R. Antwerp FC - Club Brugge: de Club Facts

Club Brugge trekt tijdens het paasweekend naar de Bosuil voor het duel tegen eerste achtervolger R. Antwerp FC. Een tweede uitwedstrijd op rij voor Blauw-Zwart. We bekijken de facts voor deze match!

Het cijfer: 3

Stefano Denswil, Ethan Horvath en Brandon Mechele zijn de enige 3 spelers bij Club die nog geen enkele seconde gemist hebben tijdens Play-Off 1.

Scheidsrechter

Lawrence Visser werd aangeduid als ref voor de laatste wedstrijd van de heenronde van Play-Off 1. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Thibaud Nijssen en Jo de Weirdt en vierde ref Wesley Alen.

 

De 29-jarige Antwerpenaar fluit voor de 16e keer een officiële match van Blauw-Zwart. De vorige 7 uitwedstrijden van Club onder zijn leiding eindigden op 2 zeges en 5 draws. Eén keer eerder floot hij een duel tussen beide teams, waarbij Club thuis won van Antwerp met 1-0.

 

In dit seizoen floot Visser ook de competitiematchen van Club bij Genk (1-1) en de 2 derby's tegen Cercle (4-0 thuis en 2-2 uit).

De spelers

Wesley kan zijn 125e officiële match voor Club Brugge spelen, terwijl Saulo Decarli, Clinton Mata en Loïs Openda hun 25e match voor Club kunnen afwerken.

 

Hans Vanaken kan zijn 225e wedstrijd in Eerste Klasse afwerken. Hij kwam 76 keer uit voor Sporting Lokeren en 148 keer voor Blauw-Zwart. De Gouden Schoen is nu zowel topschutter met 13 goals als assist-koning met 16 assists bij Club dit seizoen. In totaal is hij al bij 99 goals betrokken, met 52 treffers en 47 assists op zijn teller.  

 

Emmanuel Dennis is de enige speler bij Club die een gele kaart moet vermijden om de thuismatch tegen Anderlecht niet te missen.

De wedstrijd

Het is al van kerst geleden dat beide teams elkaar nog in de ogen keken. Bij deze ontmoeting hebben de paasklokken net geluid. Eerder dit seizoen behaalde Club een 4 op 6 tegen Antwerp, met een 1-1 gelijkspel op de Bosuil en een ruime 5-1 overwinning in eigen huis.

 

Dit is de eerste confrontatie tussen beide teams in Play-Off 1. In de reguliere Belgische competitie hebben beide teams een rijk verleden. AL op 15 maart 1896 speelden beide teams tegen elkaar in de allereerste editie van de Belgische voetbalcompetitie. Thuisploeg Royal Antwerp FC won toen op het "Wilrycksche Plein" met 3-2 van FC Brugeois. Daarnaast is het de 155e confrontatie tussen beide teams. De vorige 77 matchen op Antwerpse bodem eindigden op 26 overwinningen (laatste keer 0-4 op 30/08/2003), 21 draws (laatste keer 1-1 op 19/08/2018) en 30 nederlagen (laatste keer 2-1 op 18/05/1997). 
 

Club en Antwerp zijn de enige twee teams die in elke Play-Off 1 match raak troffen. Daarnaast staan het jongste en oudste basiselftal staan tegenover elkaar, met een gemiddelde leeftijd van 24,74 jaar bij Club Brugge en 29,02 bij Antwerp.

De tegenstander

In het 2e seizoen na de promotie naar Eerste Klasse, wist Antwerp zich al voor Play-Off 1 te kwalificeren.

 

De Great Old is de 11e Belgische club die aan de eindronde om de titel deelneemt. Andere deelnemers in de geschiedenis van 10 jaar Play-Off 1 zijn Club en Anderlecht (10 deelnames), AA Gent (8x), KRC Genk en Standard (7x), Zulte Waregem (6x), Charleroi, KV Kortrijk en Lokeren (3x), KV Oostende (2x) en STVV (1x).

 

In de veronderstelling dat Standard de 3 punten krijgt van de stilgelegde match tegen Anderlecht, zijn er liefst 4 ploegen die met een 9 op 12 aan Play-Off 1 begonnen: KRC Genk, Standard en deze 2 teams die elkaar maandag in de ogen kijken.

 

Antwerp ging op de 1e speeldag met 3-1 onderuit bij Standard, maar won daarna met 1-0 van Genk en met 1-2 van Anderlecht en Gent.

 

De Roemeense coach László Bölöni van Antwerp kan geen beroep doen op Faris Haroun. De 33-jarige middenvelder pakte tegen Gent zijn 3e gele kaart van de Play-Offs.

De andere wedstrijden

vr 19/04 20:30 R. Standard de Liège - KRC Genk (Ref: Bram Van Driessche)

zo 21/04 18:00 RSC Anderlecht - KAA Gent (Ref: Nicolas Laforge)

Related articles