woensdag 4 maart 2015 12:00

TERUG IN DE TIJD… 3 mei 1970

Het visitekaartje oogt té mooi om er klakkeloos aan voorbij te gaan. Club Brugge slaagde in het bijna 124-jarig bestaan er liefst zestien keer in door te stoten naar de finale van de beker van België. Als op zondag 22 maart 2015 tegen SC Anderlecht aan het langste eind getrokken wordt, komt de cup voor de elfde keer naar Brugge. Met tien gewonnen bekerfinales is blauw-zwart dé absolute recordhouder. Voldoende redenen om in de aanloop naar dé kaskraker de voorgaande triomfen nog eens in herinnering te brengen via beurtelingse getuigenissen van supporters en spelers en/of trainer die het op de eerste rij meemaakten.

Speler Raoul Lambert: “Höfling werd er bleek van”

Raoul Lambert (70) won met Club Brugge drie finales – Beerschot (1968), Daring Brussel (1970) en Anderlecht (1977) - van de beker van België. “Dat is natuurlijk allemaal heel lang geleden”, krabt ‘Lotte’ zich achter de oren. “Ik weet alleszins nog dat een goed geolied Club tegen Daring bij manier van spreken met de vingers in de neusgaten de tegenstander opzij zette.”

De bekerzege van Club tegen Daring Brussel staat in de archieven van de beker van België als de grootste score ooit ingeschreven. Ook dat record zal nog niet meteen aan diggelen worden getrapt.

“We speelden dat seizoen op een hoog niveau”, merkt Raoul op als we hem de ploegsamenstelling voor de bekerfinale voorleggen. “Club stond toen aan het prille begin van het professionalisme. Kurt Axelsson was als eerste full-prof al enkele seizoenen bij ons en zijn landgenoot Tom Turesson volgde hem later in het spoor. Het was ook het seizoen dat Robbie Rensenbrink – overgekomen van DWS Amsterdam en later naar Anderlecht vertrokken -  bij blauw-zwart het goede weer hielp maken. Een voorhoede Turesson-Lambert-Rensenbrink stond garant voor een grote trefzekerheid, met Carteus en Thio als waardevolle foeriers en met ‘boefje’ Houwaart in steun. Het was een prachtseizoen, want in competitieverband eindigden we op de tweede plaats met 45 punten (toen was het tweepuntensysteem bij een zege nog van toepassing, red.) na 30 wedstrijden.”

“Ons bekerparcours was ronduit fabuleus”, herinnert Raoul zich plots nog zeer goed als we de ruime winstcijfers van de vijf opeenvolgende bekerwedstrijden in eigen huis op ‘De Klokke’ voorschotelen. FC Boom (2-0), Sint-Niklaas (10-2), FC Tilleur (4-0), FC Luik (2-0) en Olympic Charleroi (4-0) werden vlotjes onder de mat geveegd. “Met de kwaliteit en de hechte spelersband waar Club over beschikte, hadden we tijdens dat seizoen eigenlijk al de dubbel moeten winnen. De bekerfinale tegen Daring zette dat extra in de verf. Het was anderhalf uur lang één grote demonstratie. Onze coach Frans De Munck had ons toen zodanig goed voorbereid dat we van niemand schrik hadden. De Brusselaars hoopten in de aanloop naar de finale met een stuntje – ze trokken op de valreep de Duitsers Heinz Hörnig en Karl-Heinz Rühl aan – uit te pakken, maar het mocht niet baten.

Trainer Norberto Höfling, die twee jaar eerder met ons nog de finale tegen Beerschot had gewonnen, werd er in dug-out van Daring Brussel helemaal bleek van. We hebben deze bekerwinst natuurlijk gevierd, onder andere in het café van mijn zus Nicole, maar wie mij kent, was dat uiteraard op een rustige manier. Een cola en een sigaretje : meer moet dat niet zijn, hé.”

Met de kwaliteit en de hechte spelersband waar Club over beschikte, hadden we tijdens dat seizoen eigenlijk al de dubbel moeten winnen.

Raoul Lambert

Related articles

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in