Alle nieuws

Club Brugge – Zulte Waregem: De Club Facts

Croky Cup

Vanavond staat de 1/8ste finale van de Croky Cup op het programma! Daarin neemt Club het op tegen Zulte Waregem. Bereid je helemaal voor op de wedstrijd met de Club Facts.

De wedstrijd

Het is al voor de 4de keer dat Club en Essevee elkaar ontmoeten in een bekercampagne. Bij de vorige 3 confrontaties trok Zulte Waregem 1 keer aan het langste eind en 2 keer ging Club door. De laatste keer dat de teams tegenover elkaar stonden in de beker, was in de halve finale in 2019-20. Na een 1-1 in de heenwedstrijd, won Blauw-Zwart met 1-2 in de terugwedstrijd na doelpunten van Mechele en De Ketelaere.

Sinds de bekerhervorming in 1963 kwam Club al 46 keer eerder in de 1/8ste finale van de beker uit. Vorig seizoen sneuvelde Blauw-Zwart in deze ronde tegen STVV (1-4).

Dit seizoen kwalificeerde FCB zich voor deze fase door in de 1/16de finale K. Beerschot. VA te elimineren. Club won met 0-6 op het Kiel en daarmee is het ook de grootste uitzege in de geschiedenis voor Club in de beker samen met een duel in de 1/32ste in 1982 tegen FC Testelt (ook 0-6).

Met 11 eindoverwinningen is Club Brugge de recordbekerwinnaar. De laatste keer dat het de beker won, dateert van 2015. Toen won het met 2-1 van Anderlecht.

Als Vanaken kan scoren, is het zijn 10de goal in de Croky Cup voor Club Brugge. Ook deelde hij al 9 assists uit in de cup voor Blauw-Zwart. Als Mignolet erin slaagt om 28 minuten de nul te houden tegen Zulte Waregem, is hij al 500 minuten niet meer gepasseerd bij Club. Slechts 6 keer kon Club een langere reeks aan clean sheets in officiële duels behalen (langste reeks 10 op een rij tussen maart en mei 1990).

<p>Charles De Ketelaere in februari 2020 in de Croky Cup tegen Zulte Waregem</p>

Charles De Ketelaere in februari 2020 in de Croky Cup tegen Zulte Waregem

De tegenstander

Vorig seizoen zakte Zulte Waregem na 23 opeenvolgende seizoenen weg uit de Jupiler Pro League. In het huidige seizoen van de Challenger Pro League, staat Essevee er goed voor om snel terug te keren naar het hoogste niveau. Iets voor halverwege staat de club als 2de in de stand met 3 punten voorsprong op KMSK Deinze.

Zulte Waregem begon aan het seizoen met coach Frederik D’Hollander, die in maart had overgenomen van Mbaye Leye. Toen Essevee al na 4 speeldagen 2 keer puntenverlies leed, werd D’Hollander ontslagen. Vincent Euvrard, die eerder dit seizoen nog voor de start van de Jupiler Pro League de laan werd uitgestuurd bij RWDM, nam het roer over.

Vanavond keren enkele ex-spelers van Club Brugge terug naar Jan Breydel. Ex-captain Ruud Vormer, maar ook Jelle Vossen, Zinho Gano, Robbe Decostere, Lukas Willen en Sef Van Damme zijn spelers met een verleden bij FCB.

Essevee speelde al een ronde meer dan Club in de beker. In de 6e voorronde won het met 4-1 van FC Sint-Lenaarts (3de nationale B) en in de 1/16e finale schakelde het Cercle Brugge uit na een strafschoppenreeks (3-4 voor Zulte).

Zulte Waregem speelde in zijn geschiedenis al 3 keer de bekerfinale. 2 keer won het dan ook de beker en 1 keer ging het onderuit in de finale (tegen het Lokeren van Hans Vanaken en Denis Odoi).

Bij Essevee is Zinho Gano met 8 goals de topschutter van de ploeg. Nieuwkomer Abdoulaye Troaré is de assistkoning met 5 stuks.

Mijlpalen

  • Als Joel Ordóñez speelt, is dat zijn 10e match voor Club.
  • Simon Mignolet kan zijn 20e wedstrijd in de Belgische beker spelen. Hij kwam 5 keer uit voor STVV en 14 keer voor Club. Ook kan de Limburger zijn 220e match voor Club afwerken.
  • Voor Casper Nielsen kan het zijn 10e match in de Croky Cup worden. Hij speelde 7 bekerduels met Union en 2 met Club.

De scheidsrechter

Lothar D’Hondt is de scheidsrechter en wordt bijgestaan door Romain Devillers en Nico Claes (lijnrechters). De vierde official is Matonga Simonini. In deze ronde is er geen VAR.

Lothar D’Hondt zal voor de 18de keer een officiële wedstrijd van Club Brugge fluiten. De vorige 7 thuismatchen onder zijn leiding eindigden op 3 zeges, 2 draws en 2 nederlagen. Van Essevee leidde hij 12 keer eerder een wedstrijd, waarvan 9 op verplaatsing. Die eindigden in 5 zeges, 1 draw en 3 nederlagen.

D’Hondt floot nog nooit eerder een duel tussen FCB en Essevee.