Alle nieuws

Club - Cercle: de Club Facts

Jupiler Pro League

Onze 63ste en laatste wedstrijd van het seizoen is een heel bijzondere. In de Stadsderby kan Club zich vanavond voor de negentiende keer tot landskampioen kronen. Alles over het thuisduel tegen Cercle lees je in de Club Facts! 

De wedstrijd

Vanavond speelt Club voor de 158ste keer tegen Cercle in de hoogste voetbalklasse. Van de vorige 78 thuismatchen won FCB er 48, speelde het 18 keer gelijk en verloor het 12 keer. De laatste 10 thuiswedstrijden verloren we niet van onze stadsgenoot. 

Club vat de Stadsderby aan als leider met 49 punten. Union en Anderlecht volgen op drie punten, maar eindigen bij een gelijke stand boven Club na een hogere eindklassering in de reguliere competitie. Mits winst of gelijkspel verovert Club dus zijn 19e landstitel uit de geschiedenis. Bij een nederlaag moet het hopen op puntenverlies van Union en Anderlecht. Een titel binnenhalen op de laatste speeldag, dat is voor Club al geleden van 1920.

In deze editie van de Champions' Play-Offs verloor Club nog niet en pakte het 23/27. Enkel op speeldag 1 tegen Cercle en speeldag 8 tegen Union konden we niet winnen. Als Club wint, evenaart FCB het record van Standard door 26/30 te halen in Play-Off I / Champions' Play-Offs. Niet verliezen betekent dat Club - inclusief de laatste wedstrijd op Union vorig seizoen - al 11 opeenvolgende play-off-wedstrijden ongeslagen blijft. Ook dat zou een record zijn. 

Hans Vanaken en Brandon Mechele hijsen zich bij een nieuwe landstitel aan kop van een illuster rijtje Club-legends. Het tweetal kan vanavond immers zijn zesde landstitel pakken als Clubspeler. Voorlopig delen ze het record van vijf landstitels met Blauw-Zwarte iconen als Birger Jensen, Franky Van der Elst en Ruud Vormer. 

Topschutter voor Club met 18 competitiedoelpunten is nog steeds Igor Thiago. De Braziliaanse spits is er tegen Cercle jammergenoeg niet bij door een blessure die hij opliep tegen Union. Skov Olsen volgt met 14 goals. Maxim De Cuyper lukte tegen Anderlecht zijn tiende assist van het JPL-seizoen en voert daarmee de Brugse ranglijst aan. De laatste keer dat een Clubspeler in de dubbele cijfers geraakte met assists, was Noa Lang in 2021/22. 

De tegenstander

Cercle Brugge is vanavond te gast voor een Stadsderby met hoge inzet. De Vereniging is al zeker van de vijfde plaats, die recht geeft op een barrageduel tegen KAA Gent voor Europees voetbal. Maar Groen-Zwart kan ook nog als vierde eindigen, daarvoor moet het wel beter dan KRC Genk tegen Union. De vierde plaats geeft recht op een ticket voor de voorrondes van de Europa League. In hun geschiedenis lukte het nog maar vier keer om Europees voetbal te halen, de laatste keer was in 2010/11. 

Dit seizoen haalde Cercle voor het eerst de Champions' Play-Offs. In hun debuutseizoen in de kampioensronde haalden ze 1,33 punten/wedstrijd. Slechts vijf clubs deden in hun eerste deelname aan POI beter. 

In uitwedstrijden verloor Cercle deze play-offs slechts 1 keer, met 3-0 op het veld van RSCA. Verder ging het winnen op Union (2-3) en Antwerp (1-2) en speelde het gelijk bij KRC Genk (1-1). 

Topschutter is Kévin Denkey met 27 doelpunten, waarvan 4 in POI. Zonder grote verrassingen grijpt hij straks de topschutterstitel in de Jupiler Pro League. De laatste Cercle-spits die daarin slaagde, was Josip Weber (31 goals in 1993/94). Alan Minda is assistkoning met 7 stuks. Doelman Warleson hield al 11 keer zijn netten schoon dit seizoen. 

Mijlpalen

  • Maxim De Cuyper kan zijn 60e wedstrijd voor Club Brugge spelen.
  • Éder Balanta staat voor zijn 100e competitiematch met Club. 
  • Philip Zinkernagel kan zijn 30e competitiematch bij FCB spelen.
  • Voor Kyriani Sabbe kan het de 25e wedstrijd in de Jupiler Pro League worden met Blauw-Zwart.

De scheidsrechter

De heer Jonathan Lardot heeft deze avond de wedstrijdleiding in handen, geassisteerd door grensrechters Quentin Blaise en Florian Lemaire. Kevin Van Damme is vierde official. 

Nicolas Laforge neemt de honneurs als VAR waar, geflankeerd door Vito Vincenzo en Carlos-Manuel Serra Guerreiro Alho. 

Voor Lardot is het de 42ste keer dat hij een wedstrijd van Club fluit. De vorige 20 thuismatchen onder zijn leiding eindigden op 13 zeges en 7 gelijke spelen. 28 keer eerder had de 40-jarige ref de wedstrijdleiding in handen bij een uitmatch van Cercle (3W, 1D, 12L).

Dit seizoen was hij ook scheidsrechter tijdens Cercle - Club in de reguliere competitie (1-1) en in de Champions' Play-Offs floot hij ook de thuiswedstrijden tegen RSCA (3-1) en Union (2-2).