Alle nieuws

Club - Union: De Club Facts

Club Facts

Croky Cup

Vanavond ontvangen we Union SG in de heenronde van de halve finale van de beker van België. Je helemaal voorbereiden op deze belangrijke wedstrijd? Dat doe je met de Club Facts!

Koop hier je tickets!

De wedstrijd

De veertigste wedstrijd van het seizoen is de heenwedstrijd in de halve finale van de Croky Cup tegen R. Union St.-Gilloise.

Het is de derde keer in de geschiedenis dat beide teams tegen elkaar uitkwamen in de beker van België. Dit waren de 2 vorige ontmoetingen:

In 1914 verhinderde Union dat Club zijn eerste prijs zou behalen. Het klopte Club in de finale met 4-1. Achille Meyskens (3x) en Albert Carion scoorden voor Union, Edgard Van Boxtaele redde de eer voor FC Brugeois.

In 2006 was Club Brugge in de 1/16e finale tegen de toenmalige tweedeklasser Union met 2-0 te sterk, met goals van Salou Ibrahim & Sven Vermant. In dat seizoen zou Club de bekerfinale winnen van Standard.

In de reguliere competitie speelden beide teams al 2 keer tegen elkaar. In het Dudenpark won Union met 2-1 van Club. Topschutter Mohamed Amoura scoorde 2 keer, Maxim De Cuyper redde de eer voor Club. Thuis kon Club een achterstand via Gustaf Nilsson nog goedmaken dankzij Igor Thiago, maar bleef het bij een 1-1 gelijkspel.

Als Club de Champions Play-Offs kan halen, speelt het 6 keer in een seizoen tegen Union. Het is nog maar 3 keer eerder voorgekomen dat Club in 1 seizoen zo vaak tegen dezelfde tegenstander speelt. In 2015-2016 speelden Club Brugge KV en KAA Gent zelfs 7 keer tegen elkaar: 2x in de reguliere competitie, 2x in Play-Off 1, 2x in de halve finale van de beker en 1x in de Supercup.

Sinds de bekerhervorming in 1963 kwam Club 22 keer eerder in de 1/2e finale van de beker. 18 keer ging Club door naar de finale (81,8%) en slechts 4 keer (18,2%) werd Club uitgeschakeld.

In de voorbije 3 deelnames aan de halve finales werd Club wel helaas 2 keer uitgeschakeld (in 2018 vs Standard en in 2022 vs AA Gent). Daarvoor was er een reeks van 14 opeenvolgende deelnames waarbij Blauw-Zwart zich telkens voor de finale kon plaatsen.

Club Brugge is de record bekerwinnaar met 11 zeges. Maar de laatste zege dateert alweer van 2015.

Club elimineerde deze teams op zijn weg naar de halve finale:
In de 1/16e finale was Club veel te sterk voor K. Beerschot VA (0-6). Het werd de grootste uitzege in de geschiedenis voor Club in de beker (0-6). Goals werden gescoord door Igor Thiago, Andreas Skov Olsen (2x), Denis Odoi en Hugo Vetlesen (2x).

In de 1/8e finale kwam SV Zulte Waregem op bezoek op Jan Breydel (4-0). Zowel Andreas Skov Olsen als Igor Thiago scoorden een brace.

In de 1/4e finale diende Club AA Gent zijn eerste thuisnederlaag van het seizoen toe (0-1). Igor Thiago velde het verdict.

Club scoorde al 11 keer in deze bekercampagne en incasseerde nog geen enkele tegengoal. Igor Thiago en Andreas Skov Olsen zijn beide topschutter in de cup met 4 goals.

Skov is ook de assist-koning. Hij zette 3 keer een ploeggenoot op weg naar een goal in de beker.

Club verloor nog niet dit seizoen in eigen huis. Als het hier woensdag opnieuw in slaagt, is het 20 thuiswedstrijden op rij ongeslagen.

Afgelopen weekend ging Club voor het eerst in 3 maanden onderuit. Het verloor met 2-1 bij Antwerp. Club nam geen punten mee uit de Bosuil, wel blessures van Hugo Vetlesen, Philip Zinckernagel en Maxim De Cuyper. De schorsingen van Igor Thiago en Hans Vanaken zijn voor de competitiematch tegen Eupen. Woensdag kan Club dus wel op hen rekenen.

