Speeldag

0 - 2
94'

Een verdienstelijk Club moet nu vol zijn pijlen richten op de Belgische competitie en de stadsderby tegen Cercle Brugge komend weekend. Heel graag tot dan!

94'

Mazza fluit de wedstrijd af, Club verliest de heenwedstrijd met 0-2 van Benfica en mag stilaan een kruis maken over zijn Europees seizoen. Voor de bezoekers scoorden Joao Mario op strafschop en invaller Neres.

93'
Wissel
Joao MarioNeves
93'

Neres denkt een tweede keer te hebben gescoord maar zijn doelpunt wordt terecht afgekeurd wegens buitenspel.

90'

Net bij het verstrijken van de reguliere speeltijd trapt Guedes vanuit de tweede lijn hard op doel, de invaller ziet zijn schot maar nipt naast gaan, we krijgen overigens nog vier minuten toegevoegde tijd.

88'
Goal
Neres
-
Uitglijden van Mata aan de zijlijn luidt de tegenaanval in en centraal gaat ook Meijer in de fout, hierdoor kan Neres alleen op Mignolet af en de 0-2 in doel schuiven, het is boeken toe voor Club.
86'

Aan de overkant staat Joao Mario nog eens aan het kanon maar zijn schot zoeft naast, ook nu gaat de vlag de lucht in.

84'

Aangevuurd door de thuisaanhang probeert Club er een soort slotoffensief uit te persen maar Benfica houdt de ruimtes goed gesloten, Buchanan haalt de achterlijn maar de vlag gaat de hoogte in wegens buitenspel.

78'
Wissel
SowahJutgla
72'

Anderzijds moet Club uitkijken voor de genadestoot maar gelukkig kan een Bruggeling het schot van Chiquinho in hoekschop verwerken.

70'

Met nog twintig minuten op de klok probeert Club toch iets te forceren tegen een uitgekookte tegenstander maar bij de thuisploeg loopt het niet echt vlot en sluipt er teveel afval en overhaasting in het spel.

68'

Mede door de voorsprong duwt Benfica niet echt meer door en controleert het de partij. Toch breken de Portugezen op de counter uit maar in de zone van de waarheid kan de Brugse defensie het gevaar keren.

65'
Wissel
Rafa SilvaNeres
65'
Wissel
Gancalo RamosGuedes
65'
Wissel
OdoiNielsen
57'

Club probeert te reageren maar echt een vuist maken, lukt vooralsnog niet. Weliswaar veel goeie wil maar het komt niet echt aan voetballen toe.

50'
Goal
Joao Mario
-
Na een aarzeling in de Brugse defensie gaat een Portugees over het been van Hendry en de bezoekers krijgen de strafschop. Mignolet zit er wel nog met zijn handen bij maar uiteindelijk trapt Joao Mario de 0-1 toch in doel. Club moet meteen de achtervolging in.
50'

Strafschop Benfica!

47'

Vanaf de rechterkant wordt een vrije trap vervaarlijk richting de Brugse zestien getrapt, daar komen drie spelers van Benfica ingelopen maar de bal verdwijnt naast, bovendien stond het drietal in buitenspel.

46'

De bal rolt weer in Olympia, wat brengt ons de tweede helft? Er zijn voorlopig geen wissels te melden.

45'

Scheidsrechter Massa fluit na exact 45 minuten de eerste helft af, we gaan de rust in met een brilscore.

44'

Net voor de rust kopt Odoi een vrije trap van Lang in doel maar de Italiaanse ref keurt het doelpunt af wegens buitenspel, het Brugse feestje gaat niet door.

43'
Gele kaart
Otamendi
37'

Benfica is een zeer te duchten tegenstander en Club komt nog nauwelijks in balbezit. De bezoekers komen opnieuw opzetten maar de kopbal van Goncalo Ramos waait over.

34'

De Portugezen hebben nu overduidelijk het betere van het spel en Club moet steeds meer achteruit, gelukkig is er Mignolet om een schot in hoekschop te duwen, ook dit levert Benfica uiteindelijk niks op.

