Alle nieuws

Rudi Ekmen: road to the top

Esports

De kans dat je Rudi Ekmen intussen kent, is groot. De esporter van Blauw-Zwart zette zichzelf én Club dit seizoen volledig op de kaart na de landstitel en een geweldige eChampions League-campagne. En dan te bedenken dat hij drie jaar geleden pas begon als professioneel esporter. Lees hier Rudi's road to the top!

Become ePro

Het begon allemaal eind november 2021. Samen met vijftien andere FIFA-spelers nam Rudi Ekmen deel aan het Become ePro event van Club Brugge op The NEST. De winnaar van dat eindtornooi zou Blauw-Zwart in het seizoen 2021/22 vertegenwoordigen in de ePro League.

Ekmen, een Mechelaar, won uiteindelijk het tornooi. Het startsein voor een indrukwekkende periode bij Blauw-Zwart.

Debuut dat kan tellen

Een maand na de eindwinst op Become ePro ging de ePro League 2021/22 al van start. In zijn eerste ePro League-wedstrijd zette Ekmen meteen de toon: 3-0 tegen Zulte Waregem.

Het eerste seizoen was dan ook een schot in de roos, want Ekmenn94 stootte door tot de ePro League-finals. Uiteindelijk eindigde zijn debuutseizoen in de halve finales na een nederlaag tegen Gilles Bernard van KRC Genk.

Prestaties 2021/22:

  • Halve finale ePro League

Seizoen van de bevestiging

Na zo’n geslaagd eerste seizoen, is bevestigen vaak een moeilijke opgave, maar dat is buiten Ekmen gerekend. Niet alleen haalde hij met een opeenvolgende halve finale opnieuw de finals van de ePro League, hij toonde zich ook voor het eerst op het internationale podium.

Bij zijn eerste deelname aan de eChampions League – vergelijkbaar met de UEFA Champions League, maar dan voor EA FC-spelers – stootte hij meteen door tot de groepsfase op locatie in Londen. En daar diende hij al wat hordes voor te nemen. In de voorrondes versloeg hij maar liefst negen tegenstanders om uiteindelijk als enige Belg door te stoten naar de groepsfase. Daarin bleek Tekkz uiteindelijk té sterk, maar zijn visitekaartje gaf hij wel af.

Bekijk hieronder nog eens hoe Ekmen opnieuw tot in de halve finales van de ePro League geraakte:

Prestaties 2022/23:

  • Halve finale ePro League
  • Groepsfase eChampions League

The only way is up

In z’n derde seizoen had Ekmen een duidelijk doel voor ogen: na twee halve finales eindelijk de finale van de ePro League finals halen. Z’n parcours in de reguliere competitie bevestigde alvast z’n ambities. Met een indrukwekkende 37/45 vatte hij de finals als topfavoriet aan.

Een rol die hij met verve vervulde, want in de finals demonstreerde hij zijn kunnen. In de finale klopte hij vorig landskampioen Kinane (Union SG). Maar voor Ekmen geldt maar een iets: The only way is up. Daar wachtte naast de landstitel ook een ticket voor de groepsfase van de eChampions League. (lees verder onder de video)

En dat onze esports-trots het beter wilde doen dan vorig jaar, hoeft inmiddels niet te verbazen: ‘Ik wil me niet alleen laten zien, ik wil ook presteren’. Maar dat moest dan wel in een ‘groep des doods’ gebeuren, want Ekmen zat in een groep met onder meer Tekkz en Neat.

Zijn woorden waren nog niet koud of Ekmen sloeg iedereen met verstomming. Na zeges tegen JP_Sleator en Tekkz en een draw tegen Montaxer stootte hij als derde door naar de final 24. Daar versloeg hij een week later ex-wereldkampioen Umut.

Zo mocht Ekmen zich tot de beste 16 spelers van de wereld rekenen. In de Round of 16 wachtte de huidig wereldkampioen: MANUBACHOORE. In een razend spannende pot zat een nieuwe stunt er zeker in maar was het uiteindelijk de Nederlanders die aan het langste eind trok. Met een 5-3 nederlaag eindigde zo het meer dan geslaagde eChampions League-avontuur van dit jaar.

In amper drie jaar nestelde Ekmen zich zo tussen de absolute wereldtop in EA FC. Bluvn Goan, Rudi! 

Prestaties 2023/24:

  • Kampioen ePro League
  • Laatste 16 eChampions League