
Sinds het seizoen 2021 zijn alle tribunes in de Belgische competitie rookvrij. Een initiatief dat we bij Club Brugge al enkele jaren nastreven en waar we dan ook een ondersteunende en helpende partnerin willen zijn voor de Pro League. Om haar stadions rookvrij te maken, werkt de Pro League onder andere samen met Stichting tegen Kanker. Zij heeft de ervaring om het proces naar een rookvrije stadions te begeleiden, ondermeer via het opleiden en sensibiliseren van stewards.
Daarnaast schrijft de Pro League zich, met het beleid voor rookvrije stadions, in de “Generatie Rookvrij”- campagne, die er naar streeft dat elk kind kan opgroeien in een rookvrije omgeving. Samen rookvrij. Samen voor een rookvrij stadion.
Wil je meer weten over de acties van de Pro League, lees hier meer over de initiatieven.
Club Brugge supporters kunnen de wedstrijd beleven in een rookvrij Jan Breydelstadion. Om iedereen correct te informeren over dit rookverbod hebben we hieronder de vaakst gestelde vragen opgelijst en beantwoord.
“Waarom is dit rookverbod er gekomen?”
Supporters komen naar een voetbalstadion om naar het voetbal te kijken en te genieten van de sportieve prestaties van hun helden. We willen ervoor zorgen dat al onze supporters dit kunnen doen in een niet-schadelijke omgeving, want Club Brugge zit in met de gezondheid van al zijn supporters.
Passief meeroken - vervuilde lucht die niet-rokers inademen in de buurt van een roker - is net als roken zelf zeer schadelijk voor de gezondheid. In een voetbaltribune heb je niet de mogelijkheid om te verplaatsen wanneer er een roker in je buurt zit. Je wordt dus gedwongen passief mee te roken. Daarnaast willen we ook een voorbeeld stellen naar kinderen die naar het voetbal komen kijken.
“90 minuten niet roken? Dat lukt mij nooit.”
Een sigaret opsteken is voor veel Clubsupporters een manier om hun stress weg te nemen, zeker bij een spannende wedstrijd. We vragen echter om 2 x 45 minuten deze stress op een andere manier te verhelpen. Goedwerkende vervangers zijn kauwgom, snoep, lolly’s, muntjes, ...
“Waarom worden rokers het recht op roken ontnomen?”
We zien het graag eerder omgekeerd. We willen alle supporters het recht geven om in een rookvrije omgeving naar hun favoriete Club te kijken. We verplichten verwoed rokers niet om te stoppen met roken, we vragen hen enkel om 2x45 minuten rekening te houden met hun medesupporters.
“Waar is dit rookverbod van toepassing?”
Er is sinds 1 januari 2007 een rookverbod van toepassing in alle kantines van het Jan Breydelstadion. Club Brugge heeft beslist om dit rookverbod uit te breiden naar alle tribunes & stadionruimtes van het stadion:
• Tribunes: alle tribunevakken van het Jan Breydelstadion
• Stadionruimtes onder de tribune: de ruimtes gelegen achter de kantines
• Toiletten: Alle toiletten van het stadion
• Trappengangen: de trappenkokers om tot bij de verschillende ruimtes en de tribuneplaatsen te komen.
“Wat gebeurt er als ik toch rook op de tribunes?”
Onze eerste doelstelling is zorgen dat al onze supporters geïnformeerd zijn over het rookverbod in de tribunes van het Jan Breydelstadion. Aan de hand van duidelijke signalisatie willen we iedereen erop wijzen dat de tribunes van Club Brugge voortaan rookvrij zijn. Indien er toch nog mensen roken worden ze aangesproken en verzocht hun sigaret te doven.
Het rookverbod is echter ook opgenomen in het ‘Reglement van Inwendige Orde’ (ROI) van Club Brugge, de huishoudelijke regels bij thuiswedstrijden van Club Brugge. Bij overtreding hier op kunnen er ook effectief verdere sancties worden genomen, net zoals bij andere overtredingen van dit reglement. Wij hopen echter te kunnen rekenen op het gezond verstand van onze supporters zodat dit nooit moet gebeuren.
“Is dit voor alle wedstrijden van toepassing?”
Het rookverbod is van toepassing tijdens alle thuiswedstrijden van Club Brugge in het Jan Breydelstadion, zowel bij competitie-, Europese-, beker, als oefenwedstrijden zoals de Brugse Metten.
“Is Club Brugge uniek met dit rookverbod?”
In België is Club Brugge de eerste club om een rookverbod op de tribunes uit te vaardigen. Bij heel wat buitenlandse ploegen is er reeds jaren een rookverbod van toepassing. Ieder stadion in het Verenigd Koninkrijk is rookvrij. In Camp Nou van Barcelona mag er niet meer gerookt worden. De Amsterdam Aren van Ajax is reeds sinds 2008 rookvrij verklaard. Tijdens alle WK-wedstrijden in Brazilië was er een rookverbod,...
“Het kan toch niet dat dit rookverbod er kwam op vraag van 1 supporter.”
Door de jaren heen kreeg Club Brugge reeds heel wat klachten, vragen en opmerkingen over het storend gedrag van rokende supporters. De vraag voor een rookvrij stadion is dus wel degelijk breed gedragen. In Vlaanderen is 20% van de bevolking roker, dit wil echter ook zeggen dat 80% van de mensen niet roken.
“Wat indien er iemand rondom mij toch nog verder rookt?”
Indien sommigen dit rookverbod zouden overtreden kan je deze persoon op een vriendelijke manier aanspreken over het geldend rookverbod. Indien geen gehoor of gevolg kan dit steeds gemeld worden aan een aanwezige steward. Via onze website kunnen supporters hun klacht of opmerking over een overtreding van het rookverbod aan ons melden. Wij kunnen de persoon in kwestie hierover dan aanspreken.
“Ik heb al zo vaak geprobeerd te stoppen met roken. Het lukt me echt niet alleen.”
De beslissing om te stoppen met roken is een moedige, maar ook een moeilijke beslissing. Net zoals de spelers op het veld één team vormen willen ook hierin een team zijn. Om supporters te helpen om definitief te stoppen zijn er op Club Brugge vaak gratis rookstopbegeleidingssessies. Onder begeleiding van professionelen kunnen supporters vrijwillig en gratis deelnemen aan verschillende groepsessies om hen te helpen te stoppen met roken.
Wie nu reeds informatie wenst over stoppen met roken kan terecht op www.tabakstop.be voor allerlei nuttige informatie.