Alle nieuws

Club - Molde: de Club Facts

UEFA Conference League

De terugwedstrijd in de 1/8e finale van de Conference League tegen Molde staat voor de deur. In eigen huis moet Club een 2-1 achterstand uit de heenwedstrijd zien op te halen, wil het doorstoten tegen de Noren. Ontdek alles over de wedstrijd met de Club Facts! 

De wedstrijd

De inzet is hoog tegen Molde FK: een Europese kwartfinale. Zover geraken op het Europees toneel is geleden van het seizoen 2014/15, toen Club in die fase z'n meerdere moest erkennen in het Oekraïense Dnipro. In de geschiedenis haalde Club al acht keer eerder een Europese kwartfinale. 

De heenwedstrijd vorige week eindigde op 2-1 in het voordeel van de Noren. De thuisploeg kon vlak voor rust de score openen via Halldor Stenevik. In de 85e minuut kon Maxim De Cuyper de bordjes weer in evenwicht brengen vanop de stip. Maar in de toegevoegde tijd kon de Noorse bekerwinnaar toch winnen na een treffer van Fredik Gulbrandsen.

Voor Club wordt de thuiswedstrijd zijn 357e wedstrijd in Europa, Molde zit aan 139 Europese wedstrijden. Club deed dat verspreid over 52 Europese campagnes, bij de Noren staat de teller op 21 campagnes in Europa. Het cruciale treffen is al de 47ste confrontatie tussen een Belgische en Noorse ploeg. 

Blauw-Zwart speelt voor de dertiende keer Europees tegen een Noorse ploeg. De vorige vijf thuiswedstrijden eindigden op vier zeges (laatste: 3-1 tegen Bodø/Glimt tijdens de groepsfase van deze editie) en één nederlaag (0-1 tegen Brann in de eerste ronde van de UEFA Cup 2007/08). 

De omgezette strafschop van De Cuyper kan straks misschien nog cruciaal blijken. Voor de flankverdediger was het de tweede goal op Europees toneel dit seizoen, want ook in de voorrondes eerder dit seizoen tegen Osasuna (Spa) scoorde hij een (belangrijk) doelpunt.

Belangrijk om te weten: sinds enkele jaren is de regel dat uitdoelpunten dubbel tellen niet meer van toepassing. Indien Club met één doelpunt verschil wint, gaan we sowieso naar verlengingen en eventueel strafschoppen. Bij de laatste vier wedstrijden waar het voor Club tot strafschoppen kwam, stootte Blauw-Zwart telkens door. Molde won één van z'n twee strafschoppenreeksen op Europees toneel. 

Topschutter voor Club in Europa is Igor Thiago met zes doelpunten, Vanaken en Skov Olsen zitten hem op de hielen met vijf doelpunten. Maxim De Cuyper telt nog steeds de meeste assists (4). 

Mechele, Thiago en Jutglà moeten een gele kaart vermijden, anders lopen ze tegen een schorsing aan. 

De tegenstander

Molde is dus te gast op Jan Breydel, waar de stugge Noren hun voorsprong willen verzilveren met een kwalificatie. Ze begonnen 2023 alvast uitstekend, hun competitie start dan wel pas het eerste weekend van april, toch speelden ze al drie matchen met inzet - allen in de Conference League. In de play-offronde kwam Molde uit tegen het Poolse Legia Warschau. MFK won beide partijen, met 0-3 en 3-2. 

De Noorse topclub speelt tegen Club voor de achtste keer tegen een Belgische club. De vorige drie uitwedstrijden tegen een Belgische ploeg gingen verloren (5-1 tegen KSV Waregem in 1888/89, 3-1 tegen Standard in 2015/16 en 4-0 tegen KAA Gent in 2022/23). 

Als het team van coach Erling Moe Club Brugge kan uitschakelen, kwalificeren ze zich voor het eerst in hun geschiedenis voor een Europese kwartfinale. Tot hiertoe evenaarden ze hun record van 2021 toen ze ook tot in de 1/8e finale geraakten. Molde zou het 6e Noorse team kunnen worden dat in de kwartfinale geraakt in Europa na Lyn Oslo, Rosenborg BK, SK Brann, Vålerenga Fotball en FK Bodø/Glimt.

Fredrik Gulbrandsen wordt een man om in de gaten te houden. De Noorse spits scoorde in de heenwedstrijd het winnende doelpunt, en kon in zijn laatste zes Europese wedstrijden al zeven keer scoren. De andere doelpuntenmaker in de thuiswedstrijd was Halldor Stenevik, hij scoorde zijn eerste doelpunt uit zijn carrière. 

Bij de Noren speelde ooit één Belg. De doelman Álex Craninx stond tussen 2018 en 2023 29 keer tussen de palen bij Molde. Tussendoor werd hij een halfjaar uitgeleend aan RFC Seraing.

Mijlpalen 

  • Brandon Mechele kan zijn 420e officiële match voor Club spelen.
  • Ferran Jutglà kan voor de 80e keer in actie komen bij Blauw-Zwart.
  • Hans Vanaken kan zijn 70e Europese match voor Club spelen.
  • Éder Balanta wacht op zijn 25e Europese match bij Club.
  • Michal Skóraś kan de 40e Europese match uit zijn carrière spelen. Hij speelde er 29 voor Lech Poznan (Pol) en 10 voor Club.
  • Voor Philip Zinckernagel kan het zijn 20e Europese match worden. Hij speelde er 3 voor Bodø/Glimt (Nor), 6 voor Olympiacos (Gre) en 10 voor Club.

De scheidsrechter

Scheidsrechter van dienst is de Roemeen Radu Marian Petrescu. Hij wordt bijgestaan door zijn landgenoten: Radu Adrian Ștefan Ghinguleac en Mircea Mihail Grigoriu

De vierde official is Marcel Bîrsan en VAR voor de return is Ovidiu Alin Hațegan, geassisteerd door Sebastian Constantin Colțescu. 

Het is de 12e Europese wedstrijd van Club die geleid wordt door een Roemeense scheidsrechter. Petrescu floot eerder al Europese matchen van Sporting Charleroi, KAA Gent en Royal Antwerp.