Vanmiddag om 14.30 uur: Club Brugge – Standard

Na de verliespartij tegen Paris Saint-Germain moet Blauw-Zwart vandaag opnieuw vol aan de bak tegen de Rouches. Lees hieronder de voorbeschouwing.

Samuel Bastien behoorde de voorbije weken steevast tot de uitblinkers bij de Rouches. Vorig weekend besliste hij nog de topper tegen KRC Genk met een onhoudbare pegel. De 23-jarige middenvelder heeft al heel wat ervaring opgedaan. Hij werd al op jonge leeftijd ontdekt door Standard, maar maakte op 15-jarige leeftijd de overstap naar Anderlecht waar hij in de eerste ploeg debuteerde onder Besnik Hasi. Na een uitleenbeurt aan het Italiaanse Avellino (Serie B), maakte hij op 19-jarige leeftijd de definitieve overstap naar de Italiaanse eersteklasser Chievo Verona. Vorig seizoen keerde Bastien terug naar Sclessin.

Percy Tau voetbalde zich de voorbije maanden positief in de kijker bij Blauw-Zwart. De Zuid-Afrikaanse international zorgt met zijn dribbels en acties voor offensief gevaar en weegt op de defensie van de tegenstander. Niet verwonderlijk dus dat hij een voet had in verschillende Brugse goals. De 25-jarige spits wordt voor één seizoen geleend van Brighton & Hove Albion en geldt in eigen land als één van de grootste talenten. Vorig seizoen voetbalde hij bij Union in 1B en was hij 26 keer beslissend in 35 wedstrijden. Hij werd door zijn collega-voetballers verkozen tot “Speler van het Jaar” in de Proximus League en ook in de voorbije Afrika Cup liet hij zich opmerken.

Lawrence Visser is scheidsrechter van dienst in het Jan Breydelstadion. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Thibaud Nijssen en Jo De Weirdt, de vierde official is Frederik Geldhof. Bram Van Driessche is de videoref.

Ook Standard verscheen – net als Club - enkele dagen geleden op het Europese toneel. De Rouches stonden voor een moeilijke verplaatsing naar Eintracht Frankfurt en verloren met het kleinste verschil (2-1) van de trefzekere Duitsers. In de Jupiler Pro League doen de Luikenaars het bijzonder goed: ze staan op drie punten van Blauw-Zwart en wonnen vorig weekend nog de topper tegen KRC Genk (1-0) op Sclessin. Met 26 en 24 gemaakte doelpunten zijn Club en Standard de meest efficiënte teams uit eerste klasse. Met drie en negen tegengoals hebben beide ploegen ook de beste defensies. Niet voor niks dus dat beide teams bovenaan het klassement staan. Michel Preud’homme selecteerde volgende spelers: Gillet, Milinkovic-Savic, Bodart, Gavory, Lavalée, Vanheusden, Fai, Miangue, Vojvoda, Laifis, Cimirot, M. Carcela, J. Carcela, Amallah, Boljevic, Lestienne, Bastien, Mpoku, Raskin, Avenatti, Cop en Oularé.

Na de pijnlijke 0-5 nederlaag tegen PSG staat vandaag de belangrijke topper tegen Standard op het programma. Blauw-Zwart staat met 26 op 30 op kop van het klassement en telt drie punten voorsprong op de Rouches. Het duel tussen de nummer 1 en 2 betekent sowieso een confrontatie met extra inzet en daarnaast wordt het uitkijken naar het tactisch plan van beide coaches die tot een paar jaar geleden nauw samenwerkten. Michel Preud’homme was enkele seizoenen actief als hoofdcoach bij Blauw-Zwart met Philippe Clement als assistent-trainer aan zijn zijde en in deze periode veroverde Club de landstitel, Belgische beker en Supercup. De Bruggelingen bereikten ook de kwartfinale van de Europa League. Daarnaast wordt het ook een blij weerzien met spelers Maxime Lestienne, Obbi Oularé en Anthony Limbombe en staffleden Eric Deflandre, Jan Van Steenberghe en Renaat Philippaerts die een blauw-zwart verleden hebben bij de bezoekers. In omgekeerde richting speelde Loïs Openda nog bij de Rouches. In de zes laatste thuismatchen tegen Standard kon Blauw-Zwart viermaal winnen en deelden beide teams twee keer de punten. Benieuwd wat het vanmiddag wordt!

Related articles