Alle nieuws

Dit was het seizoen van Club NXT U23

Challenger Pro League

Het seizoen in de Challenger Pro League zit erop en Club NXT mag zich voor het tweede seizoen op rij de beste beloftenploeg noemen. Een knappe eretitel, maar er was meer dan dat. Het seizoen van onze beloften onder de loep.

DE START

Na een heel erg knap seizoen vorig jaar startte Club NXT U23 onder coach Nicky Hayen met gezonde ambities aan het nieuwe seizoen: ‘We willen dat spelers zich op dezelfde manier blijven ontwikkelen, dan zijn we op het einde van de rit tevreden. De spelers moeten alles geven om te winnen, maar de Challenger Pro League is een uitdagende reeks met heel veel ploegen die willen promoveren.’

Bekijk hieronder nog eens het interview met Nicky Hayen tijdens onze zomerstage:

Nicky Hayen en zijn jongens stelden in het seizoensbegin alvast niet teleur. Het won de openingswedstrijd tegen Lierse op The Nest en pakte in de drie daaropvolgende wedstrijden 4/9. Na vier wedstrijden stond het daardoor gedeeld tweede met 7/12.

Op speeldag 7 stond de verplaatsing naar titelfavoriet Zulte Waregem op het programma. Club NXT kleurde de seizoensstart met leuk en aanvallend voetbal, maar toonde op het veld van Essevee dat het jeugdige elftal over de nodige maturiteit en een goede organisatie beschikt. Een knap doelpunt van De Roeve bleek genoeg voor een 0-1 overwinning.

DOORSTROMING

Wat volgde was een lastig eindejaar, niet geheel onlogisch. In vergelijking met vorig seizoen stroomden heel wat jongens door naar de A-kern, één van de missies van Club NXT. Namen als Romeo Vermant, Kyriani Sabbe, Jorne Spileers en Chemsdine Talbi waren vorig seizoen nog een belangrijk onderdeel van de beloftenploeg, maar zetten intussen al de definitieve stap hogerop.

Daardoor vatten onze beloften hun wedstrijden vaak aan met een wel heel erg jong elftal. De gemiddelde leeftijd dit seizoen was 19,93 jaar, met Jesse Bisiwu en Jessie Da Silva debuteerden er dit seizoen zelfs twee 15-jarigen in de CPL.

Maar op jeugdig enthousiasme en een met goede drive kende Club NXT maar één motto: bluvn goan. De talenten bleven zich ontwikkelen en de zomerstransfers werden steeds beter ingepast. Mo Salah kwam in de zomer over van Union en bleek als assistkoning van NXT (5 assists) een prima vervanger voor de langdurig geblesseerde Talbi, terwijl verdediger Amine Et-Taïbi een van de leiders van Club NXT werd en dit seizoen zelf de meeste minuten maakte voor zijn ploeg (2.475 minuten).

<p>Amine Et-Taïbi viert zijn doelpunt tegen KV Oostende.</p>

Amine Et-Taïbi viert zijn doelpunt tegen KV Oostende.

<p>Mo Salah tijdens zijn debuut tegen Lierse. </p>

Mo Salah tijdens zijn debuut tegen Lierse. 

<p>Jesse Bisiwu debuteerde thuis tegen RSCA Futures. </p>

Jesse Bisiwu debuteerde thuis tegen RSCA Futures. 

<p>Jessi Da Sliva (2008) is die andere 15-jarige debutant. </p>

Jessi Da Sliva (2008) is die andere 15-jarige debutant. 

BESTE BELOFTENPLOEG

Na Nieuwjaar sloeg de top acht hoe langer hoe meer een kloofje. De strijd om een top 6-klassering was haast onbegonnen werk, maar de titel van beste beloftenploeg was een mooie eer om voor te strijden. Jong Genk en de RSCA Futures hadden echter hetzelfde doel voor ogen en dus brak er halverwege februari nog een mooie driestrijd los.

Een knappe driepunter middenin die strijd kwam er op het veld van KV Oostende. Onze youngsters sloegen de Jupiler Pro League-degradant van het jaar ervoor met verstomming. Een sterke Lenn De Smet, die naarmate het seizoenseinde naderde zijn ploeg met belangrijke doelpunten op sleeptouw nam, tekende voor een knap doelpunt in de 1-4 zege aan zee. Een zege die het team van Nicky Hayen duidelijk vleugels gaf, want in het drieluik dat volgde won Club NXT van beloftenteams Genk en SL16 en pakte het een punt tegen Seraing.

STRIJDEN TOT HET EIND

Na de sterke reeks zijn we intussen halverwege maart met nog vier wedstrijden te spelen. Door de verschuivingen in de A-kern, met ondermeer de promotie van Nicky Hayen als T1 ad interim bij Club 1, gebeurde dat wel met een aangepaste technische staff.

Robin Veldman nam over als T1, Mitch Delcour werd van de U18 overgeheveld als zijn assistent. Tegen achtereenvolgens Dender (die later als tweede zou promoveren naar 1A), Lierse en RFC Liège werd drie keer goed gespeeld, maar bleven de punten uit. Het duel in het Koning Boudewijnstadion tegen de RSCA Futures op de laatste speeldag van de Challenger Pro League zou bepalen of Club NXT als beste beloftenteam eindigt. Genk stond op 37 punten, Club NXT en RSCA Futures volgden op 34 punten.

In een setting die voor zich spreekt sloot Club NXT het seizoen af in stijl. Barberá, nog zo’n jongen die dit seizoen de overstap naar de A-kern maakte, en wie anders dan Lenn De Smet zorgden voor een 1-2 overwinning in de hoofdstad. De zege was voldoende om over Genk te springen naar de negende plaats en de titel van beste beloftenploeg voor het tweede seizoen op rij in de wacht te slepen.

ENKELE CIJFERS

Om het geslaagde seizoen van Club NXT U23 nog even te kaderen, lijsten we nog enkele cijfers op.

  • Shion Homma en Mo Salah waren de beste aangevers bij Club NXT: elk vijf stuks.
  • Lenn De Smet werd clubtopschutter met acht doelpunten. Victor Barberá en Romeo Vermant scoorden elk zes keer.
  • Met Jesse Bisiwu en Jessi Da Silva maakten twee 15-jarigen hun debuut bij Club NXT in de CPL.
  • Blauw-Zwart scoorde 40 keer (10e beste van de competitie) en incasseerde (49 doelpunten (11e beste van de competitie).
  • Club NXT stond voor aanvallend voetbal: in twintig van de dertig wedstrijden kwam het tot scoren.

Volgend seizoen wacht voor Club NXT een nieuw seizoen in de tweede klasse, een mooi podium waar ongetwijfeld opnieuw heel wat nieuwe talenten zich zullen tonen. De voorbereiding op het nieuwe seizoen start op 6 juli.