Standard – Club Brugge: de Club Facts

Nog 2 wedstrijden, nog 2 finales. Club trekt voor de derde keer dit seizoen naar Sclessin, op zoek naar minstens een punt. We kijken naar de facts voor de topper.

SCHEIDSRECHTER

Bram Van Driessche werd aangeduid als ref voor de topper Standard-Club Brugge. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Jimmy Cremers en Kristof Meers. Vierde official is Sebastien Delferière, die opnieuw in actie kan komen na zijn knieblessure. 

 

Voor de 33-jarige ref is het nog maar de 4de wedstrijd van Club die hij zal fluiten. Dit is de eerste uitmatch van Blauw-Zwart die hij zal leiden. Thuis floot hij dit seizoen de wedstrijden tegen STVV (4-1) en Genk (2-2) op Jan Breydel. Voor Standard leidde hij de PO1 match op Genk (1-0), de uitmatch bij Antwerp (0-0) en de thuismatch tegen Moeskroen (4-3).

WEDSTRIJD

De laatste uitwedstrijd van het seizoen is de verplaatsing naar Sclessin. Het is de tweede verplaatsing naar Wallonië deze week, na de 1-3 winst op Charleroi, dankzij goals van Vormer, Vanaken en Vossen.

 

Het was de 40ste goal in 180 officiële wedstrijden voor Ruud Vormer. De Nederlander was dit seizoen met 13 goals en 17 assists al 30 keer belissend in 38 matchen. Hans Vanaken scoorde zijn 30ste competitiegoal bij Blauw-Zwart. Jelle Vossen scoorde al 42 keer en gaf al 14 assists bij Club. Daarmee was hij in 119 officiële matchen al 56 keer beslissen bij FCB. 

 

Krépin Diatta incasseerde zijn 2de gele kaart van het seizoen en moet een gele kaart vermijden om de thuismatch tegen AA Gent niet te moeten missen. De 19-jarige Senegalees imponeerde sinds zijn debuut op Gent.

 

Er zijn nog 13 spelers die geen enkele minuut misten in Play-Off 1. Bij Club zijn dat Brandon Mechele, Marvelous Nakamba en Ruud Vormer. 

 

Dit is het 176ste duel tussen beide teams in Eerste Klasse. In 87 vorige uitmatchen in het Stade Maurice Dufrasne kon Club 25 keer zegevieren (laatste keer 0-3 op 22/01/2017), speelde hij 17 gelijk (laatste keer 1-1 op 25/02/2018) en verloor het 45 keer (laatste keer 2-0 op 13/12/2015). 

 

In de laatste 10 verplaatsingen naar Luik in competitieverband kon Club er 5 keer zegevieren. Club is ook al 5 wedstrijden op rij ongeslagen tegen Standard in de Jupiler Pro League. 

 

Dit is al het 6de onderlinge duel tussen beide teams dit seizoen. In de reguliere competitie waren er de 4-0 in Brugge en de 1-1 in Luik. In de beker waren er de 4-1 in Luik en 3-2 in Brugge. En eerder in Play-Off 1 was er het spectaculaire 4-4 gelijkspel op Jan Breydel. 

 

Met Standard (19 goals) en Club (16 goals) staan de 2 best scorende teams van Play-Off 1 tegenover mekaar. 

 

Als Club niet verliest in Luik, is het zeker van zijn 15de landstitel. Ook bij een eventuele nederlaag blijft Club aan de leiding, maar moet het op de laatste speeldag thuis tegen KAA Gent winnen. 

TEGENSTANDER

Afgelopen donderdag behaalde het team van Ricardo Sá Pinto al zijn 6de zege in 8 PO1-matchen. Het won met 1-3 op het veld van regerend kampioen Sporting Anderlecht. De wedstrijd brak open na de pauze toen Edmilson Junior een counter knap afrondde. Niet lang daarna kon Renaud Emond Sels een 2e keer verslaan op voorzet van Edmilson Junior. Teodorczyk bracht terug spanning in de match met de aansluitingstreffer. Maar de Braziliaanse spits Edmilson Junior maakte het helemaal af voor de Rouches. 

 

De Luikenaars, die met 12 punten achterstand op Club aan PO1 begonnen, hebben nu 4 punten achterstand.

 

Standard verloor al 17 thuismatchen op rij niet meer. Enkel Zulte Waregem (0-4) kon dit seizoen zegevieren op het veld van de bekerwinnaar. 

 

De Rouches moeten het tegen Club zonder flankverdediger Fai doen. De Kameroener, die nog geen minuut in PO1 miste, incasseerde zijn 3de gele kaart op Anderlecht. 

 

Edmilson Junior was met 7 goals en 3 assists al 10 keer beslissend voor Standard in deze Play-Offs. Samen met Mehdi Carcela (3 goals + 6 assists) en Renaud Emond (5 goals + 1 assist) is hij één van de smaakmakers van deze titel-eindronde.

MIJLPALEN

Jelle Vossen kan zijn 120ste officiële match voor Club spelen. 

ANDERE WEDSTRIJDEN DEZE SPEELDAG

zo 13/05 18:00 KAA Gent - RSC Anderlecht (Ref: Wim Smet) 
zo 13/05 18:00 KRC Genk - Sp. du Pays de Charleroi (Ref: Bart Vertenten) 

Related articles