Football Memories is een project dat overgewaaid komt uit Schotland en Nederland. Football Memories, reminisceren, samen voetbalherinneringen ophalen, de hersenen prikkelen en zo dementie tegengaan. Dat is de essentie van het Football Memories project van Club Brugge Foundation. Ouderen ontmoeten elkaar in een veilige en rustige omgeving en onder begeleiding halen ze samen herinneringen op. Tegelijk gaat het project eenzaamheid in de Brugse samenleving tegen, want voetbal heeft als geen andere sport het vermogen om mensen te betrekken, bij elkaar te brengen en te verbinden. In 2021 vierde Club Brugge zijn 130-jarige bestaan. 130 jaar, talloze overwinningen, maar bovenal een prachtige voetbalgeschiedenis. Aan de hand van deze geschiedenis stelde Club Brugge Foundation een sporttas boordevol unieke voetbalherinneringen samen.
“Sinds 1891 hebben Club en zijn fans heel wat memorabele momenten meegemaakt. Van de legendarische Happel-periode tot de Europese remontes onder Houwaart, de dubbel onder Broos of het typespel binnen het Sollied-tijdperk. Zo heeft iedere generatie supporters zijn eigen hoogtepunt. Maar een voetbalgeschiedenis is zoveel rijker dan enkel de titels en trofeeën. De echte voetbalverhalen zitten gegrift in het geheugen van de fans. Met het project Football Memories willen we aan de hand van een zorgvuldig samengestelde selectie voetbalmemorabilia alle authentieke herinneringen ophalen” aldus Peter Gheysen, Head of Foundation bij Club Brugge. “Vanuit Club Brugge Foundation zijn we trots dat we, naast onze talrijke Stadion Tours en ons Club Museum in het Jan Breydelstadion, met Football Memories onze Clubgeschiedenis voor dit maatschappelijk doel kunnen inzetten.”
“Samen voetbalherinneringen ophalen”, legt Schepen van Welzijn Pieter Marechal uit, “dat is de essentie van Football Memories. Ouderen kunnen elkaar ontmoeten rond het rijke voetbalverleden van hun favoriete Brugse voetbalploeg. Reminiscentie versterkt het gevoel van eigenwaarde en het gevoel van identiteit. Ook voor ouderen met dementie is dit belangrijk. Hun oriëntatie in het heden werkt vaak niet meer zo goed, maar over het verleden weten ze nog veel te vertellen.”
Football Memories richt zich allereerst op ouderen die de connectie met de samenleving dreigen te verliezen. De meeste deelnemers kampen met eenzaamheid en/of (beginnende) dementie. Van de 2.229.121 Belgen boven 65 jaar strijden op dit moment zo’n 200.000 personen tegen dementie. Hallucinante cijfers die een stijgende tendens kennen. Een tendens die Club Brugge wil tegengaan. Voetbal is een verbindende factor, groot gemaakt door de trouwe supporters die jarenlang de grootste motivator geweest zijn naast het veld. Onze twaalfde man die de ploeg altijd extra steun gaf wanneer nodig.
Vandaag is het aan ons om onze trouwe twaalfde man te motiveren en aan te moedigen. Bij Football Memories staan participatie en inclusie centraal: volwaardig mee (blijven) doen in de samenleving. Door samen herinneringen op te halen in een gekende omgeving draagt het project bij aan de kwaliteit van leven van de deelnemers.
Terugblikken naar de tijd van toen. Een belangrijke activiteit om de communicatie, het denkvermogen en het emotionele welzijn van ouderen te ondersteunen en stimuleren.
Onze sporttas geeft de deelnemers de mogelijkheid om op een kant-en-klare manier herinneringen op te halen. Aan de hand van items, materiaalfiches, fotokaarten, video’s en audiobestanden. Ouderen en hun mantelzorgers kunnen gericht met deze materialen aan de slag. Het biedt hen een gestructureerde leidraad, maar uiteindelijk zijn het de deelnemers die de invulling van de activiteit bepalen.
Burgemeester Dirk De Fauw: “De voetbaltassen willen een inspiratiebron zijn voor iedereen die met ouderen in gesprek gaat. Daarnaast past Football Memories ook in een Dementievriendelijk Brugge waarbij we een sfeer van solidariteit en gezamenlijk engagement willen creëren tussen generaties. Via onze Erfgoeddienst zetten we in Brugge al jaren in op reminiscentie waarbij het stimuleren van mensen om spontaan of bewust herinneringen op te halen centraal staat. Aan de hand van oude filmpjes, foto’s of voorwerpen uit het verleden worden mensen geprikkeld om hun verhaal te vertellen.”
Football Memories, een project in de startblokken met groot potentieel. Vandaag is het nog een mobiele sporttas met voetbalmemorabilia, maar we hopen dit project in de toekomst een nog groter draagvlak te geven. Dan denken we, wanneer fysieke bijeenkomsten terug toegestaan, bijvoorbeeld aan herinneringssessies in het Jan Breydelstadion in het Club Museum.
Football Memories is gratis te ontlenen via de Erfgoedcel van de Stad Brugge en meer informatie over dementie kan je hier vinden.