Alle nieuws

Blauw-Zwart verdiende meer, maar speelt gelijk in Brugse stadsderby

Jupiler Pro League

Op speeldag 1 van de Champions’ Play-offs stond meteen de Brugse stadsderby op het programma. In de eerste helft kwam Cercle Brugge op voorsprong via Denkey. In de tweede helft had Club verschillende kansen op de gelijkmaker en uiteijndelijk kwam die er ook via Skov Olsen. Beide ploegen moesten zich uiteindelijk tevreden stellen met een puntendeling.

Na het verlies tegen STVV op de laatste speeldag van de reguliere competitie nam Blauw-Zwart afscheid van Ronny Deila en werd Nicky Hayen als interim-coach aangeduid. Die laatste voerde meteen enkele wijzigingen door in de basiself voor de match tegen Cercle Brugge. In doel verving Jackers opnieuw de geblesseerde Mignolet onder de lat en op de rechtsachterpositie kreeg Odoi het vertrouwen ten koste van Sabbe. Tot slot mocht Nusa nogmaals zijn kunnen tonen van bij het begin. Hij speelde, samen met Skóraś, in steun van diepe spits Thiago. Zo startte Skov Olsen, die nog niet 100% fit was, op de bank.

In de openingsminuten was het Club dat vooral de bal van voet tot voet liet gaan, maar echter zonder concreet doelgevaar te creëren. Cercle herstelde al snel het evenwicht en zorgde ook voor de eerste dreiging. Ravych bracht de bal in de box en daar kon Felipe Augusto richting doel koppen, maar zonder probleem voor Jackers. Kort daarna moest de goalie van Blauw-Zwart wel redding brengen wanneer Denkey door de buitenspelval glipte en alleen op doel kon. De spits van Cercle slaagde er gelukkig niet in om het leer voorbij Jackers te krijgen, maar hier ontsnapte Club wel. De reactie liet niet lang op zich wachten bij een hoekschop van Skóraś. Aan de tweede paal kon Thiago vrij in het pak koppen, maar Ordóñez slaagde er van dichtbij niet in om zijn poging te kadreren en trapte hoog over doel. Na 20 minuten kon Club enkele keren op korte tijd dreigen, maar zonder succes. Warleson pareerde eerst een knal van Nusa en vervolgens werd een poging van Vetlesen net naast het doel gedevieerd. In de hoekschop die hierop volgde, ging Odoi zijn kans met een trap vanuit de draai, maar het leer belandde over de rechtse bovenhoek.

De thuisploeg stond bijgevolg steeds meer onder druk, maar trachtte net over halverwege de eerste helft toch nog eens het doel van Jackers op te zoeken. Somers probeerde het met een hard voorzet-schot, maar de bal ging voorlangs. Wederom kwam er een snelle reactie van de bezoekers waarbij Thiago in de diepte liep en de bal terugspeelde voor Skóraś. Het schot van de Poolse winger miste jammer genoeg overtuiging en Warleson moest niet ingrijpen. Enkele minuten later viel dan toch het openingsdoelpunt. Op een vrije trap van Van Der Bruggen komt Utkus aan de bal en die speelde breed voor Denkey. De topschutter kon niet meer missen en bracht de thuisploeg op voorsprong. Er werd nog gecheckt op buitenspel, maar uiteindelijk werd het doelpunt gevalideerd. De bezoekers moesten even bekomen, maar op slag van rust kon Nusa toch de netten doen trillen. Het feestje ging echter jammer genoeg niet door, want na tussenkomst van de VAR werd er voorafgaandelijk buitenspel van Thiago vastgesteld. Zo gingen beide ploegen toch de kleedkamer in met een 1-0 tussenstand...