31'

Net na het halfuur komt Club andermaal goed weg, bij een ingestudeerde nummertje verschijnt Rafa Silva alleen voor Mignolet maar zijn inzenden sterft op de kruising, Blauw-Zwart heeft het moeilijk in deze fase van de wedstrijd.

29'
Gele kaart
Sowah
26'

Benfica duwt het gaspedaal opnieuw wat dieper in en Club komt tot tweemaal toe met de schrik vrij. Eerst verdwijnt een ontzetten van Sowah via de rug van Hendry op het dak van het Brugse doel, meteen daarna kopt Antonio Silva over.

24'

Opnieuw balverlies bij Club waardoor ditmaal Aursnes van links kan uithalen maar het schot van de Noor gaat toch nog ruimschoots naast.

23'

Terwijl een deel van de tribunes figuurlijk in brand staan, lijdt Odoi op de middenstrook onnodig balverlies, Benfica kan uitbreken en tot tweemaal toe voor wat gevaar zorgen maar gelukkig zonder erg voor Mignolet.

19'

Club heeft het commando al enkele minuten overgenomen en Lang opent knap tot bij Sowah maar zijn voorzet wordt ontzet, de Duitse coach bij Benfica kijkt bezorgd toe.

16'

Nadat een speler van Benfica de fout zoekt bij Buchanan, maakt Club razendsnel de omschakeling via Vanaken en Lang, uiteindelijk gaat de bal naar Meijer maar zijn voorzet wordt weggezet, bovendien vertrok de Nederlander vanuit buitenspel.

10'

Aan de middellijn kan Lang een bal onderscheppen en het op een lopen zetten maar uiteindelijk verdwijnt zijn schot over het doel van Vlachodimos.

8'
Gele kaart
Odoi
6'

Club blijft even aandringen en Onyedika pompt een voorzet de Portugese zestien in, Hendry probeert met het hoofd te verlengen tot bij een medespeler maar Benfica kan wegwerken, bovendien gaat de vlag de hoogte in wegens buitenspel vanwege de Schotse centrale verdediger.

5'

En dat lukt de Belgische landskampioen een eerste keer wanneer Buchanan achter een diepe bal aangaat maar vanuit een scherpe hoek trapt hij echter op de bezoekende doelman, dit moet Club hoop geven.

3'

Benfica dwingt via Sowah de eerste corner af maar een kopbal van Ramos verdwijnt in de handen van Mignolet. Club moet proberen zich vol in de wedstrijd te knokken.

2'

Benfica eist meteen de bal op en tikt het leer van voet tot voet, de Portugezen willen de wedstrijd duidelijk in handen nemen.

1'

Na een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije zijn we er eindelijk aan begonnen, het zijn de bezoekers uit Lissabon die hebben afgetrapt.

Een sfeervol Jan Breydelstadion, waaronder ook een heel pak Portugezen, begroet de beide teams, we zijn er bijna helemaal klaar voor.

De wedstrijd tussen Club Brugge en Benfica wordt opgevolgd door een volledig Italiaans scheidsrechtersteam. Davide Massa werd deze affiche toevertrouwd. Deze 41-jarige scheidsrechter uit Imperia fllot eerder al thuisduels tegen Atletico Madrid en Leipzig. Massa zal op Olympia worden bijgestaan door zijn landgenoten en assistenten Filippo Meli en Stefano Alassio, vierde official Paolo Valeri en de beide videorefs Marco Di Bello en Daniele Chiffi.

Bij de thuisploeg moeten zowel Mignolet, Buchanan als Nielsen uitkijken voor geel, zoniet missen ze binnen twee weken de terugwedstrijd in Lissabon. Bij Benfica lopen Joao Mario, Florentino Luis en Goncalo Ramos geel gevaar.

Achterin wijzigt Parker zijn defensie niet en krijgt Simon Mignolet zowel Clinton Mata, Jack Hendry, Brandon Mechele als Bjorn Mechele voor zich. Op het middenveld geen Mats Rits of Casper Nielsen maar wel Denis Odoi naast Raphael Onyedika en Hans Vanaken. Tajon Buchanan en Kamal Sowah moeten op de flanken uit de voeten terwijl Noa Lang voorin voor het gevaar moet zorgen.

