Alle nieuws

Club test harnassen uit voor doven en slechthorenden

Deaf Club Brugge Fans

Een wereldprimeur in Jan Breydel! Voor enkele leden van de Deaf Club Brugge Fans, onze fanclub voor doven en slechthorende Clubsupporters, was de wedstrijd tegen KVC Westerlo wel een heel speciale ervaring. Zij kregen de kans om een harnas uit te testen die het geluid in het stadion omzet in trillingen.

Het was voor het eerst wereldwijd dat dit soort harnas ingezet werd voor een voetbalwedstrijd. Eerder werd het al gebruikt door doven en slechthorenden tijdens concerten, opera's, autoraces, ... . Het harnas en wat bandjes zorgen in totaal voor zo'n 24 punten op hun lichaam waar ze die trillingen voelen. Alle geluiden die je in het stadion hoort worden in real time omgezet en krijgen de mensen direct te voelen. De testcase werd uitgevoerd door het bedrijf CityMesh en zorgde daarmee voor een primeur in België. Voor Club is het een test om de wedstrijdervaring voor doven en slechthorenden opnieuw te optimaliseren.

“Het past binnen ons verhaal over hoe we beter kunnen doen voor al onze supporters”, zegt Peter Gheysen van de Club Brugge Foundation. “We waren een van de eerste met een blindentribune, waar nu twee commentatoren voor audiodescriptie zorgen voor onze abonnees daar. We hebben ook al twee jaar een fanclub voor doven en slechthorenden. Voor hen proberen we ook de voetbalbeleving toegankelijk te maken. Tijdens de kampioenenviering twee jaar geleden hebben we voor hen bijvoorbeeld een tolk voorzien zodat ze ook alles konden volgen.”