De tweede helft werd aangevat met een wissel bij Blauw-Zwart. Odoi blesseerde zich op het eind van de eerste helft en zo mocht Sabbe aan het tweede bedrijf beginnen. Club ging meteen op zoek naar de gelijkmaker via Vanaken die Skóraś bediende, maar de Pool trapte niet overtuigend genoeg naar doel. Dit was wel het sein voor een aanvalsgolf van Blauw-Zwart. Nusa kreeg de bal in de rug van de verdediging, maar vond Warleson op zijn pad. In de herneming trapte de Noor overhoeks tegen de paal en vervolgens bracht Ravych redding op de lijn op een poging van Skóraś. Kort hierna mocht Nusa het nogmaals proberen op aangeven van Thiago, maar Warleson duwde het gedevieerde schot tegen de paal. Pech voor Club dus en ook Vanaken kreeg de bal enkele minuten nadien niet tegen de netten. Vetlesen vond de captain met een listig balletje, maar die laatste kon jammer genoeg niet kadreren. Iets na het uur probeerde Cercle een eerste keer te reageren via de net ingevallen Abu Francis, maar die trapte het leer over doel.

Ondertussen bleef Blauw-Zwart naarstig op zoek gaan naar die belangrijke gelijkmaker, maar het doelkader was de bezoekers niet gunstig gezind. Vanaken zette zich achter de bal voor een vrije trap op de rand van de zestien, maar zijn pegel belandde tegen de doellat. De volgende die het mocht proberen, was Nielsen. Sabbe bracht de bal voor doel, maar de kopbal van de Deense middenvelder ging over de kooi van Warleson. Jutglà was eveneens goed ingevallen bij Club, maar ook hij vond de weg naar de netten niet. De goalie van Cercle pareerde het schot van de Catalaan in de korte hoek. Een doelpunt van Blauw-Zwart kon niet uitblijven...en zo geschiedde! De Cuyper en Jutglà speelden Skov Olsen goed vrij en de Deen plaatste het leer subtiel in de verste hoek tegen de netten. Na de verdiende gelijkmaker gingen de bezoekers nog volop op zoek naar dat winende doelpunt. Thiago was echter wat ongelukkig deze namiddag en zag zijn kopbal via Daland naast doel belanden.

Er werden vijf minuten extra gerekend en daarin redde Warleson in extremis nog het gelijkspel voor Cercle. Op een afgeweken voorzet kon Nielsen van heel dichtbij op doel koppen, maar de doelman van de thuisploeg had een uitstekende reflex in huis om het tegendoelpunt te voorkomen. Uiteindelijk werd er niet meer gescoord en moesten beide ploegen zich tevreden stellen met een punt. Op basis van het aantal kansen had Blauw-Zwart meer verdiend, maar het mocht niet zijn. Volgende week allen op post voor de thuismatch tegen RSC Anderlecht!

Champions’ Play-offs – Speeldag 1
Toeschouwers:
10.000 – Jan Breydelstadion
Scheidsrechter:
Erik Lambrechts
Cercle Brugge:
Warleson – Edgaras Utkus, Jesper Daland, Boris Popovic, Christiaan Ravych (61’ Hugo Siquet) – Hannes Van Der Bruggen, Leonardo Lopes, Felipe Augusto (61’ Abu Francis) – Thibo Somers, Kévin Denkey (90+5’ Kazeem Olaigbe), Alan Minda (73’ Félix Lemaréchal).
Bank: Maxime Delanghe, Hugo Siquet, Jonas Lietaert, Félix Lemaréchal, Abu Francis, Nils De Wilde, Malamine Efekele, Kazeem Olaigbe, Abdoul Kader Ouattara.
Coach: Miron Muslic.

Club Brugge: Nordin Jackers – Denis Odoi (46’ Kyriani Sabbe), Joel Ordóñez, Brandon Mechele, Bjorn Meijer (78’ Maxim De Cuyper) – Raphael Onyedika, Hugo Vetlesen (65’ Casper Nielsen), Hans Vanaken – Michał Skóraś (56’ Ferran Jutglà), Igor Thiago, Antonio Nusa (65’ Andreas Skov Olsen).
Bank: Josef Bursik, Nick Shinton, Jorne Spileers, Kyriani Sabbe, Maxim De Cuyper, Casper Nielsen, Éder Balanta, Shion Homma, Chemsdine Talbi, Andreas Skov Olsen, Ferran Jutglà.
Coach: Nicky Hayen.

Gele kaarten: Onyedika
Rode kaarten
geen
Doelpunten:
32' Denkey (1-0), 83' Skov Olsen (1-1)