Alle nieuws

Reacties na Cercle Brugge - Club Brugge

Jupiler Pro League

Na het 1-1 gelijkspel tegen in de Brugse stadsderby sprokkelden we reacties van captain Vanaken, Odoi en interimcoach Hayen.

Hans Vanaken: "Er zat duidelijk meer in"

Voor een vierde maal op rij eindigde de Brugse stadsderby op een gelijkspel. Al kon aanvoerder Hans Vanaken zich niet echt verzoenen met het resultaat.

“Enerzijds moeten we ergens opgelucht zijn met dat ene punt, maar anderzijds ook weer niet want er zat duidelijk meer in”, opende de Limburger zijn betoog. “Vooral in de tweede helft hadden we kansen genoeg om de wedstrijd helemaal naar ons toe te trekken. Ik denk dat we drie of vier maal het doelkader raken en voorts werd een mogelijke strafschop omgetoverd tot een vrije trap. Bovendien werd voor de pauze ook al een doelpunt afgekeurd. Dus ja, we hadden vandaag meer dan eenmaal kunnen én moeten scoren.
En de middenvelder vervolgt... “We begonnen echter moeizaam aan de wedstrijd, want we kenden de nodige moeite met de hoge pressing vanwege de thuisploeg. Dit terwijl we zelf ook niet scherp genoeg waren. In de tweede helft kwamen we veel beter onder hun druk vandaan en konden we ook meer dreigen via de flanken. Alleen jammer dat het dan bij die gelijkmaker blijft. Bovendien kennen we ook de nodige pech. Zo ook bij mijn vrije trap tegen de lat. Vanaf die positie is het bijna niet mogelijk om het leer rechtstreeks in doel te krullen, dus opteerde ik voor de harde knal. Ik voelde meteen dat ik de bal goed raakte, maar helaas was mijn poging iets te hoog.”
Op de vraag welke ambities Club in deze play-offs nog heeft, was de Gouden Schoen duidelijk. “We willen nog zoveel mogelijk punten behalen en zo dicht mogelijk bij de top eindigen. Vandaag verdienden we alvast de drie punten, maar helaas mocht het niet. Komende zondag krijgen we Anderlecht over de vloer en dan moeten we uit zijn op revanche na datgene wat er ons in de reguliere competitie is overkomen. Maar ach...we moeten eigenlijk gewoon ons eigen ding doen.” (MV)

Denis Odoi: "Onszelf vandaag offensief te weinig beloond"

Blauw-Zwart speelde gelijk in de uitderby bij stadsgenoot Cercle. Bij de rust werd Denis Odoi geblesseerd gewisseld.

"Ik probeerde de bal door te koppen, maar raakte uit balans en overstrek daarbij mijn knie. Morgen zullen we verder zien of er meer aan de hand is." De tweede helft domineerde Club volledig en raakte driemaal het doelkader. "We hadden hier altijd de drie punten moeten meenemen. We hadden genoeg kansen om minstens twee goals te maken, maar de bal wilde er niet in. We moeten ons hier echter aan optrekken voor de rest van de play-offs en hier verder op borduren."
"In de eerste helft konden we een paar keer spelen zoals we wilden spelen, maar op hun helft waren we niet gevaarlijk genoeg. In de tweede helft kwamen er ook de kansen bij. Offensief hebben we ons te weinig beloond vandaag terwijl we defensief weinig fout deden. Alleen bij hun goal gingen we in de fout. We weten dat ze gevaarlijk zijn op stilstaande fases en hadden het er zelfs vanmorgen nog over, maar als één iemand te snel uit de lijn loopt, hef je buitenspel op. We moeten die fase goed analyseren en afspraken maken."
Club start de play-offs dus met een gelijkspel en blijft zo derde in de stand. "Onze ambitie is elke match winnen en dan zien we wel waar we uitkomen. Onder coach Hayen proberen we op training nieuwe dingen. Vandaag was bijvoorbeeld erg duidelijk hoe we wilden spelen", sloot de ervaren rechtsback af. (EV)

Nicky Hayen: "Tweede helft is echt iets waar we verder op kunnen bouwen"

Nicky Hayen zag in zijn eerste wedstrijd als interimcoach van Club een mindere eerste helft, maar een sterke tweede helft.

"Het was een heel intense wedstrijd en wel heel boeiend voor de neutrale toeschouwer", begon de interimcoach zijn analyse. "Ik vond onze eerste helft niet goed, maar ook niet superslecht. Tijdens de rust zei ik het volgende tegen mijn groep: als je 80% kwaliteit aan de bal brengt tegen een ploeg die 100% druk zet, dan moet die kwaliteit naar omhoog gaan. Dan moet elke balcontrole goed zijn en elke connectie die je maakt goed zijn om daar tussenuit te spelen. Er zijn een aantal momenten geweest de eerste helft waarin we dat goed uitspeelden, maar onvoldoende. Als je dan ziet hoe we de tweede helft uit de kleedkamer komen en dat we enkel de eerste 10 minuten al drie keer het doelkader raakten, dan zie je het echte Club Brugge terug opstaan. Dat is ook hetgeen waar wij willen voor staan, nl. het vooruitgaan, het aanvallende voetbal brengen en kansen creëren. Vandaag hebben we 21 schoten binnen de box (daarom niet allemaal op doel) en dit is een hoog aantal. Dan is het stukje efficiëntie misschien nog net iets te weinig, maar de tweede helft is echt iets waarop we kunnen verder bouwen en iets wat je eigenlijk 90 minuten moet proberen vol te houden. Dit is de analyse die we tijdens de rust ook aan de groep hebben gegeven door middel van beelden. Ik heb ook gezegd, ook al kwamen zij op voorsprong, dat een wedstrijd 90 of 95 minuten duurt. Ik had dan ook echt het gevoel dat, als we gelijk maakten, dat we er nog over gingen gaan. Als je ziet hoe we de laatste minuten bleven drukken...In het verleden was het al enkele keren dat we twijfelden of we voor dat punt of voor de overwinning gingen gaan. Wij willen winnen en dit is ook de cultuur om te winnen en ik denk dat je dat de tweede helft 45 minuten aan een stuk gezien hebt. Het feit dat die laatste inworp niet mocht gegeven worden en dat de spelers daar vervelend op reageerden, toonde vandaag de honger om die wedstrijd naar ons toe te trekken. Dat geeft me echt wel een goed gevoel."
Uiteindelijk was het invaller Skov Olsen die de gelijkmaker maakte voor Club. "Uiteraard doet het mij deugd dat Skov Olsen scoorde, maar op zich maakt het mij niet uit wie scoorde. Iedere speler is namelijk even belangrijk. Wat mij heel tevreden stemde, was het feit dat ik vooraf met iedere speler heb gesproken (ook de bankzitters) en uitgelegd wat de bedoeling was. En nee...ik verwacht niet dat alle spelers akkoord gaan, maar ze respecteerden mijn mening wel. Als ik dan zie hoe zij (De Cuyper, Nielsen, Skov Olsen en Jutglà) alle vier invallen, dan is dat een echte game changer voor mij. Ik twijfelde ook niet om ze tijdig te brengen, want als het nodig is dan is het nodig. In principe was het de bedoeling om Skov Olsen wat te sparen of om mee te denken vanuit zijn blessure. Als de nood echter hoog is, dan weet je dat je op creatieve mensen kan rekenen. Dan ben ik wel blij dat hij dan scoort ook voor zijn vertrouwen, maar ook om te laten zien hoe belangrijk hij voor Club Brugge is", besluit een tevreden coach ad interim. (TM)