Alle nieuws

Club strandt op zucht van finale na late penaltygoal

UEFA Conference League

Club Brugge is er net niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van de Conference League. Maxim De Cuyper kopte Blauw-Zwart al vroeg op voorsprong waardoor Club leek af te stevenen op verlengingen, maar door een late penaltygoal van Beltran werd de finaledroom doorprikt.

Nicky Hayen voerde vier wijzigingen door aan het team dat zondag Antwerp versloeg. Kyriani Sabbe kwam in de plaats van de geblesseerde Meijer, waardoor De Cuyper doorschoof naar de linksachter. Op het middenveld verving Denis Odoi de geschorste Onyedika, terwijl voorin Thiago geflankeerd werd door Skóraś en Jutglà. Zij kwamen in de plaats van Nusa en Skov Olsen, die in extremis moest afhaken.

Door de 3-2 nederlaag van vorige week in Italië moest Blauw-Zwart sowieso één goal meer scoren om verlengingen af te dwingen. De Italianen hadden aanvankelijk het meeste balbezit, maar de eerste dreiging kwam wel van Club. Thiago kon eerst net niet afdrukken en even later kon Dodo het leer net voor De Cuyper wegkoppen na een prima voorzet van Jutglà. Fiorentina reageerde met een schot van Mandragora dat over doel ging, maar het was Blauw-Zwart dat na twintig minuten op voorsprong kwam: een voorzet van Vanaken ging via de kruin van Maxim De Cuyper in doel.

Dat was voor de bezoekers het sein om een versnelling hoger te schakelen. Mignolet had een uitstekende voetredding in huis op een poging van de doorgebroken Gonzalez en daarna kopte Beltran de rebound naast. Ook ex-Anderlechtspits Kouamé kon zijn kopbal niet kadreren, terwijl een schot van Belotti via Ordóñez naast ging. Club kwam goed weg en liet op het half uur dé kans liggen op de 2-0. Thiago kon Milenkovic van zich afschudden, maar zijn teruglegger tot bij Skóraś werd nog net weggewerkt door Dodo. De daaropvolgende hoekschop van Skóraś werd daarna in één tijd overgetrapt door Vanaken.

Tien minuten voor de rust kwam Fiorentina erg dicht bij de gelijkmaker. Kouamé haalde zwaar uit van op ruim twintig meter, maar zijn knal botste via de onderkant van de lat op de doellijn en zo terug het veld in. Beide teams kregen daarna nog elk één kans: een vrije trap van De Cuyper ging via de buik van Ordóñez net naast en een harde knal van Kouamé zoefde over doel.

Na de pauze kwam het eerste gevaar opnieuw van Club: na een Brugse aanval tikte Arthur Melo het leer net naast zijn eigen doel. De daaropvolgende hoekschop van De Cuyper kwam bij Odoi terecht, maar de Ghanese Belg kreeg de bal op de rug in plaats van op het hoofd. Die goede start kende echter geen vervolg. De Italianen gingen steeds meer drukken, waardoor Club amper nog de bal in de ploeg kon houden. Een vrije trap van Biraghi ging over doel, terwijl Ordóñez een voorzet van diezelfde Biraghi net voor Belotti kon wegkoppen.

Een kwartier voor tijd trof Fiorentina tot twee keer toe het doelhout. Eerst spatte een vrije trap van Biraghi uiteen op de lat en direct daarna strandde een kopbal van Kouamé op de paal. Even later werd een schot van Duncan afgeblokt. Het was voor Club pompen of verzuipen, maar zeven minuten voor tijd sloeg het noodlot toch toe. Mechele raakte met zijn knie het gezicht van Nzola en de Turkse ref Umut Meler wees naar de stip. Lucas Beltran twijfelde niet en knalde de 1-1 voorbij Mignolet.

In de blessuretijd ging De Cuyper nog neer in de zestien meter, maar deze keer liet de ref doorspelen. Denis Odoi – die al vervangen was – pakte daarna nog zijn tweede geel nadat hij de bal tegen de borst duwde van Dodo. In de absolute slotseconden kwam Club nog erg dicht bij de 2-1, maar doelman Terracciano had een prima reflex in huis op een schot van Vanaken. Geen derde Europese finale dus voor Blauw-Zwart, dat nu het vizier volledig kan richten op de titelstrijd.

UEFA Europa Conference League: halve finale (terug)
Toeschouwers: 29.000 – Jan Breydelstadion
Scheidsrechter: Halil Umut Meler (Tur)
Club Brugge: Simon Mignolet – Kyriani Sabbe, Joel Ordóñez, Brandon Mechele, Maxim De Cuyper – Denis Odoi (86’ Casper Nielsen), Hugo Vetlesen (70’ Philip Zinckernagel), Hans Vanaken – Michał Skóraś (86’ Antonio Nusa), Igor Thiago, Ferran Jutglà. Bank: Nordin Jackers, Joe Bursik, Casper Nielsen, Antonio Nusa, Éder Balanta, Jorne Spileers, Shion Homma, Joaquin Seys en Chemsdine Talbi. Coach: Nicky Hayen.
ACF Fiorentina: Pietro Terracciano – Dodo, Nikola Milenkovic, Lucas Martinez Quarta, Cristiano Biraghi – Lucas Beltran (90’ Luca Ranieri), Arthur (71’ Alfred Duncan), Rolando Mandragora – Nicolas Gonzalez, Andrea Belotti (71’ M’Bala Nzola), Christian Kouamé. Coach: Vincenzo Italiano.
Gele kaarten: Ordóñez, Thiago, Vetlesen, Odoi, Mechele, Milenkovic, Nzola, Dodo.
Rode kaarten: 94’ Odoi.
Doelpunten: 21’ De Cuyper (1-0), 85’ Beltran (penalty, 1-1).