Vanaken bezorgt Club 1-0 zege tegen STVV

Club Brugge heeft op eigen veld een zwaarbevochten maar wel oververdiende 1-0 zege geboekt tegen Sint-Truiden. Blauw-Zwart creëerde tal van kansen, maar het was wachten tot een kwartier voor tijd vooraleer Hans Vanaken via een penalty de match besliste.

Text: 

Door de blessures van Brandon Mechele en Emmanuel Dennis moest Ivan Leko twee wijzigingen doorvoeren aan het elftal dat vorige week gelijk speelde op Anderlecht. Benoît Poulain – terug uit schorsing – kwam opnieuw in de ploeg, waardoor Amrabat doorschoof naar het centrum van de verdediging. Op de rechterflank nam Vlietinck de plaats in van Dennis. Wesley was tijdig fit geraakt en speelde opnieuw samen met Schrijvers in de spits.

Thibault Vlietinck verving op rechts de geblesseerde Dennis
Thibault Vlietinck verving op rechts de geblesseerde Dennis

De Bruggelingen begonnen aan een razend tempo en dwongen zo al vroeg drie prima kansen af. Eerst zette Wesley knap Teixeira in de wind, maar Steppe redde het schot van de Braziliaan. Kort daarop kopte Vormer – licht geduwd door Asamoah – een voorzet van Diatta over de lat. De beste kans was uiteindelijk voor Diatta zelf: de Senegalees kopte een hoekschop richting doel, maar Steppe kon met een ultieme reflex de nul op het bord houden.

Wesley speelde een sterke partij
Wesley speelde een sterke partij
Text: 

Club nam daarna wat gas terug, waardoor de Kanaries beter in de wedstrijd kwamen. Toch was het Blauw-Zwart dat de gevaarlijkste ploeg bleef. Steppe bracht evenwel redding op pogingen van Vlietinck en Wesley. Kort voor de rust kon STVV plots ook dreigen: pogingen van Botaka leverden niets op en een schot van Tomiyasu ging over. Aan de overkant leek Schrijvers de score te kunnen openen, maar na een kopbal van Vanaken was hij te verrast om te kunnen besluiten.

Na de pauze was de eerste kans voor de bezoekers, maar Sankhon kon zijn schot niet kadreren. Club schakelde daarna opnieuw een versnelling hoger, met enkele prima kansen tot gevolg: Denswil krulde een vrije trap over doel, Wesley kon net niet bij een voorzet van Schrijvers en een raket van Denswil spatte uiteen op de deklat. Op het uur leek Schrijvers Vanaken de openingsgoal voor te schotelen, maar Tomiyasu kon het leer net voor de gapende doelmond wegwerken.

Text: 

De Bruggelingen ontwikkelden een verpletterende druk, maar scoren wou maar niet lukken: Steppe pakte een plaatsbal van Rits en Diatta kon een vrije trap van Vanaken niet binnenkoppen. De oververdiende 1-0 viel uiteindelijk een kwartier voor tijd. De pas ingevallen De Petter trok Wesley onderuit in de zestien meter en dus wees scheidsrechter Laforge naar de stip. Hans Vanaken nam zijn verantwoordelijkheid en zette de strafschop feilloos om.

Hans Vanaken besliste de match vanop de stip
Hans Vanaken besliste de match vanop de stip

Tien minuten voor tijd leek diezelfde Vanaken de match definitief te beslissen, maar na een pass van Schrijvers mikte de Gouden Schoen het leer naast. Zo bleef het spannend tot de slotseconden, maar pogingen van Kamada en De Petter leverden geen gelijkmaker op. Het bleef dus 1-0, waardoor Club Brugge een zwaarbevochten maar wel oververdiende zege pakte. Door het gelijkspel van Genk op Charleroi nadert Blauw-Zwart tot op zes punten van de leider.

Jupiler Pro League – Speeldag 28

Toeschouwers: 27.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Nicolas Laforge

Club Brugge: Ethan Horvath – Benoît Poulain, Sofyan Amrabat, Stefano Denswil – Thibault Vlietinck (85’ Dion Cools), Ruud Vormer, Mats Rits, Hans Vanaken, Krépin Diatta – Siebe Schrijvers (89’ Marvelous Nakamba), Wesley Moraes (87’ Jelle Vossen). Bank: Karlo Letica, Luan Peres, Kaveh Rezaei, Cyril Ngonge en Loïs Openda. Coach: Ivan Leko.

STVV: Kenny Steppe – Takehiro Tomiyasu, Jorge Teixeira, Pol Garcia,– Jordan Botaka, Ibrahima Sankhon (70’ Steven De Petter), Samuel Asamoah, Alexis De Sart (82’ Christian Ceballos), Elton Acolatse – Daichi Kamada, Yohan Boli. Coach: Marc Brys

Gele kaarten: Poulain, Boli, Teixeira, De Sart, Sankhon, De Petter, Botaka, Diatta.

Rode kaarten: geen

Doelpunten: 76’ Vanaken (penalty, 1-0).

 

Tekst: Steven Floin

Club Brugge - STVV 02-03-2019

Related articles