Scott Parker maakt vanavond als coach zijn debuut in de Champions League. De Engelse coach moet het evenwel stellen zonder de nog steeds niet fit bevonden Andreas Skov Olsen, anderzijds werd Ferran Jutgla wel aan de selectie toegevoegd.

Om zover te geraken, wist Benfica zich in de voorrondes eerst te ontdoen van het Deense FC Midtjylland en het Oekraïnse Dynamo Kyiv. In een zware groep met PSG, Juventus en Maccabi Haïfa verloor het geen enkele wedstrijd en pakte het de groepswinst.

Niettemin begint Club vanavond als underdog tegen Benfica en heeft in principe niks te verliezen tegen de meest gelauwerde ploeg uit Portugal. Voor de ‘Adelaars’ is het reeds hun 466ste Europese wedstrijd en hun 18de deelname aan de Champions League.

Blauw-Zwart eindigde vorig seizoen als 44ste op de UEFA Club Ranking. Door de goeie prestaties dit seizoen maakte Club een enorme sprong naar plaats 30. Het is reeds van 25 jaar geleden dat het nog zo hoog op de ranking stond.

Club zag de groepswinst in extremis nog uit de vingers glippen, wat inhoudt dat het enkel een groepswinnaar kon loten, niet mocht uitkomen tegen Porto en zijn heenwedstrijd eerst op eigen veld moet afwerken, de terugwedstrijd is op dinsdag 7 maart.

De huidige Belgische landskampioen eindigde als tweede in een groep met Atletico Madrid, FC Porto en Bayer Leverkusen. Het is daarmee de enige ploeg uit pot 4 die wist te overwinteren. Meer zelfs, alle overige ploegen uit pot 4 eindigden als vierde en laatste in hun groep.

Club is na Anderlecht (2000) en Gent (2015) pas het derde Belgische team dat de groepsfase van de Champions League wist te overleven. Na Anderlecht (12) is Club met elf punten tevens de ploeg dat het meeste punten behaalde in de groepsfase.

Het is pas de tweede maal dat Club Europees weet te overwinteren in de Champions League. De allereerste keer was in het seizoen 1992/93, al was de formule toen nog anders. Eerst moest Blauw-Zwart twee knock-out rondes zien te overleven, pas dan mocht het in de groepsfase aan de bak.

In zijn 342ste Europese wedstrijd neemt landskampioen Club Brugge het vanavond op tegen het Portugese Benfica. Het is de eerste maal dat beide teams elkaar op het Europese toneel bekampen.

Goedenavond en welkom vanuit het Jan Breydelstadion voor de heenwedstrijd tussen Club Brugge en Sport Lisbao e Benfica, in de achtste finales van de UEFA Champions League.

Club gaat met 0-2 onderuit tegen Benfica

Club Brugge heeft geen vervolg kunnen breien aan zijn uitstekende Champions League-campagne. Blauw-Zwart ging in de 1/8ste finales op eigen veld met 0-2 onderuit tegen Benfica. Club staat daardoor voor een aartsmoeilijke opdracht om zich op 7 maart in Lissabon alsnog te plaatsen voor de kwartfinales.

Blauw-Zwart vatte de historische wedstrijd in de Champions League aan met twee wijzigingen in vergelijking met de match van vrijdag tegen Union: Denis Odoi nam op het middenveld de plaats in van Mats Rits, terwijl voorin Kamal Sowah de voorkeur kreeg op Roman Yaremchuk. De Ghanees nam de rechterflank voor zijn rekening, waardoor Noa Lang als valse negen speelde. Benfica had in de groepsfase flink wat indruk gemaakt in een groep met PSG en Juventus, en wou zich ook tegen Club meteen tonen. Gonçalo Ramos kreeg al vroeg een vrije kopkans, maar Mignolet bracht makkelijk redding.

