Ivan Leko

Op donderdag 8 juni kondigde Club Ivan Leko aan als de nieuwe trainer van Blauw-Zwart. De ex-speler van Club, die op jonge leeftijd al ervaring opgedaan had bij OH Leuven en STVV, gaat met veel plezier de uitdaging aan en brengt zijn droom om 'zijn' Club te trainen vroeger dan verwacht in vervulling.

Leko was als speler onder meer actief bij Hajduk Split - waar hij vier jaar lang kapitein was -, Malaga CF, de Kroatische nationale ploeg en natuurlijk Club Brugge. Op het einde van zijn loopbaan stopte hij tijdens het seizoen als speler bij Lokeren om hoofdcoach bij OHL te worden. Nadien was hij anderhalf jaar aan de slag als assistent-trainer bij het Griekse PAOK, maar het grote publiek leerde Leko als coach pas echt kennen in 2016, toen hij in STVV een jong team onder zijn hoede kreeg en zorgde voor dynamisch, fris voetbal met een duidelijke visie. Na de winter kreeg hij nog eens 3 huurlingen van Club in de kern, waardoor hij nog nadrukkelijker op de Brugse radar kwam.

Om Michel Preud'homme op te volgen, werd in de Brugse bestuurskamer vertrokken van een duidelijk samengesteld profiel, waar Leko perfect bij past. Dat CEO Vincent Mannaert en voorzitter Bart Verhaeghe hun goede hoop meer dan bevestigd zagen na de eerste gesprekken, gaf de doorslag voor de aanstelling van de Kroaat. Bij Club moet hij de groep passie, honger en mentaliteit brengen en met een jonge groep een nieuwe cyclus ingaan. De verwachtingen zijn hoog, maar dat is normaal bij Club, dixit Leko: "Ik weet dat geen ploeg elke wedstrijd kan winnen, maar ik wil proberen zo veel mogelijk te winnen. Ik wil een ploeg zien die kan voetballen, en voetbalt met lef en overtuiging. We hebben veel talent, ook jeugdig talent dat kansen verdient, maar het collectieve primeert. Club kan en mag niet afhangen van 1 speler."