Real Madrid – Club Brugge: de Club Facts

Santiago Bernabeu. De Koninklijke. De verplaatsing naar Madrid doet veel fans dromen van een legendarische Europese avond. Voor de Clubspelers is het de volgende 2 dagen echter bittere ernst. Club steekt in bloedvorm en hoopt iets mee te kunnen pikken bij de recordkampioen in de Champions League. Een aartsmoeilijke opdracht.

JONGE BULGAAR

De Bulgaarse ref Georgi Kabakov werd aangeduid als ref voor het tweede UEFA Champions League duel tussen Real Madrid CF en Club Brugge KV. Hij wordt bijgestaan door assistent-refs Martin Margaritov (Bul) en Diyan Valkov (Bul), vierde official Stanislav Todorov (Bul). De VAR is Massimiliano Irrati (Ita), bijgestaan door Paolo Valeri (Ita).

 

UEFA-scheidsrechterswaarnemer is de Italiaan Domenico Messina. UEFA-afgevaardigde is Thura Win (Eng).

 

De 33-jarige ref - afkomstig uit Plovdiv, de cultuurhoofdstad van Europa in 2019 - fluit sinds 2013 wedstrijden op internationaal niveau. Hij is een ref van UEFA-niveau categorie 1, het op één na hoogste niveau. Kabakov floot al één keer eerder een duel van Club Brugge. Eerder dit jaar leidde hij de wedstrijd in de Europa League tussen Club Brugge en FC Salzburg (2-1). Voor Real Madrid floot hij enkel een duel in de UEFA Youth League (2-1 winst tegen Borussia Dortmund in 2017).

MOTOR IN GANG

Bij Club was het voetbal al enkele weken op een heel hoog niveau, maar sinds dit weekend zijn ook de doelpunten in overvloed te bekijken. Met liefst 0-5 won Club Achter de Kazerne, nog maar de 2de thuisnederlaag voor Malinwa in een jaar tijd. Diagne opende zijn rekening met 2 goals, Diatta scoorde al voor de derde competitiematch op rij en ook Vormer strooide weer met assists, al 7 dit seizoen in de competitie.

 

Het was de grootste uitoverwinning van Club Brugge in bijna 5 jaar tijd. De laatste uitoverwinning van Club met 5 of meer goals verschil dateert van tweede kerstdag 2014 toen Blauw-Zwart Lierse in eigen huis sterren liet zien (0-6).

 

Club Brugge is al 5 wedstrijden op rij ongeslagen in de UCL-groepsfase, terwijl Real Madrid al 2 wedstrijden op rij in de groepsfase van het kampioenenbal verloor. Het verloor ook zijn laatste 2 thuismatchen in Europa, zowel de 1/8ste finale tegen Ajax (1-4) als de match tegen CSKA Moskou in de groepsfase (0-3)

VOOR DE EERSTE KEER IN MADRID

Real mocht Club al eens ontvangen in het seizoen 1976-1977 in de Europabeker voor Landskampioenen. Toen werd de heenmatch echter in Malaga gespeeld als straf voor wangedrag van de Real-fans in het jaar voordien. In Spanje werd het 0-0, thuis kon Club via Le Fèvre en een owngoal met 2-0 winnen, één van de grootste prestaties uit de Brugse geschiedenis.

 

Exact 50 jaar na de eerste ontmoeting met een Spaans team in Europa (SE Sabedell), staat Club nu tegenover Real Madrid. Op Spaanse bodem behaalde Club in 13 verplaatsingen 4 draws en 9 nederlagen. Real kon in eigen land 7 overwinningen, 2 draws en 1 nederlaag halen tegen Belgische teams.

DE KONINKLIJKE

Real Madrid werd 117 jaar geleden opgericht (10,5 jaar na Club Brugge). Net zoals bij de oprichting van Blauw-Zwart, was bij Real de aanwezigheid van lokale Britse inwijkelingen van belang bij de oprichting. De club speelde al vanaf het begin in de maagdelijk witte kleuren. De koninklijke titel “real” werd in 1920 door Koning Alfonso XIII toegekend, samen met de kroon in hun logo. Al 3 jaar na hun oprichting wonnen ze de eerste prijs: tegen Athletic Bilbao werd de Copa del Rey gewonnen. Deze prestatie werd in totaal 19 keer bereikt (laatste keer in 2014). Sinds 1929 wordt er ook competitievoetbal gespeeld in Spanje. Real Madrid, FC Barcelona en Athletic Bilbao waren 3 van de 10 teams die er van bij de start bij waren en nooit wegzakten uit het hoogste Spaanse niveau. Real Madrid is de Spaanse recordkampioen en behaalde 33 titels (de laatste in 2017).

 

Sinds de start van het Europese voetbal was Real Madrid al op de afspraak. Het won de allereerste editie van de Europabeker voor Landskampioenen in het seizoen 1955-56. Onder aanvoerder Alfredo Di Stéfano won de club 5 Europacup I’s achter mekaar, waarbij de Argentijnse spits ook in elke finale scoorde. In totaal werd er een recordaantal edities van 13 Europabeker voor Landskampioenen/UEFA Champions League gewonnen. Real Madrid was sinds de oprichting van de UCL de eerste club die zijn titel kon verlengen. Met Cristiano Ronaldo lukte hen dat van 2016 tot 2018 drie keer op rij. Naast 13 UCL’s werden er ook 2 UEFA Cups, 4 UEFA Super Cups en 7 Intercontinentale bekers gewonnen.

 

Sinds 1947 speelt Real Madrid zijn thuismatchen in het Santiago Bernabéu stadion. Het stadion had bij zijn opening een capaciteit van 75.145 toeschouwers. In de jaren 50 werd de stadioncapaciteit zelfs tot 125.000 toeschouwers uitgebreid. In de jaren '80 werd voor het WK een renovatie doorgevoerd waarbij er 98.000 plaatsen mogelijk waren. Later werd dit herleid tot de huidige capaciteit van 81.044 plaatsen. Er werden 4 Europacup I/UCL-finales gespeeld (1957, 1969, 1980 en 2010) de EK-finale van 1964 en de WK-finale van 1982.

 

Met Fernand Goyvaerts is er 1 Belg die voor Club én Real speelde. Het Brugse jeugdproduct ging na enkele jaren bij Club richting Spanje, waar hij eerst voor Barça en later voor Real speelde. Zijn successen van bij Barcelona kon hij door blessures bij Real niet verlengen.

 

De coach van Real Madrid is Zinédine Zidane. De Fransman won als speler al de landstitel in de Primera Division en de Champions League met Real Madrid. Als coach deed hij met de Galacticos nog straffer: hij won er 1 landstitel en 3 opeenvolgende keren de Beker met de Grote Oren. Na een intermezzo van 10 maanden keerde hij in maart 2019 weer terug als coach van Real Madrid. Zidane bewaart goede herinneringen aan Club Brugge, want samen met Willy Sagnol en Claude Makélélé volgde hij in 2015 bij Club in het kader van zijn trainerscursus een stage.

Related articles