De Bruggelingen waren niet onder de indruk en speelden vrank en vrij. Buchanan snelde op links voorbij alles en iedereen, maar mikte vanuit een scherpe hoek recht op doelman Vlachodimos. Ook Noa Lang voelde zich in zijn sas: na een knappe slalom zoefde het schot van de Nederlander over doel. Na een dik kwartier volgde opnieuw een prima kans: Vanaken kon net niet bij een lage voorzet van Meijer en daarna werd de rebound van Lang afgeblokt. 

Halfweg de eerste helft moest Club gas terugnemen en kwamen de Portugezen meer en meer opzetten: Ramos kon net niet bij een scherpe voorzet, een poging van Aursnes ging naast en een deviatie van Sowah caprioleerde via Hendry nog net over eigen doel. Benfica leek steeds dichter bij de openingsgoal te komen: een kopbal van Antonio Silva ging over doel, terwijl Rafa Silva eerst de paal en daarna Mignolet op zijn weg vond. Ook Gonçalo Ramos kon even later zijn kopbal niet kadreren. De Brugse defensie kraakte maar brak niet. Integendeel: op slag van rust kon Odoi zelfs een vrije trap van Lang binnenkoppen. Het doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel.

Na de pauze ging Benfica meteen op zoek naar een doelpunt. Het kwam er ook al vlug dichtbij, maar Gonçalo Ramos devieerde een vrije trap naast doel. Het bleek slechts uitstel van executie. Hendry kwam net te laat met zijn tackle op Ramos, waardoor de Italiaanse ref Massa naar de stip wees. Simon Mignolet kon de elfmeter van Joao Mario nog bijna redden, maar via zijn vingertoppen en de onderkant van de deklat ging de bal alsnog binnen.

Een zware domper voor Club dat tot dan toe goed had stand gehouden. Benfica nam na dat doelpunt gas terug, maar de Bruggelingen geraakten niet verder dan steriele druk. Blauw-Zwart combineerde vaak goed, maar bleek onmondig voor doel. Onder meer Sowah probeerde het met een voorzet voor doel, maar zonder succes. Ook een hoekschop van Lang werd net voor de doellijn weggewerkt. Tussendoor ging een poging van Chiquinho via een Brugs been over doel.

Scott Parker gooide nog Nielsen en Jutglà in de strijd, maar dat bracht niet veel zoden aan de dijk. Het was daarentegen Benfica dat het helemaal afmaakte. Eerst ging een schot van Joao Mario nog naast, maar na balverlies van Meijer kon David Neres de 0-2 scoren. Een tweede doelpunt van de Braziliaan werd nog afgekeurd, terwijl een verre knal van Guedes net naast ging. 0-2 dus, waardoor Club op 7 maart een stunt van formaat nodig heeft om zich alsnog te plaatsen voor de kwartfinales van de Champions League.

 

Champions League – 1/8ste finale (heen)
Toeschouwers:
29.000 – Jan Breydelstadion
Scheidsrechter: Davide Massa (Ita)
Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Jack Hendry, Brandon Mechele, Bjorn Meijer – Denis Odoi (65’ Casper Nielsen), Raphael Onyedika, Hans Vanaken – Kamal Sowah (79’ Ferran Jutglà), Noa Lang, Tajon Buchanan. Bank: Josef Bursik, Mats Rits, Dedryck Boyata, Antonio Nusa, Roman Yaremchuk, Abakar Sylla en Cisse Sandra. Coach: Scott Parker.
SL Benfica: Odisseas Vlachodimos – Alexander Bah, Antonio Silva, Nicolas Otamendi, Alejandro Grimaldo – Joao Mario (92’ Joao Neves), Chiquinho, Rafa Silva (65’ David Neres), Florentino Luis, Fredrik Aursnes – Gonçalo Ramos (65’ Gonçalo Guedes). Coach: Roger Schmidt.
Gele kaarten: Odoi, Sowah, Otamendi.
Rode kaarten: geen
Doelpunten: 51’ Joao Mario (penalty, 0-1), 88’ Neres (0-2).

Related articles

Main partner

Premium partner, Official partner & Official supplier

join the club

Word lid van de grootste supportersfamilie van het land!

WORD LID

Download onze app

Mis geen enkele belangrijke update over jouw favoriete Club.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Schrijf je in