All news

Club - OH Leuven: de Club Facts

Jupiler Pro League

OH Leuven is zondag te gast voor de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie. Bereid je optimaal voor dankzij de Club Facts! 

De wedstrijd

Komende zondagnamiddag ontvangt Club Brugge in zijn laatste thuiswedstrijd Oud-Heverlee Leuven. Het is de 16e ontmoeting in de Jupiler Pro League tussen beide teams.

Club is thuis nog ongeslagen tegen OHL. Het won 5 keer (laatste keer 3-2 op 22/02/2021) en speelde 2 keer gelijk (laatste keer op 26/12/2022).

Maar de laatste 2 duels op Jan Breydel eindigden telkens op een 1-1 gelijkspel. Vorig seizoen werd op tweede kerstdag een doelpunt van Ferran Jutglà nog in de toegevoegde tijd uitgewist door Nachon Nsingi.

De Spaanse spits van Club kon dit seizoen enigszins weerwraak nemen. Jutglà zorgde aan Den Dreef met een beauty voor het enige doelpunt van de match (0-1) op aangeven van Tajon Buchanan. Het was al zijn derde doelpunt tegen OHL. Geen Club-speler deed ooit beter tegen de Leuvenaars.

Van de laatste 12 onderlinge duels verloor Club slechts 1 keer (9W 2D): een 2-1 nederlaag op 24 oktober 2020 in Leuven.

Met 16 goals is Igor Thiago nog steeds topschutter van Club. Al is het ondertussen, door blessures en schorsingen, geleden van 30 januari dat hij nog kon scoren in de competitie.

Maxim De Cuyper is de assistkoning met 7 assists. Hij ontbreekt zondag echter door een schorsing.

Ook op Raphael Onyedika kan coach Deila niet rekenen. Hij incasseerde in Genk zijn 5e gele kaart van het seizoen.

Hans Vanaken is de speler die de meeste succesvolle passes (459) uitdeelde op de helft van de tegenstander in de hele Jupiler Pro League.

Het wordt misschien een speciale wedstrijd voor Nordin Jackers. De Limburgse doelman wordt door OHL uitgeleend aan Club Brugge en speelt mogelijk voor de 2e competitiematch op rij tegen een ex-ploeg.

Club Brugge is als derde geklasseerd in de ranking met 48 punten en heeft nog 1 punt nodig om zeker te zijn van zijn 14e deelname aan de Champions Play-Offs/Play-Off 1.

Als Club wint, zegeviert het voor het 5e jaar op rij in zijn laatste thuismatch van de reguliere competitie. De laatste keer dat Club niet zijn laatste thuismatch kon winnen, was een 1-2 nederlaag tegen Excel Moeskroen in maart 2019.

De tegenstander

Komende zondag is Oud-Heverlee Leuven te gast op Jan Breydel. De club is bezig aan hun vierde achtereenvolgende seizoen in de Jupiler Pro League.

OHL is echter pas als dertiende geklasseerd in de stand met 26 punten. Daarmee staan ze op een plaats die momenteel verplicht tot degradatie play-offs. Met een uitmatch bij Club en een thuismatch tegen KV Mechelen wordt het nog een zware strijd op Westerlo en/of Charleroi nog bij te halen.

De 50-jarige Spanjaard Óscar Garcia moet OHL naar het behoud loodsen. Ten tijde van de heenmatch tegen Club had hij nog maar net het roer over genomen.

In dit kalenderjaar kon OHL in 4 van hun 8 competitiematchen niet scoren. Alleen KAS Eupen (6 keer zonder goal) doet nog slechter in 2024.

OH Leuven kon het vaakst scoren in het openingskwartier (10x). Maar geen enkele club incasseerde minder tegengoals in de eerste 15 minuten dan Club Brugge (2x).

Oud-Club Brugge middenvelder Siebe Schrijvers deelde het derde hoogste aantal tackles uit in de JPL dit seizoen (76). Alleen Hannes Van der Bruggen (10, Cercle) incasseerde nog meer gele kaarten dan de Limburger (9).

Naast Schrijvers wordt het mogelijk ook een blij weerzien met oud-speler Federico Ricca. Thibault Vlietinck is al een tijdje geblesseerd.

Youssef Maziz en Jón Dagur Thorsteinsson zijn de topschutters van OHL met 4 goals. Maziz, de Fransman met Marokkaanse roots, is ook assistkoning (5 assists).

Middenvelder Mathieu Maertens ontbreekt wegens schorsing.

Mijlpalen 

  • Brandon Mechele kan zijn 310e competitiematch voor Club spelen.
  • Denis Odoi kan tegen zijn ex-club voor de 60e keer aantreden. Opmerkelijk is dat de tegenstanders in de laatste 4 competitiematchen allemaal ex-clubs van hem zijn

De scheidsrechter

De scheidsrechter zondag is Jan Boterberg.

Tom Vanpoucke en Bryan Bijnens zijn de lijnrechters van dienst. Ken Vermeiren is de vierde official.

Lothar D'Hondt, bijgestaan door Michele Seeldraeyers en Bert Verbeke, doet dienst als VAR.

De 37-jarige scheidsrechter fluit voor de 9e keer een officiële wedstrijd van Club. De 6 vorige thuismatchen uit die reeks hadden 5 zeges en 1 draw als resultaat.

Van Oud-Heverlee Leuven leidde de West-Vlaamse ref al 14 officiële matchen. 5 daarvan waren uitmatchen. Deze eindigden op 2 zeges, 2 nederlagen en 1 draw.

Eén keer eerder floot hij een duel tussen Club en de Leuvenaars: in februari 2021 won Club de thuismatch tegen hen toen met 3-0.

Eerder dit seizoen was Boterberg voor Club de ref bij de uitmatch tegen KVC Westerlo (0-1) en de thuismatch tegen Eupen (4-0). En van OHL leidde hij dit seizoen de uitmatchen bij STVV (1-1) en Westerlo (0-3).