In de beker staan zowel bij Club als Union niemand met geel gevaar voor de terugmatch. Enkel rode kaarten zouden dus schorsingen voor de terugwedstrijd kunnen opleveren. Binnen 3 weken volgt de terugmatch in het Joseph Mariënstadion op woensdag 28 februari.

De tegenstander

Woensdag is competitieleider Union te gast op Jan Breydel.

Het verzamelde al 58 punten dit seizoen en heeft al 10 punten voorsprong op de tweede (RSCA) en 17 punten voorsprong op de derde (Club en Antwerp). Union is als eerste club zeker van deelname aan de titel play-offs.

Het team van Alexander Blessin kon afgelopen zaterdag een mooie zege boeken op het veld van KRC Genk (0-1). De Limburgers hadden vorig seizoen nog meer punten (62) dan Union dit seizoen na 24 speeldagen, maar konden uiteindelijk toch niet kampioen worden.

Union vervoegt na Nieuwjaar Club en AA Gent in de Conference League. In de tussenronde moeten de Brusselaars uitkomen tegen het Duitse Eintracht Frankfurt.

Union geraakte in de halve finale door deze teams uit te schakelen:

In de 1/16e finale was tweede nationaler RFC Meux te gast in het Dudenpark. Union won met bescheiden 2-1 cijfers. Fedde Leysen en Mathias Rasmussen scoorden voor USG.

In de 1/8e finale werd SK Beveren uitgeschakeld (0-2). Union won dankzij 2 Beverse owngoals.

In de kwartfinale was Union voor de 8e keer op rij te sterk voor stadsgenoot RSC Anderlecht. Het werd 2-1. Union kwam op een dubbele voorsprong via Loïc Lapoussin en Kevin Rodríguez. De tegentreffer van Anders Dreyer kwam te laat.

Met Fedde Leysen, Mathias Rasmussen, Loïc Lapoussin en Kevin Rodríguez heeft Union dus 4 verschillende topschutters in de beker met 1 goal.

Cameron Puertas en Noah Sadiki zijn de 2 assist-koningen (1).

Union won de beker 2 keer, telkens met een finale tegen een Brugse ploeg. De laatste bekerzege dateert van 110 jaar geleden. Toen won Union met 4-1 van Club. Het seizoen ervoor had de club ook al de beker gewonnen met 3-2 van Cercle Brugge.

Union kan mogelijk terug rekenen op verdediger Koki Machida, die afgelopen weekend met Japan werd uitgeschakeld op de Asia Cup. Ook Mohamed Amoura is al teruggekeerd van de Africa Cup. Enkel Lazare Amani is nog actief op de AFCON in thuisland Ivoorkust. Hij speelt woensdag in de halve finale tegen DR Congo.

Deze wintermercato was redelijk rustig bij Union. Verdediger Matthew Sorinola (Eng/Nga), die geen enkele keer in actie kwam dit seizoen), verhuisde naar Plymouth Argyle (Eng).

Inkomend was er enkel Heinz Lindner, een Oostenrijkse doelman die overkwam van het Zwitserse FC Sion.

Mijlpalen

• Igor Thiago kan zijn 40e match voor Club spelen.
  • Éder Balanta kan zijn 15e bekermatch spelen bij Blauw-Zwart.

Scheidsrechter

Bram Van Driessche werd aangeduid als ref voor de topper in de beker. Hij wordt bijgestaan door Yves De Neve & Quentin Lesceux (lijnrechters) en Wim Smet (vierde official).

Bert Put is de VAR van dienst, geflankeerd door Rien Vanyzere en Dieter Van Esch.

Het zal de 27e keer zijn dat Van Driessche een officiële match van Club leidt. De 12 vorige thuiswedstrijden onder zijn toezicht eindigden op 8 zeges en 4 draws voor Club.

13 keer eerder leidde de 38-jarige Oost-Vlaamse ref een wedstrijd van Union. De 7 vorige uitmatchen van Union met hem als ref hadden 6 zeges en 1 draw als resultaat.

1 keer eerder floot Van Driessche een duel tussen beide teams: vorig seizoen in de Play-Offs toen Club met 1-3 ging winnen in het Dudenpark.

Eerder dit seizoen leidde hij van Club de thuismatchen tegen Sporting Charleroi (4-2) en Antwerp (2-1). Van Union was hij scheidsrechter in de thuismatch tegen RSC Anderlecht (2-0) en zowel de uit- als thuismatch tegen Cercle (2-1 en 0-2 winst)