Alle nieuws

Club - Fiorentina: de Club Facts

UEFA Conference League

Morgen is het zover, de terugwedstrijd van de halve finale in de Conference League tegen Fiorentina. Jan Breydel maakt zich alvast op voor een grootse avond. De ideale voorbereiding? De Club Facts natuurlijk! 

De wedstrijd

Zes dagen na de heenwedstrijd in Firenze, waar de Italianen met 3-2 wonnen, vindt de return in Jan Breydel plaats. Het wordt al de 60ste wedstrijd van het seizoen voor Blauw-Zwart. Omwille van de Heilige Bloedprocessie in Brugge op donderdag werd de match één dag vroeger ingepland. Om de Champions League match op woensdagavond te mijden, moet dit duel al om 18u45 afgetrapt worden.

Vorige week zorgden Vanaken met een strafschop en Thiago met een knap doelpunt ervoor dat alles nog mogelijk is op Olympia. Het stadion is uitverkocht en we roepen alle fans op ons Fort Blauw-Zwart te kleuren al vroeg voor de aftrap! 

In eigen huis behaalde Club in de laatste tien ontmoetingen met een Italiaans team drie zeges, twee gelijke spelen en vijf nederlagen. De laatste overwinning is al 45 jaar geleden. 

Het gebeurde in de Europese geschiedenis van Club Brugge dertig keer dat het, in een dubbel duel met rechtstreekse uitschakeling, de heenmatch op verplaatsing verloor. Exact 15 keer (50%) kon Club dat thuis nog rechtzetten en evenveel keer werd Club uitgeschakeld. 17 keer verloor Club de heenmatch op verplaatsing met 1 doelpunt verschil en 10 keer (59%) ging Club nog door naar de volgende ronde.

Woensdag is om nog een reden een bijzondere dag, want dan is het dag op dag zestien jaar geleden dat we afscheid namen van François Sterchele. De Luikse aanvaller vierde zijn doelpunten altijd met het gebaar dat zijn idool Luca Toni altijd deed als hij scoorde. De Italiaanse aanvaller Toni speelde 3 seizoenen bij Fiorentina (2005-2007 en 2012-2013). De 23ste minuut zal ongetwijfeld nog luider klinken. 

Indien Club de scheve situatie kan rechttrekken in eigen huis, haalt het slechts voor de derde keer in zijn historie een Europese finale. De vorige twee keren waren onder Ernst Happel in 1976 (UEFA Cup) en 1978 (Europacup I). 

Igor Thiago scoorde al 29 goals, terwijl Andreas Skov Olsen zijn 24e goal van het seizoen scoorde op Antwerp. Het is geleden van het seizoen 2001-02 dat Club Brugge twee spelers had die 20 of meer goals scoorden in één seizoen. Toen waren dat Rune Lange (27) en Andrés Mendoza (22). Het Brugse tweetal is ook Brugs topschutter op het Europese toneel met elk zeven doelpunten. 

Wie er niet zal bij zijn is Raphael Onyedika. De Nigeriaan zit een schorsing uit na een rode kaart in Firenze. Bjorn Meijer viel zondag geblesseerd uit in Antwerp, zijn seizoen zit erop. 

<p>Skov Olsen was bij zijn comeback zondag tegen Antwerp meteen van cruciaal belang met een knap doelpunt. </p>

Skov Olsen was bij zijn comeback zondag tegen Antwerp meteen van cruciaal belang met een knap doelpunt. 

De tegenstander

Het Italiaanse ACF Fiorentina is dus te gast op Jan Breydel voor een historische Europese avond. Door de zege tegen Club in de heenwedstrijd verbraken de Italianen hun eigen record: ze bleven al twaalf Europese duels op een rij ongeslagen. De laatste Europese nederlaag van Fiorentina dateert van hun eerste match van het seizoen toen het met 1-0 verloor in de UECL-play-offs bij SK Rapid Wien. Daarna haalde het in 5 uitwedstrijden 2 overwinningen en 3 draws.

Fiorentina kan hun zesde Europese finale halen. La Viola kan ook de eerste club zijn die tweemaal op rij de finale van de Conference League bereikt. Vorig jaar moesten ze in de finale het onderspit delven tegen West Ham. 

Eerder dit seizoen speelden ze al eens in België. In de groepsfase van de Conference League werd het 2-2 op het veld van Genk. Afgelopen weekend speelden ze op uit bij Hellas Verona, de nummer veertien in de stand. Een veredeld B-elftal ging met 2-1 onderuit. Door de nederlaag verloor Fiorentina, op 3 speeldagen voor het einde, zijn achtste plek in de ranking, die recht geeft op een Conference League ticket voor volgend seizoen, aan Napoli. Wel heeft La Viola nog een inhaalmatch tegoed.

Topschutters voor Fiorentina in de Conference League zijn Antonín Barak (Cze), Luca Ranieri (Ita), Lucas Beltrán (Arg) en M'Bala Nzola met vier doelpunten. 

Mijlpalen

  • Denis Odoi kan zijn 90e wedstrijd voor Club spelen.
  • Voor Joel Ordóñez kan het de 30e match bij FCB worden.
  • Brandon Mechele kan zijn 75e Europese wedstrijd voor Club Brugge spelen.
  • Het kan voor Maxim De Cuyper en Ferran Jutglà de 20e Europese match voor Blauw-Zwart worden.
  • Hans Vanaken staat voor de 80e Europese match uit zijn carrière. Hij speelde 6 Europese match voor Sporting Lokeren en woensdag kan zijn 74e bij Club worden.
  • Zowel Éder Balanta als Hugo Vetlesen kunnen de 50e Europese match uit hun carrière afwerken. De Colombiaan speelde, naast 27 matchen voor Club ook nog 22 matchen in Europa voor FC Basel. Hugo Vetlesen zit aan 15 Europese matchen bij Club en hij speelde er nog 34 bij FK Bodø/Glimt.

De scheidsrechter

De Turkse scheidsrechter Halil Umut Meler moet woensdag de wedstrijd in goede banen leiden. Hij wordt bijgestaan door zijn landgenoten Mustafa Emre Eyisoy en Kerem Ersoy (lijnrechters). De vierde official is de Bosniër Irfan Peljto.

De VAR is de Duitser Marco Fritz, geassisteerd door Alper Ulusoy (Tur). De UEFA-scheidsrechterswaarnemer is de Spanjaard Bernardino González Vázquez. De UEFA-afgevaardigde is de Schot Iain Blair.

Meler is een 37-jarige UEFA-eliteref uit het West-Turkse Izmir, die sinds 2017 wedstrijden fluit op internationaal niveau. Hij leidde vorig jaar de match van Club in de 1/8e finale van de UCL bij SL Benfica (5-1).