroeger beginnen zodat ze sneller kunnen aansluiten. Langs de andere kant zie je zo andere jongens en hun kwaliteiten. Je moet niet enkel kijken naar de jongens die er niet zijn, maar naar diegene die er wel zijn.”

 

Volgende week opent Club de competitie tegen Waasland-Beveren, maar Clement moet dan alvast enkele spelers missen. “Vossen en Rezaei zijn buiten strijd met kleine kwaaltjes. Ik ben alvast geen coach die spelers forceert tegen medische verhalen in. Tijdens het seizoen moet je op de juiste momenten roteren en ze brengen als ze topfit zijn. Vorig seizoen waren er te veel serieuze blessures.” (KN)

Related articles