Alle nieuws

Club - RSCA: de Club Facts

Jupiler Pro League

Zondag is het tijd voor één van dé wedstrijden van het jaar, de topper thuis tegen RSC Anderlecht. Maar ook: de nummer drie tegen de nummer twee uit de competitie. Warm je alvast op met de Club Facts!

De wedstrijd

De wedstrijd tegen Anderlecht valt op speeldag 27, en dus zitten we in de laatste rechte lijn richting de Play-Offs. Anderlecht telt 54 punten, Club Brugge 45. Bij een overwinning naderen we tot op zes punten. 

Het is de 184e keer dat beide ploegen elkaar in de Eerste Klasse in de ogen kijken. Van de laatste 91 thuiswedstrijden won Club er 42 (laatste keer 3-0 op 04/10/2020), 31 keer werd het een draw (laatste keer 1-1 op 15/01/2023) en 18 keer ging paars-wit met de punten lopen (laatste keer 1-2 op 06/05/2018). Dat wil dus ook zeggen dat Club al thuis al acht wedstrijden op rij ongeslagen is. Slechts twee keer eerder in de Blauw-Zwarte geschiedenis bleef Club thuis langer ongeslagen tegen RSCA (telkens 10 thuismatchen op rij tussen november 1981 en april 1990 en tussen september 1921 en februari 1938). 

Van de voorbije 17 confrontaties (zowel uit als thuis), verloor Club slechts 1 keer. In april 2021 werd het 2-1 in het Lotto Park. De uitwedstrijd tegen Anderlecht dit seizoen eindigde op 1-1. Kasper Dolberg scoorde eerst voor Paars-Wit, maar Skov Olsen wiste het doelpunt van zijn landgenoot later nog uit. 

Igor Thiago zal niet van de partij zijn tegen Anderlecht. De vorige wedstrijd tegen Cercle kreeg de topschutter (16 goals) van Club rood na een dubbele gele kaart. Raphael Onyedika en Denis Odoi moeten tegen Anderlecht dan weer opletten, want zij staan op een gele kaart van een schorsing. 

Maxim De Cuyper en Philip Zinckernagel waren al goed voor zes assists, en zijn daarmee de beste aangevers van Club. 

Club en Anderlecht zijn de enige teams die thuis nog ongeslagen zijn. Als Club die reeks doortrekt tegen de Brusselaars, verloor Club over alle competities heen al 22 wedstrijden niet meer. 

De tegenstander

Anderlecht is dus te gast, en het team van coach Brian Riemer kan met vertrouwen afzakken naar Jan Breydel. Voor het eerst sinds zeven seizoenen staat RSCA na 26 speeldagen in de top twee. Dit kalenderjaar zijn ze nog ongeslagen in de Jupiler Pro League (3 zeges, 3 draws), met een 9/9 in de laatste drie wedstrijden. 

De hoofdstedelingen zijn ook aan een goede uitreeks bezig, met zeven opeenvolgende wedstrijden zonder nederlaag. Voor zo'n reeks moeten we al terug naar november 2014, toen RSCA acht uitwedstrijden op rij ongeslagen was. Op verplaatsing haalden ze dit seizoen 21 punten, enkel Union doet met 30 punten beter. 

Wat opvalt bij Anderlecht is de ervaring die dit seizoen op het veld staat. Na enkele jaren waarin de kaart van de jeugd werd getrokken, is het dit seizoen de beurt aan ervaren spelers. De gemiddelde leeftijd ligt dit seizoen op 26,79. Enkel KV Mechelen heeft gemiddeld een oudere ploeg tussen de lijnen. 

Sinds de 2-0-nederlaag tegen Union op speeldag 1 kon Anderlecht al elke speeldag in de JPL scoren. Anders Dreyer heeft met veertien treffers een groot aandeel in die statistiek. Théo Leoni gaf al zeven assists. 

Mijlpalen

  • Voor Hans Vanaken kan het z'n 430ste voor Club worden, en zijn 400ste wedstrijd in de Jupiler Pro League (323 voor Club en 76 voor Lokeren. Overigens speelde onze aanvoerder tegen geen enkele tegenstander meer dan Anderlecht (33 keer), daarin scoorde hij al 13 keer. 
  • Ferran Jutglà kan zijn 75ste wedstrijd voor Club spelen. 
  • Jorne Spileers staat voor wedstrijd nummer 50 bij Blauw-Zwart. 
  • Als Vetlesen fit geraakt, kan hij zijn 25ste competitiewedstrijd voor FCB spelen. Dat geldt ook voor Zinckernagel, bij zijn wederoptreden staat hij voor wedstrijd 50 in onze competitie (27 Standard, 22 Club). 
  • Tegen zijn ex-club kan Denis Odoi zijn 270ste wedstrijd in de JPL spelen (69 voor STVV, 33 voor RSCA, 109 voor Lokeren en 58 voor Club).

De scheidsrechter

Erik Lambrechts heeft de wedstrijdleiding in handen. Jo De Weirdt en Kevin Monterey staan hem bij als lijnrechters, Wesli De Cremer is vierde official. 

Het VAR-team in Tubeke bestaat uit Lawrence Visser, Ella De Vries en Istvan Lagaert. 

Het is de 37e keer dat Lambrechts een officiële wedstrijd van Club Brugge zal leiden. Hij leidde eerder 22 thuiswedstrijden van Club (18W 2D 2L). Eerder leidde hij in de competitie de thuismatch tegen Cercle (0-0) en de uitmatch bij Standard (2-1). In de beker was er de uitmatch bij KAA Gent (0-1).

Voor paars-wit is het de 38ste wedstrijd onder leiding van de 39-jarige ref. De vorige 23 uitmatchen van RSCA met hem als scheidsrechter eindigden op twaalf zeges, drie draws en acht nederlagen. Dit seizoen floot hij voor Anderlecht de thuismatch tegen R.W.D.M. (2-1) en de uitmatchen bij Antwerp (1-1) en Sporting Charleroi (1-3).