Alle nieuws

Reacties na PAOK - Club Brugge

UEFA Conference League

Na de historische avond voor Blauw-Zwart sprokkelden we reacties van captain Vanaken en interimcoach Hayen.

Hans Vanaken: "Dikke pluim voor onszelf"

Club Brugge schreef geschiedenis door het behalen van de halve finale van de UEFA Europa Conference League. Een glunderende kapitein Hans Vanaken kwam terug op de oververdiende kwalificatie. 

“Het is een prachtig en historisch moment voor het Belgisch voetbal. Hoe lang is het niet geleden dat een Belgische ploeg dit bereikte? Het is gewoon geweldig.”
In de heenmatch had Club de score kunnen uitdiepen en het zich gemakkelijker kunnen maken. “Je weet dat het hier kan spoken. Met hun sfeer en met hun supporters had het nog lastig kunnen worden, maar ik denk dat we vanaf het begin getoond hebben dat we de betere ploeg waren. We hebben er zelf voor gezorgd dat ze er geen heksenketel van konden maken. Een dikke pluim voor onszelf!”.
“We durfden voetballen. Thuis hadden we gezien dat hun druk zetten niet zo fenomenaal was en dat er ruimte zou liggen", ging de captain verder. “We vonden op de juiste momenten de diepgang. Eigenlijk zat alles in die eerste helft. Het enige is dat je jezelf niet nog meer beloond hebt en met 0-2 de rust in gaat. De voorsprong kon groter zijn.”
Tijdens de tweede helft was er minder te beleven. “Het was het moment om niet te zot te doen. We konden, denk ik, nog meer op hun helft controle houden. Ze wisten eigenlijk niet van welk hout pijlen maken. Er was wel wat teveel onnodig balverlies van onze kant, maar dat zijn details. Het is gewoon prachtig.”
PAOK kon Blauw-Zwart niet echt bedreigen. “We hadden ze misschien sterker verwacht, maar misschien is het ook onze sterkte op dit moment en we hebben ze niet de kans gegeven om in de match te komen. Thuis gaven ze de indruk dat ze tevreden waren met de 1-0, maar als je hier zo goed start en hen het gevoel geeft dat je er gemakkelijk door voetbalt, dan krijgen ze het gevoel dat het niet gaat lukken en dan vermijd je dat de supporters er achter gaan staan.”
De tegenstander in de halve finale heet Fiorentina. “Een goed Club Brugge mag dromen en we moeten dromen. Je wilt die finale nu halen, maar eerst Union en dan de matchen tegen Genk. Daarna kunnen we beginnen kijken naar de matchen tegen Fiorentina. We moeten er nu niet mee bezig zijn en gewoon genieten van de kwalificatie.”
Waar het een maand geleden moeizaam verliep voor Club, is de teneur nu helemaal anders. Onze kapitein kon dat enkel beamen. “Zo gaat het in het voetbal en zo snel kan het veranderen. Het is ook het mooie met het Europees voetbal. Je kan 3 à 4 dagen later al veel recht zetten. Een maand geleden waren we zo goed als afgeschreven in alle competities. Het leek alsof we alleen Europees hadden om er nog iets van te maken, het enige lichtpuntje.”
Zondag wacht alweer de volgende wedstrijd in het Dudenpark tegen Union. “Het is nu zaak snel te recupereren naar zondag toe, want dat is weer een belangrijke wedstrijd in de competitie. Het is natuurlijk wel leuk als je in een positieve flow zit. Hopelijk kunnen we die zondag verderzetten.” sloot hij glimlachend af. (EV)

Nicky Hayen: "Alle complimenten aan mijn groep vandaag"

Interimcoach Hayen was na de mooie en verdiende zege op het veld van PAOK uiteraard een heel tevreden coach. 

"Ik denk dat de groep het vandaag gewoon heel volwassen heeft aangepakt", begon Hayen zijn relaas. "Ik moet zeggen dat het organisatorisch heel goed stond en ook aan de bal leveren we vandaag kwaliteit. Ik denk dat die 0-2 net voor de rust ons de nodige ademruimte gaf om de wedstrijd helemaal dood te maken. Alle complimenten aan mijn groep dus vandaag."
De vooraf felbesproken heksenketel heeft uiteindelijk niet zo lang geduurd. "Dat klopt en dat hebben we de voorbije week ook voldoende besproken. We probeerden een aantal zaken te kopiëren, maar dat lukt natuurlijk niet helemaal 100%. Dan heb je 2 dingen: ofwel ga je ertegen vechten, ofwel probeer je ervan te genieten en tracht je toch die focus te hebben. Uiteindelijk wordt het op die groene mat beslist. Het voordeel was misschien dat er al heel veel volk aanwezig was tijdens de opwarming. Als je buiten komt, hoorde je het fluitconcert al en ook tijdens de opwarming en als je naar binnen gaat. Dan kan je je wel al een beetje inbeelden wat je staat te wachten. Vanaf dag één hebben we gezegd dat we zonder angst wilden spelen en dat hebben we in de thuiswedstrijd gedaan, ook al was het niet super. Vandaag hebben we die lijn doorgetrokken en dat is een lijn die we ook naar aanstaande zondag willen doortrekken." 
Club speelde met veel vertrouwen aan de bal. "Absoluut en dat hebben we voor de wedstrijd ook al gezegd. Als je je hier gaat ingraven, en met de steun van het publiek, dan ga je echt nog een moeilijkere avond tegemoet dan misschien de bedoeling was. Van de eerste minuut hebben we getoond dat wij de bal wilden hebben. Sommige jongens van hen mochten van ons aan de bal komen en sommige niet en daar hebben ze niet van kunnen profiteren. Dan kun je zeggen dat het plan wel klopte. We wisten dat we wel ruimte gingen krijgen, maar je bent altijd nog wel wat afhankelijk van hoe zij gaan reageren. We hadden wel het idee dat, als zij op onze 6 gingen doordrukken, er ergens anders ruimte kwam. Wat we nagelaten hebben in de heenwedstrijd, hebben we vandaag wel uitgevoerd en dan zie je dat je tot kansen kan komen. Dan is het jammer dat je de eerste van die drie niet benut, want anders kon het misschien nog iets makkelijker worden en moesten zij nog iets sneller komen. Echter alle credits naar de groep en ik ben echt ontzettend fier op hun. Zij hebben het gedaan vandaag en daar ben ik heel blij om."
Club kent ondertussen wel een kleine metamorfose onder interimcoach Hayen. "Ik ben een onderdeel van een geweldige staff en dat heb je ook gezien in het plezier dat iedereen uitstraalt. Iedereen heeft en neemt zijn verantwoordelijkheid en dan zie je dat je heel veel kan bereiken. Als je dat vertrouwen van de staff ook kan tonen naar de groep toe en zij kunnen meeleven op die wolk, dan heb je echt een synergie tussen staff en spelers, maar ook tussen de supporters. Dan zit je op dit moment in een heel goede flow en ik vind ook dat we daar vanavond van moeten genieten, maar zondag staat ons al opnieuw een heel belangrijke wedstrijd te wachten. Laat ons dus vanavond met mate genieten en vanaf morgen onmiddellijk die focus verleggen naar zondag", besloot een nuchtere en tevreden coach Hayen. (TM)