Alle nieuws

Club Facts: Club - AEK Athene

Vorige week zaterdag opende Club Brugge zijn oefencampagne met een gelijkspel tegen R. Knokke FC. Door het lange seizoen met ook een EK en Copa América in volle gang bestond de kern voornamelijk uit jeugdspelers. Op zaterdag 6 juli zal tegen AEK Athene al een meer volledige kern aanwezig zijn om zich te meten met de Griekse vice-kampioen. Zo zullen Vanaken, Mechele en Mignolet naar alle waarschijnlijkheid hun wederoptreden maken.

De tegenstander

Zaterdagmiddag 6 juli, tussen al het EK-geweld door, speelt Club zijn tweede voorbereidingsmatch tegen het Griekse AEK Athene. Den wedstrijd gaat door in het Basecamp achter gesloten deuren.

AEK Athene vierde in april haar 100e verjaardag. De club kon al 13 landstitels en 16 bekers vieren. In 2021 was AEK Athene al eens te gast in het Basecamp. Toen won Club het vriendschappelijke duel met 2-1. Charles De Ketelaere en Daniel Pérez maakten toen de Brugse goals. In 2007 verloor Club een oefenduel in Athene met 2-0.

Éen keer ontmoetten we elkaar in officieel verband. In 2017 schakelden de Grieken Club uit in de laatste voorronde van de UEFA Europa League. Club kwam thuis niet verder dan een scoreloos gelijkspel en verloor in Athene met ruime 3-0 cijfers.

AEK Athene werd vorig seizoen vice-kampioen in de Griekse Super League. Het eindigde op 2 punten van kampioen PAOK FC, de club die FCB nog in de kwartfinales van de Conference League kon uitschakelen. Conference League-winnaar Olympiacos finishte pas als derde op 4 punten van AEK. 

Enkele spelers om rekening mee te houden bij de Grieken:

  • Steven Zuber, Domagoj Vida, Damian Szymanskien en Mijat Gacinovic waren alle vier actief op het EK. Met Orbelín Pineda en Alexander Callens kwamen er ook 2 van hun spelers in actie op de Copa América.
  • Lazaros Rota, Theocharis Tsingaras en Konstantinos Galanopoulos zijn de Griekse internationals van de club.
  • Ezequiel Ponce werd topschutter afgelopen seizoen bij AEK. Hij scoorde 16 goals over alle competities heen, maar verliet de club zopas voor het Amerikaanse Houston Dynamo FC. De Trinidadiaan Levi García, de duurste speler van club volgens Transfermarkt, trof 14 keer raak.

AEK speelde al 2 vriendschappelijke duels in zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen. Op het trainingscomplex van AZ Alkmaar werd met 6-0 verloren. In Zeeland oefende de club tegen Belgische promovendus K. Beerschot VA. Over 2 maal 60 minuten wonnen de Grieken met 3-0. Konstantinos Galanopoulos, Zini en Alexis Golfinos zorgden voor de goals.

Scheidsrechter

Wim Smet werd aangeduid als ref voor dit duel. Hij wordt bijgestaan door Michael Geerolf en Jordy Vermeire. De 41-jarige official is al 14 jaar actief op het hoogste niveau in België en floot al 21 officiële matchen van Club Brugge. Het is de 4e keer dat de Antwerpse ref een oefenmatch van Blauw-Zwart leidt.