Alle nieuws

Blauw-Zwart en Union delen de punten na een intense tweede helft

Jupiler Pro League

Club Brugge is er net niet in geslaagd om terug op kop te klimmen in het klassement. Na een spannende wedstrijd raakte het niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Union. De eerste helft begon gespannen en leverde ook weinig kansen op. Na de pauze trokken beide ploegen de kaarten van de aanval met als gevolg dat de supporters werden getrakteerd op een doelpuntenfestijn. Club staat nu gedeeld eerste met Anderlecht, maar de Brusselaars hebben het voordeel door een hogere eindklassering in de reguliere competitie.

Trainer Nicky Hayen kon beroep doen op nagenoeg elke spelers en dus dienden er opnieuw keuzes gemaakt. In vergelijking met de vorige match koos hij voor één nieuwe naam. Raphael Onyedika kwam na zijn schorsing terug in de ploeg in plaats van Hugo Vetlesen. Blauw-Zwart had voorlopig al een goed rapport tegen Union in de play-offs. Het won de vorige match in het Dudenpark met 1-2. Vetlesen en Meijer maakten toen de doelpunten. Indien Club wint, kon het Union mathematisch uitschakelen voor de titel en zichzelf in poleposition zetten voor de titel.

Blauw-Zwart begon sterk aan de partij en toonde veel drang naar voor. De Brugse voorhoede met Jutglà, Thiago en Skóraś zette de verdediging van Union vanaf het begin meteen onder druk. Maar Union was gevaarlijk op de counter en dus moest ook Club meteen opletten achterin. Amoura knalde na wegwerken van Onyedika de bal hoog over met een omhaal en even later besluitte Mechele met een stevig schot tegen een verdediger van Union.

Grote kansen bleven echter uit in de eerste 20 minuten van de eerste helft. Thiago had wel de openingsgoal aan de voet na een fantastische pass van Vanaken, maar de Braziliaan kon net niet genoeg bij de bal om Moris te bedreigen. Blauw-Zwart  leek vertrouwen te halen uit de kans. Even later werd De Cuyper weggestuurd tot op de achterlijn. Zijn voorzet eindigde tegen het been van Mac Allister, maar na een kwart wedstrijd leek Club zijn ritme te hebben gevonden.

FCB bleef met de steun van een vol Jan Breydel goed drukzetten en was tegen het halfuur duidelijk de sterkste ploeg, maar dat leverde nog steeds weinig opgelegde kansen op. Buiten een kopbal van Odoi en een afstandsschot van Jutglà kon Blauw-Zwart niet veel gevaar creëren. Met de rust in zicht ging Club nog eens in het offensief. De Cuyper schoot een hoekschop bijna rechtstreeks binnen en even later kopte Vanaken een voorzet van Sabbe rakelings naast de kooi van Moris. Beide ploegen doken de kleedkamer in met een brilscore na een spannende, maar kansarme eerste helft.

Spektakelrijke tweede helft

Na de pauze greep Nicky Hayen meteen in door twee spelers te vervangen. Andreas Skov Olsen en Hugo Vetlesen vervingen respectievelijk Skóraś en Sabbe. Die wissels leken te helpen, want na 1 minuut kopte Skov Olsen de bal milimeters naast de verste paal van Moris. Een geruststellend begin voor Blauw-Zwart, maar het was Union dat met Henok Teklab amper een minuut later de score opende met een knap schot in de winkelhaak. 0-1. Club moest meteen achtervolgen tegen een goed georganiseerd Union.

Door de snelle achterstand ging de thuisploeg meteen in de aanval. Thiago vond met een tik Jutglà  op het middenveld. De Catalaan scande de verdediging van Union en gaf een perfecte pass aan Skov Olsen die een-op-een kwam met de keeper en de bal simpel langs de keeper plaatste. 1-1. Club maakte verdiend gelijk na een zeer intens begin van de tweede helft.

