Alle nieuws

Club - Cercle: de Club Facts

Jupiler Pro League

Zondag is het weer zover: Derbytijd! Om 13u30 ontvangen we Cercle Brugge op speeldag veertien in de Jupiler Pro League. Hieronder vind je alle Club Facts om optimaal toe te leven naar de stadsderby! 

De wedstrijd 

Zowel Club Brugge, als Cercle Brugge zullen uit zijn op eerherstel, want op de vorige speeldag verloren beide teams. Club verloor van leider Union, Cercle verloor van de nummer twee Anderlecht. Club staat met negentien punten op de zevende plaats, Cercle staat op plek vier met twee punten meer. De 155e stadsderby in Eerste Klasse is er dus een met hoge inzet. 

In de laatste 77 thuisderby's won Club 48 keer. 17 keer werd het een gelijkspel, en 12 keer trok Cercle aan het langste eind. In de laatste negen thuisderby's verloor Club niet (7W & 2D), scoorde het 21 keer en hield het ook vijf keer de nul. De laatste keer dat Club een derby verloor was in een uitwedstrijd. In december 2021 werd het 2-0 voor Groen-Zwart. 

Vorig seizoen haalde Club vier punten uit de twee onderlinge confrontaties. Thuis haalde Blauw-Zwart uit met 4-0 na een owngoal van Marcelin en goals van Skov Olsen, Casper Nielsen en Roman Yaremchuk. In het uitduel gaf Club na goals van Lang en opnieuw Nielsen twee keer hun voorsprong uit handen (2-2). 

Club gaat door een moeilijke periode, maar desalniettemin won het vier van z'n laatste vijf wedstrijden - over alle competities heen. Zo gingen tweemaal Lugano, Antwerp en Beerschot voor de bijl. Op de vorige speeldag was Union te sterk (2-1). Afgelopen donderdag kwalificeerde Club zich op speeldag vier van de Conference League wel al voor de volgende ronde na een 2-0 overwinning tegen Lugano, een opsteker. 

Topschutter bij FCB is Andreas Skov Olsen, hij maakte reeds zeven competitiedoelpunten. Hij heeft ook al drie assists achter zijn naam staan in de JPL. De beste aangever bij Club is echter De Cuyper (6), tegen Union scoorde de linkspoot zijn eerste competitiedoelpunt. De doelmannen van beide clubs - Mignolet en Warleson - zijn twee van de zeventien spelers die dit seizoen nog geen minuut misten in de competitie.

Club én Cercle staan allebei in de top vier als het gaat om meeste schoten op doel (214 voor Club, 206 voor Cercle) en minste schoten tegen (140 en 142).


De tegenstander

Cercle Brugge is de gast in het Jan Breydelstadion zondag. Groen-Zwart draait een goed seizoen en staat knap vierde. Het alles-of-niets-voetbal van coach Muslic leverde zijn ploeg al zeven zeges op, maar ook zes nederlagen. Daartegenover staat geen énkele draw dit seizoen. Vorig jaar was Cercle nog de ploeg met de meeste draws. 

Een kleine smet op een vooralsnog goed seizoen is de uitschakeling in de 1/16e finale van de beker. Tweedeklasser Zulte Waregem wipte Cercle in Jan Breydel uit de beker na strafschoppen. Essevee komt in december trouwens opnieuw naar Brugge voor het bekerduel met Blauw-Zwart in de 1/8e finale. 

Op verplaatsing haalde de Vereniging 50% van de punten. Het won van Standard (0-1), STVV (0-2) en KV Mechelen (0-2), en het verloor van Antwerp (1-0), RWDM (2-1) en KV Kortrijk (2-1). 

Deze zomer trokken heel wat spelers de deur achter zich dicht bij Groen-Zwart. Zo vertrokken sterkhouders Ueda (Feyenoord), Deman (SV Werder Bremen), Vanhoutte (Union SG) en Hotic (Lech Poznan). Robbe Decostere trok dan weer naar Zulte Waregem en Jean Marcelin (intussen Bordeaux) en Radoslaw Majecki keerden na een uitleenbeurt terug naar Monaco. 

In hun plaats kwam naar jaarlijkse gewoonte wel weer heel wat jong talent in de plaats. In doel versterkte Cercle zich met jonge Belg Maxime Delanghe. Achterin huren ze Nazinho van Sporting CP en Jordan Semedo en Romaric Etonde van AS Monaco. Alan Minda (Independiente Del Valle), Félix Lemaréchal (gehuurd van Monaco) en Nils De Wilde (RSCA Futures) kwamen het middenveld versterken. Belgisch belofte Kazeem Olaigbe (Southampton) vervoegde de aanvalslinie. 

De topschutter van de competitie speelt net als vorig seizoen bij Cercle. Kévin Denkey verving de Japanner Ueda vooralsnog voortreffelijk en scoorde al tien goals. Lemaréchal, Ravych en Siquet hebben allen twee assists en zijn daarmee de beste aangevers van de selectie. 

Cercle Brugge heeft met een leeftijd van 23,5 jaar gemiddeld de jongste basiself van de competitie. Opmerkelijk, want in totaal waren er slechts 8 minuten tieners op het veld te vinden bij Cercle. Die eer was weggelegd voor Jonas Lietaert en Romaric Etonde. Bij Club stonden tieners al 1971 minuten tussen de lijnen (Spileers, Nusa, Sabbe, Ordóñez en Vermant). 

Mijlpalen 

  • Skov Olsen kan zijn 70ste wedstrijd voor Club spelen, daarin was hij al 52 keer beslissend. 
  • Igor Thiago staat voor wedstrijd 25 bij Blauw-Zwart. 
  • Philip Zinckernagel kan dan zijn weer zijn 20ste wedstrijd voor FCB afwerken. 
  • Linksachter Bjorn Meijer maakt zich op voor competitiewedstrijd nummer 40. 
  • Jorne Spileers staat voor zijn 25ste JPL-wedstrijd bij Club Brugge.

De scheidsrechter

De man die de stadsderby in goede banen mag leiden is Erik Lambrechts. Jo De Weirdt en Kevin Monteney ruggesteunen de ref. Het drietal bereikte afgelopen dinsdag overigens een voorlopig hoogtepunt door voor de eerste keer ooit een Champions League-wedstrijd te leiden. De drie waren foutloos in de wedstrijd tussen Manchester City en Young Boys Bern. 

De vierde ref is Michiel Allaerts. Lawrence Visser neemt samen met Rien Vanyzere en Mario Vanlommel plaats achter de VAR-schermen in Tubeke. 

Lambrechts, een 39-jarige Vlaams-Brabander, fluit sinds 2012 wedstrijden op het hoogste niveau in België, en in 2014 maakte hij zijn Europese debuut. Daar breide hij deze week dus een mooi vervolg aan. 

Het is de 35e match van Club Brugge die geleid zal worden door Lambrechts. De 21 vorige thuismatchen van Club onder zijn leiding hadden 18 zeges, 1 draw en 2 nederlagen als resultaat. Van Cercle zal het de 19e match worden onder zijn leiding. 11 eerdere uitmatchen van groen-zwart onder zijn leiding finishten op 4 zeges, 2 draws en 5 nederlagen. 

Verrassend genoeg wordt het pas de eerste Brugse derby in de scheidsrechterscarriëre van Lambrechts. Eerder dit seizoen floot hij al Standard-Club (2-1), KVM-Cercle (2-0) en KVK-Cercle (2-1).