maandag 25 juni 2012 00:00

Philippe Vande Walle (Club Brugge) terug bij zijn grote liefde

Keeperstrainer Philippe Vande Walle (50) is hot in eigen land. Bij de Rode Duivels is hij al ruim twee jaar een vaste waarde en in een recent verleden trokken zowel Standard als Anderlecht heel fel aan zijn mouw. "De puzzelstukjes vielen op het juiste ogenblik in elkaar", zegt hij. "Als FCB zich meldt, teken je met de ogen dicht."

Het is er dan toch van gekomen. Rasechte Bruggeling Phillipe Vande Walle staat weer op de blauw-zwarte loonlijst. Het is zijn derde passage op de Olympiasite. Als het van hem afhangt, blijft hij er tot aan zijn pensioen. "De publieke opinie heeft een verkeerd beeld over mijn terugkeer naar Club", valt Vande Walle met de deur in huis. "Iedereen vindt het de logica zelve omdat Georges Leekens en ikzelf al verscheidene jaren (KV Kortrijk, nationale ploeg, red.) samenwerkten. Ik ontken niet dat hij er voor iets tussenzit, maar de waarheid is evenzeer dat de Brugse bestuurstop al enkele jaren op me aasde. De puzzelstukjes pasten evenwel nooit op het juiste ogenblik in elkaar. Dat was nu wel het geval. Mijn contract bij Bergen liep af. Ik was een vrij man."

De onderhandelingen tussen het duo Bart Verhaeghe-Vincent Mannaert en Philippe Vande Walle, die een driejarig contract ondertekende, verliepen bij manier van spreken tussen de soep en de patatten. "Ik was met de nationale ploeg in afzondering voor de wedstrijd tegen Montenegro", legt Vande Walle uit. "Men vroeg me om halsoverkop naar de kantoren van Uplace in Strombeek-Bever te komen. De formaliteiten waren in de kortste keren geklaard. Ik moest niet nadenken. Als FCB - de club van mijn hart - zich meldt, loop je in sneltreinvaart naar het vertrouwde nest."

De bezetenheid waarmee Philippe Vande Walle zijn job uitoefent, zijn (bijna) ongezien in eigen land. Het maniakale viert al twaalf jaar - zo lang is hij al keeperstrainer - hoogtij. Het is een verlengstuk van zijn eigen loopbaan destijds bij achtereenvolgens Charleroi, Club ('80), Germinal, Lierse, Aalst en nog eens Club Brugge ('99).

"Ik leg de lat op veel gebieden zeer hoog", verduidelijkt Vande Walle. "Ik beweer niet het vak uitgevonden te hebben. Maar als je je doelmannen beter wil maken, is alleen het beste materiaal én werkklimaat goed genoeg. Ik sta 's nachts soms op om een oefening, die door mijn hoofd flitst, op te schrijven. Ik zag onlangs Kim Clijsters op televisie tijdens een training iets constant herhalen. Ik destilleerde er een oefening voor mijn doelmannen uit. Het is een veeleisende job, maar ik doe het verdomd graag.

Dat werkplezier wil ik ook bij mijn keepers terugvinden. Er mag geen routine mee gemoeid zijn. Ik wil ze telkens verrassen en zoiets vereist heel veel concentratie van alle partijen. Ik wil altijd een kleine familie binnen de spelersgroep creëren. Met Bojan (Jorgacevic, red.), Vladan (Kujovic, red.) en Sven (Dhoest, red.) zal dat zeker lukken."

 

Het Laatste Nieuws - 25/06/12

 

Related articles

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in