dinsdag 2 oktober 2018 16:00

Vrijwilliger Foundation in de kijker | Philippe Servais

De Voetbalkraks maken al sinds 2007 deel uit van de familie van Club Brugge en waren hiermee het pilootproject van Club Brugge Foundation. Met hun wekelijkse voetbaltrainingen op zaterdagvoormiddag en extra activiteiten is deze aparte voetbalploeg voor kinderen met autisme en gedragsproblemen uitgegroeid tot een heuse werking die onlangs aan zijn 12de voetbalseizoen is begonnen. Onze redactie had een uitgebreide babbel met trainer Philippe Servais, de bezieler die in 2007 aan de wieg stond van de Voetbalkraks en nu nog steeds wekelijks vol overgave de kinderen begeestert.

Philippe Servais, de krak achter de Voetbalkraks

Als je met Philippe praat over de Voetbalkraks, dan is er geen houden aan zijn enthousiasme. Vijftien jaar geleden raakte hij in de ban van de communitywerking van Engelse voetbalploegen en werd hij er zelf van overtuigd dat een voetbalploeg iets terug kan doen voor de samenleving. Samen met Danny Wille en Richard Neirynck stapte hij uiteindelijk met zijn idee naar het bestuur van Club Brugge. Toenmalig voorzitter Michel D’Hooghe en bestuurslid Chris Caestecker sprongen enthousiast mee op de kar. Een eerste communityproject onder de vleugels van Club Brugge was geboren onder de noemer 'Allemoale Thope'.

 

"Ik was toen nog jeugdtrainer bij de Club Academy, maar dat viel steeds moeilijker met familie en werk te combineren. Ik wou wel op Club nog iets doen voor de communitywerking. Dat werd dan samenwerken met een school uit de wijk rond het Jan Breydelstadion. Ons oog viel al vlug op Het Anker, een school voor kinderen met autisme", begint Philippe zijn verhaal over de Voetbalkraks. "De leerlingen van die school hadden door hun problematiek niet de mogelijkheid om deel te nemen aan een reguliere sportwerking. We zagen dat er door gebruik te maken van de aantrekkingskracht van Club Brugge voor deze kinderen een nieuwe wereld kon open gaan. We zijn gestart met wekelijkse trainingen voor 6 kinderen met autisme begeleid door mezelf als enige trainer."

Vrijwilliger Foundation in de kijker | Philippe Servais
Vrijwilliger Foundation in de kijker | Philippe Servais
Vrijwilliger Foundation in de kijker | Philippe Servais
Vrijwilliger Foundation in de kijker | Philippe Servais

"Da ist techte voetbal, recht ut under erte"

"Wat we vandaag met de Voetbalkraks doen, valt in niks meer te vergelijken met het begin. We werken ondertussen met een grote groep vrijwilligers, waaronder twaalf opgeleide voetbaltrainers. Door de groei van het aantal spelertjes tot 60 hebben we het aantal leeftijdsgroepen uitgebreid tot vier. Zelf ben ik trainer van de jongste groep en coördineer ik alle activiteiten een beetje. Maar mijn inbreng is maar even groot als die van de andere medewerkers. We motiveren en inspireren elkaar voortdurend", vervolgt Philippe.

 

"Ik doe dit allemaal vanuit de overtuiging dat ik kinderen met problemen wil helpen. Elke week is voor mij een hoogtepunt, want er gebeuren altijd mooie onvoorspelbare dingen. Onze kinderen verblijven tijdens de week in een leefgroep en wij zorgen ervoor dat zeker een kwart van hun weekend op een leuke en zinvolle manier is ingevuld. De blijdschap van die kinderen en de oprechte dankbaarheid van hun ouders zijn mijn drijfveren om dit te blijven doen", klinkt het licht emotioneel bij Philippe.

"In het reguliere circuit vallen ze snel uit de boot"

"Er zijn naast onze Voetbalkraks slechts twee andere autiploegen in België. Als je met die kinderen wedstrijden wil spelen tegen soortgelijke ploegen moet je naar het buitenland. In België komen deze kinderen dan bij G-ploegen terecht, maar dit is vaak niet de meest geschikte omgeving om zich te ontwikkelen. Ook in het reguliere circuit vallen ze snel uit de boot. Club Brugge is trouwens de enige ploeg die ook kinderen met gedragsproblemen mee laat voetballen. Die kinderen kunnen nergens anders terecht omdat de omkadering vaak ontbreekt."

 

"Grote dromen heb ik niet," reageert Philippe op de vraag wat hij het allerliefst nog met de Voetbalkraks zou willen bereiken. "Ik wil gewoon dat we op dezelfde weg met enthousiaste mensen kunnen verder bouwen aan deze werking en nog veel kinderen met problemen kunnen helpen. Dat we goede oplossingen vinden voor het tekort aan infrastructuur die we hebben om verder te groeien. Dat we de voeling met de A-kern kunnen blijven behouden, want die spelers zijn heel belangrijk voor de kinderen."

Vrijwilliger Foundation in de kijker | Philippe Servais
Vrijwilliger Foundation in de kijker | Philippe Servais

"Trots blauw-zwarte kleuren vertegenwoordigen"

"Verder hoop ik dat nog meer Club-supporters interesse tonen in en weten wie de Voetbalkraks zijn. Ze zijn altijd welkom om eens langs te komen om te zien hoe we bezig zijn met die kinderen tijdens trainingen, wedstrijden en activiteiten. Er zijn zoveel manieren om ons en de kinderen te steunen. Een mooi voorbeeld zijn de vlaggen die we gekregen hebben van Blue Army toen ze ermee stopten. Die kinderen zijn trots dat ze de blauw-zwarte kleuren mogen vertegenwoordigen", besluit Philippe.

 

Philippe Servais is een man met het hart op de juiste plaats. Met zijn inzet en zijn passie voor de Voetbalkraks is hij een meer dan waardige ambassadeur voor de waarden waar Club Brugge voor staat. We kunnen alleen maar dankbaar zijn dat zo iemand onze geliefde blauw-zwarte kleuren zo veel mooier maakt dan ze al zijn. (RDH)

Related articles

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in