Even na de aansluitingstreffer kwam er een stevige botsing tussen Nusa en Thiago. Weg van de bal liepen ze tegen elkaar aan en die laatste leek meer pijn te hebben dan verwacht. De Braziliaanse spits moest naar de kant en gaf even later aan niet meer te kunnen spelen. Een flinke aderlating voor Club dat zijn sterkhouder mistte voor de rest van de wedstrijd. Casper Nielsen was zijn vervanger.

Blauw-Zwart kon zich na de goal van Skov Olsen wel weer stevig in de partij knokken en was daarna ook dominant in de wedstrijd. 20 minuten voor affluiten ging De Cuyper eens op wandel in de zestien van Union en na een tussenkomst van Burgess kwam de bal plots in de voeten van Skov Olsen terecht die de bal makkelijk naast de Moris kon schuiven. 2-1. Club kwam verdiend op voorsprong na een dubbele treffer van supersub Andreas Skov Olsen. Union ging meteen opzoek naar een antwoord en enkele seconden na het doelpunt van Club moest Mignolet zich eens tonen met een fenomenale parade op een knal van Nilsson. Amoura legde de bal keurig klaar voor de Zweedse spits die de paal trof na een subtiele tik van Mignolet. Een levensbelangrijke redding van de doelman van Blauw-Zwart.

Vlak voor het einde van de match was het Union die meer aanvallende impulsen toonde. Dat leverde niet meer op dan enkele voorzetten, maar 5 minuten voor het einde plaatste Puertas een corner op het hoofd van Machida en zijn kopbal dwarrelde over Mignolet in doel. 2-2. Union maakte onverwachts gelijk in een zinderende tweede helft. Na de gelijkmaker was het de uitploeg die op het gaspedaal bleef duwen. Blauw-Zwart had het moeilijk om een aanval in elkaar te boksen.

Diep in de blessuretijd kwam Club er toch nog eens uit met een snelle counteraanval. De bal kwam plots bij Skov Olsen terecht die weer oog in oog stond met Moris. De Deen probeerde het weer subtiel, maar Moris kon er nog net een voet tegen zetten. Zo deelden Club en Union de punten in de titelstrijd na een zinderende tweede helft. Door het gelijkspel behoudt Union een waterkansje op de titel, maar het lijken toch vooral Club en Anderlecht te worden die zondag voor een cruciaal duel staan in de titelstrijd.

Jupiler Pro League – Champions’ Play-offs: Speeldag 8

Toeschouwers: 29.000 - Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Jonathan Lardot

Club Brugge: Simon Mignolet - Kyriani Sabbe (46' Hugo Vetlesen) - Joel Ordóñez - Brandon Mechele - Maxim De Cuyper - Denis Odoi - Raphael Onyedika (55' Antonio Nusa) - Hans Vanaken - Michał Skóraś (46' Andreas Skov Olsen) - Ferran Jutglà (90'+2 Éder Balanta - Igor Thiago (66' Casper Nielsen).
Bank: Hugo Vetlesen, Andreas Skov Olsen, Antonio Nusa, Casper Nielsen, Éder Balanta, Nordin Jackers, Joaquin Seys, Jorne Spileers, Philip Zinckernagel.

Coach: Nicky Hayen

Royale Union Saint-Gilloise: Antony Moris - Kevin Mac Allister - Christian Burgess - Koki Machida - Alessio Castro-Montes - Mathias Rasmussen- Charles Vanhoutte ( 81' Noah Sadiki) - Cameron Puertas - Henok Teklab ( Loïc Lapoussin) - Gustaf Nilsson ( 80' Denis Eckert Ayensa) - Mohamed El Amine Amoura.
Bank: Loïc Lapoussin, Dennis Eckert Ayensa, Noah Sadiki, Heinz Lindner, Ross Sykes, Guillaume François, Jean Thierry Lazare Amani, Casper Terho, Elton Kabangu.

Coach: Alexander Blessin

Gele kaarten: Raphael Onyedika, Nicky Hayen, Alessio Castro-Montes, Christian Burgess.