Alle nieuws

Club Brugge legt klacht neer bij het Professional Referee Department

Jupiler Pro League

Club Brugge heeft deze middag klacht neergelegd bij het Professional Referee Department naar aanleiding van de buitenspelfase in de wedstrijd KV Mechelen – Club Brugge.

Club verwijst hierbij naar het moment in de 72e minuut van de wedstrijd waarop een geldig gescoord doelpunt van Club Brugge onterecht werd afgekeurd wegens buitenspel en waarbij de Video Assistant Referee (VAR) geen interventie deed om de onterechte beslissing te corrigeren. Niet enkel in het belang van Club Brugge maar ook in het belang van de professionalisering van het Belgische voetbal lijkt het Club belangrijk dat deze fout niet zonder gevolg blijft. Club kan aanvaarden dat er een menselijke fout gebeurt op het veld. In deze is er echter geen sprake van een menselijke fout maar van een professioneel-technische fout. De VAR is ontstaan om menselijke fouten uit de wedstrijd te halen in wedstrijdbepalende fases, via technische hulpmiddelen. Wanneer de VAR een dusdanige wedstrijdbepalende fout maakt, die niet voor interpretatie vatbaar is, moet dit beschouwd worden als een professioneel-technische fout en moet desgevallend de wedstrijd dus worden herspeeld.

Club heeft in deze case ook contact gezocht met de Competitions Manager van KBVB die ons liet weten dat er geen scheidsrechtersrapport werd opgemaakt omdat er geen sprake was van een incident, hetgeen fundamenteel onjuist is. Club Brugge blijft vragende partij om de communicatie in de VAR-ruimte alsook die tussen de VAR en het scheidsrechterskorps vrij te geven.